Fluorul si unii surfactanti din pasta de dinti sunt comedogenici si favorizeaza aparitia cosurilor, iti spun asta ca poate te atingi cu pasta de dinti pe piele. Poate ai si obiceiul de a pune mana murdara in jurul gurii sau pur si simplu sa ti mana acolo. Gandeste-te si la ce iti atinge zona respectiva pentru ca poate sa fie motivul cosurilor tale.
1. Tratament
Foloseste un produs cu niacinamida, inflamatia o sa se retraga din prima zi si in 3-4 zile cosul o sa fie complet vindecat. Sa nu ti le storci niciodata pentru ca doar raspandesti bacteria ( atat in exterior cat si in interior ) si extinzi timpul de vindecare.
Crema asta are ca al 2-lea ingredient niacinamida, costa 37 lei in farmacie, aplic-o doar pe cosuri.
https://www.farmec.ro/......a-431.html
Serul asta are o cantitate mai mare, daca il gasesti disponibil iti recomand sa-l iei pe asta :
https://www.bilenegre.ro/....../index.php
S-a demonstrat ca un produs cu 4% niacinamida ( forma a vitaminei B3 dar mult mai tolerata de piele fata de nicotinamida ) are efecte similare cu un produs ce contine 1% clindamicina ( antibiotic utilizat in tratarea acneei ).
sursa : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7657446
"Proprietăţile cosmetice ale niacinamidei :
atenuează acneea şi petele
reduce roşeaţa, hiperpigmentarea
întăreşte bariera de protecţie a pielii
previne pierderea apei din piele
reînvie tonusul şi textura pielii
îmbunătăţeşte elasticitatea pielii
uşor efect regulator de sebum "
sursa : https://www.elemental.eu/ro/924-niacinamida.html
Probioticele ( Eubiotic, Benebian, Flora 10 sau probiotice de la Calivita etc. ) ajuta mult in tratarea acneei si a bolilor de piele in general. S-a facut un studiu in care s-au administrat probiotice pacientiilor cu acnee si 80% din ei au avut imbunatatiri semnificative in urma acestor suplimente. Ia probiotice minim 15 zile, in cazul acneei e recomandat minim 3 luni, sunt foarte benefice pentru organism. Poti discuta cu medicul tau de familie inainte sa le iei. :)
2. Curatare ten
Produsele destinate curatarii tenului trebuie sa aiba un pH intre 5 si 6, un pH mai mare ( cum este cel al sapunurilor obisnuite : pH 9-10 ) poate duce la dereglarea barierei naturale a pielii si asta presupune deshidratare, descuamare, iritarea, inrosirea pielii sau in unele cazuri, aparitia cosurilor pentru ca bacteriile nu mai sunt oprite de aciditatea naturala a pielii si o sa simta nevoia sa produca sebum, iar sebumul este un mediu proprice pentru dezvoltarea bacterilor si favorizeaza aparitia punctelor negre. Pielea are un pH de 5, 5 ( aceasta fiind o valoare universala, pH-ul pielii difera de la un tip de ten la altul ). Chiar daca sapunul are un pH optim el nu este indicat pentru ca ingredientele care mentin produsul in stare solida au proprietatea de a bloca porii.
O piele care este agresata cu agenti duri de curatare si alcool o sa se vindece mult mai greu ( pe ce sa se concentreze? pe tratatul cosurilor sau pe starea proasta a intregului ten ) si sunt mari sanse sa apara si petele post-inflamatorii care se vindeca in 2-3 ani fara tratament.
Foloseste un gel bland pentru curatarea tenului de doua ori pe zi - iti recomand Balea med ultra sensitive waschgel, costa 9 lei, nu contine iritanti, curata bland si il gasesti in magazinele DM. Nu trebuie sa sari peste curatarea tenului.
https://www.dm.de/balea-waschgel-ultra-sensitive-p4010355002280.html
Cel mai bine ar fi sa mergi la dermatolog.
Pana atunci, poti incerca sa te speli cu sapun cu sulf, sa renunt la dulciuri si prajeli si, daca esti femeie, sa ai grija sa ai menstruatii regulate (echilibrul hormonal este foarte important)
Cosurile pe fata apar din 2 motive:
- infectii locale (de regula la radacina firelor de par sau porii infundati, pe ten gras)
- dezechilibru hormonal
Prima se rezolva prin curatarea tenului (spalare cu apa cat mai calda si sapun antibacterian, cu sulf sau chiar de rufe) si dezinfectare dupa uscare (stergere cu spirt sanitar)
A doua se rezolva chiar si prin consum de drojdie proaspata (cate 25-50 grame la interval de 3-5 zile, timp de cateva saptamani).
Cele doua metode impreuna dau rezultat in 99% din cazuri.
Pentru restul de 1% trebuie investigatie medicala aprofundata (focar de infectii acuns in organism sau dereglari hormonale severe).
Salut, eu iti recomand sa mergi la dermatolog. Iti va da un tratament de curatare a tenului, dupa care daca este nevoie, o sa faci cateva sedinte de peeling facial cu laser, care cu siguranta iti va oferi o schimbare majora. Mergi la medicul de familie si ia o trimitere la dermatolog, dupa care cauti cel mai bun doctor dermatolog din orasul tau.
MaryMaria333 întreabă:
Rebeca574 întreabă: