Leuconichia (petele de pe unghii)
poate fi aparenta sau adevarata.
Forma aparenta se poate observa in ciroza cand apar opacitati albicioase in unghii. Unghiile capata o culoare alba, iar lunula este mascata. In uremie, se poate intalni unghia "jumatate-jumatate", la care jumatatea proximala este mata, iar cea distala - rosie sau bruna. De asemenea, in functie de nivelul de albumine serice, pot sa apara benzi albe paralele cu lunula pe suprafata unghiilor.
Leuconichia adevarata este de mai multe tipuri:
* leuconichia totala - este foarte rar intalnita. Se caracterizeaza prin aspectul albicios, laptos, albastrui sau ivoriu al intregii unghii. Opacitatea este variabila. De regula, cresterea rapida a unghiilor este asociata cu leuconichia totala.
* leuconichia striata - consta in prezenta in lama unghiala a uneia sau mai multor unghii, a unei benzi albe de obicei orizontala. Benzile au 1-2 mm latime si sunt de obicei situate la acelasi nivel la toate unghiile afectate.
* leuconichia punctata - consta in aparitia pe unghii a unor pete albe de 1-3 mm, singure sau in grupuri. Unele dintre aceste pete se pot mari cu timpul.
* leuconichia variegata - se caracterizeaza prin aparitia pe una sau mai multe unghii a unor linii albe orizontale neregulate.
* leuconichia longitudinala - se manifesta prin aparitia pe lama unghiala a uneia sau mai multor unghii a unei linii alb-cenusii longitudinale, de 1 mm latime.
Tratament
De regula, petele albe cauzate de leuconichie dispar de la sine, pe masura ce unghia creste. Aceasta poate dura pana la 8 luni (unghiile de la maini cresc cu 0. 3 cm pe luna).
Cea mai buna metoda de tratament ramane preventia, care consta in reducerea posibilitatilor de traumatizare a unghiilor, si tratarea sau eliminarea altor cauze posibile.
MaryMaria333 întreabă: