Cei care am citit in copilarie codul bunelor maniere (Se numea "Cei 7 ani de acasa", pentru ca noi mergeam la 7 ani la scoala) stim asa:
Daca ai probleme cu picioarele (la barbati) si iti miros nu te descalti. Pentru unii care habar n-au: mirosul neplacut al picioarelor este cauzat de bacteriile care traiesc in mod normal pe piele si care se hranesc cu transpiratie. Nu intotdeauna este o dovada ca nu te speli pe picioare cum spun râtanii. Acesta se trateaza (uneori) cu antifungice.
Uneori si femeile au aceste probleme dar mult mai rar.
Daca gazda are pretentia sa te descalti este obligata sa-ti puna la dispozitie papuci.
Daca persoana care vine in vizita (musafirul) este imbracat la costum si doamnele in rochii de gala nu se va desculta niciodata, dar niciodata.
In completarea celor de mai sus la o petrecere mai si renuntati la conditiile casei si includeti in planuri o curatenie generala, ulterioara!
Bună!
Aici cred că depinde foarte mult în ce zonă te afli, la ce eveniment participi.
Dacă ești în vizită la o rudă, spre exemplu în România și nu numai, iar aceasta locuiește într-un apartament sau o garsonieră, politicos este să te descălți la intrare.
Chiar și dacă respectiva persoana stă într-o casă, dacă ea îți permite să intri încălțat o faci, însă în caz contrar ar trebui să te simți și să iei tu această decizie.
Uite spre exemplu în Japonia ei țin foarte mult la igienă și oaspetele mereu se descălță, ei până și la baie își schimbă încălțările.
Dar dacă cineva organizează o petrecere mai fastuoasă, iar invitații sunt îmbrăcați eleganți rochii, costume atunci clar nu se mai aplică regula cu descălțatul.
Cred că totul depinde de pretențiile și tabieturile fiecărui om în parte. Unora li se pare absurd să își lase pantofii la intrare, altora li se pare ceva obligatoriu ce ține de igienă și de cei 7 ani de acasă.
Exista la farmacie cipici care le tragi peste incaltaminte cand mergi in vizita si trebuie sa te descalti, cu acei cipici faci vizite in spital cand cineva din familie este internat
Numa pe la americani se intra incaltat in casa. La ce noroaie sunt pe la noi pe străzi...
Chiar dacă o sa surprind cu răspunsul, cineva a spus o data "ce atitudine sau prestanta am eu cu cârnatii la vedere?".
Normal, la noi, oameni se descălțat din respect pentru curățenia pe care au facut-o cei ce locuiesc acolo.Dar din punct de vedere a manierelor, al prestantei, etc nu e ok ramai în "cipici" sau cu picioarele goale.Gandeste-te dacă mergi intr-o rochie de seara la cineva ca serbează ceva, sau ca bărbat la costum și stai în picioarele goale.Asa mai bine te duci direct si in izmene și ai rezolvat.
Din respect pentru munca gospodinei ar trebui sa ne descaltam.
Eu de obicei ma descalt.
sunt oameni obsedati e curatenie.Am fost in casa unei vecine.Am intrat in papuci de casa.Mi-a zis sa las papucii la usa.DOAR pe scari i-am folosit si in casa la mine.
Depinde unde. Dacă merg la prieteni mă descalț direct. Dacă merg la cineva mai aleatoriu întreb înainte.
"niste tarani care nu stiu ca manierele ar fi de fapt ca eu sa intru incaltat"
Ai dreptate, este evident și din modul în care te exprimi că ești un om extrem de manierat.
Depinde și de loc că dacă are gresie și nu are papucii de casa ce faci dar indicat e sa te desculți și să îți zică ei sa ramai incaltat sau să ai mereu niste papuci de casa pentru musafiri sa nu le fie rece la picioare
Nu uitați că țărișoara asta este printre țările fruntașe la Tuberculoză (TBC)
Deci nu vrei să dai bacilii lui Koch gazdei
Cel mai de bun simt este sa ne descălțăm dacă gazda ne cere dar și fără să ne zică ea.
Incaltat. Nu mi se pare okay sa te descalti. Poate doar daca mergi la un prieten apropiat la o cafea. ')) Dar cam atat.
Corect este sa intri incaltat. Dupa ce iti stergi bine incaltamintea. Nu e corect sa le dai gazdelor putoarea de picioare transpirate.
Daca insa gazda iti ofera o pereche de papuci, alta e situatia. Te descalti de ai tai si incalti ce-ti da gazda. Nici ea nu te poate lasa in picioarele goale pe o podea rece.
Georgian1992 întreabă:
kalakkas întreabă: