anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce să fac ca să slăbesc?! Sunt disperată. Sunt destul de mofturoasă și nu mănânc multe lucruri. Am 22 ani. Până la 17 ani am avut 57kg (1, 68 înălțime). Când eram mică eram subponderală. De la 18 ani am început să iau în greutate. Acum am 72kg. Nu am schimbat nimic la alimentația mea. Ce e de făcut? Ați trecut prin așa ceva?

Răspuns Câştigător
| AnastasiaK a răspuns:

Daca te "oboseai" si tu un picut mai mult cu cititul, vedeai ca am venit si cu un raspuns ulterior adresat strict celei care a pus intrebarea in care e explicat binisor in ce consta slabirea. Dar felicitari, ai reusit sa dovesesti din nou ca nu te deranjezi sa analizezi catusi de putin subiectele despre care vorbesti.

Apoi, pe langa raspunsul pe care oricum l-am dat si tu nu l-ai observat, prin simpla contrazicere a raspunsului tau oricum am ajutat-o pe ea. Initial avea un raspunsul tau dupa care probabil s-ar fi luat fara sa verifice (din pacate se practica asta, nu esti singura care o face). Acum are si un raspuns care il contrazice, deci va fi mai tentată sa se documenteze sa afle cum stau lucrurile de fapt. E bine ca ti-ai dat tu interesul sa raspunzi, dar degeaba iti dai interesul daca raspunsul e gresit.

Cat despre textele "eu am facut si a mers", hai sa le punem de-o parte. Nu stau acum sa-ti explic de ce si cum a functionat la tine ca nu are rost, dar hai sa facem o analogie: Eu am slabit o data in mai putin de 10 zile 5kg. Metodele fiind: in primele zile foarte multa apa (vreo 4L+), in ultimele sub 1L, in ultima zi deloc, carbohidratii eliminati aproape complet, total de calorii pe zi in jur de 500-700kcal, minim 2 ore de sport INTENS zilnic. Cum ar fi fost sa vin eu sa-i recomand asta doar pentru ca "uite, la mine a mers"? Nu ar fi sarit tot site-ul cu gura pe mine avand in vedere cat de nesanatoasa si gresita e abordarea asta? Ce-i drept, la tine nu e atat de grav, dar in functie de cum sunt interpretate sfaturile tale (care sunt departe de a fi corecte), poate deveni. Asa ca hai sa ne abtinem sa oferim sfaturi cand nu cunoastem subiectul...

19 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| AnastasiaK a răspuns:

O sa copiez aici o mare parte dintr-un raspuns pe care l-am dat la alta intrebare.

"trebuie sa calculezi caloriile. Ideea e ca organismul tau arde zilnic, in medie, un anumit numar de calorii. Singurul mod de a slabi este ca acest numar sa fie mai mare decat numarul caloriilor pe care le consuni tu prin alimentatia ta zilnica. Facand chestia asta, creezi un deficit caloric (indicat e sa nu fie mai mare de 500kcal/zi). Poti crea deficitul fie mancand mai putin decat mananci pentru mentinere, fie adaugand activitati fizice ca sa arzi mai multe calorii.

Exista site-uri/aplicatii care te pot ajuta sa iti calculezi necesarul pentru mentinere/slabire/etc si sa iti monitorizezi alimentatia (de exemplu aplicatia MyFitnessPal). Personal iti recomand sa incepi sa iti calculezi caloriile din alimentatia actuala, fara sa faci nicio schimbare initial. Iti notezi fiecare masa, cauti pe net cate calorii si ce macronutrienti au alimentele, iar la final calculezi totalul zilnic de calorii, proteine, grasimi, carbohidrati. Faci asta 10 zile sa zicem, timp in care iti monitorizezi si greutatea (asta inseamna ca te cantaresti o data pe zi, dimineata, pana sa fi mancat...ca sa obtii rezultate cat de cat okay) si in functie de cum evolueaza pe parcurs, incepi si faci modificari. Vezi la ce alimente poti sa renunti (preferabil cele sarace din punct de vedere nutritiv), vezi ce poti sa adaugi, daca e nevoie si tot asa astfel incat sa ajungi la rezultatele dorite.

Side note: Un kilogram slabit inseamna aproximativ 7000kcal in minus.

Cred ca ar mai fi important de mentionat ca la cantar o sa te mai trezesti uneori cu variatii aparent inexplicabile (1-2kg in + sau in - peste noapte). Ele se datoreaza fie retentie de apa, fie unei usoare deshidratari, fie din cauza reziduurilor de pe colon, etc."

Asa, daca ai avut rabdare sa citesti pana aici, raportat la alte raspunsuri pe care le-ai primit, as vrea sa mentionez:
1. Raportul ala de inaltime-greutate pe care ti l-a dat doamna paralela cu sportul si nutritia e irelevant. Daca tu vrei sa ajungi la 57-58, e ok, e decizia ta, dar asta nu inseamna ca aia e greutatea la care trebuie sa fii neaparat si oricare alta e gresita. Spre exemplu, sportivii nu o sa se incadreze niciodata in prostia asta de raport pentru ca au masa musculara, care cantareste mai mult, asa ca avand un corp suplu, vor avea totusi mai multe kilograme.
2. Cum ti s-a zis, cand alegi o dieta cam trebuie sa devina stilul tau de viata. Altfel spus, nu face chestii extreme, nu te infometa, etc pentru ca iti vei incetini metabolismul, iar cand vei vrea sa mananci iar ca inainte, o sa fie mai rau.

| Goddessss a răspuns:

Deficit caloric si sport mult. O alimentație bogata in fibre si proteine si mai putini carbohidrați.
Vezi ca dacă te apuci de o dieta, trebuie sa o respecți cam toată viata, sa iti faci un plan alimentar din ea.
Daca nu respecți treaba asta faci efectul yoyo ca si mine si nu cred ca ti ai dori.
Totul depinde de tine si de motivația ta.
Succes!
Btw, poți consulta si un nutriționist. Nu costa mult si te ajuta.

| MaryMaria333 a răspuns:

Fa multa multa miscare ca ajuta la arderi. Dieta sanatoasa mai putine grasimi si de la ora 7-8 cel tarziu gata cu mancatu

| Nimeni10 a răspuns:

Doar sa faci sport, sa tii dieta.
Eu pot sa mananc cat vreau eu tot in jur de 60 de kg am si 1.80, suntem de aceeasi varsta.

| Littledoctor26 a răspuns:

Buna! In primul rand bea multa apa, mai ales in perioada asta in care poti sta acasa, forteaza-te sa bei peste 3 litri de apa, vei elimina sarea si retentia de lichide va disparea, deci vei pierde cateva kilograme care inseamna apa. Apa iti mareste si viteza arderilor. E primavara, mananca multe salate, mai putina carne. De asemenea, iaurturile te vor ajuta sa ai o digestie mai usoara si sa mergi mai des la toaleta, lucru benefic pentru detoxifiere. Pune muzica buna si danseaza o ora pe zi, energic. Fa curatenie, ocupa-ti timpul. Nu mai manca dulciuri, ca sa poti rezista tentatiilor educa-ti mintea cu ganduri de genul:"daca mananc dulciuri, imi va creste glicemia si pot face diabet". Si automat vei avea tendinta sa te indepartezi, pe mine ma ajuta mereu ratiunea asta, gandul ca daca mananc ceva nesanatos ma pot imbolnavi. Nu mai manca nimic dupa ora 16! Da, vezi bine, dupa 16 doar apa. Arderile functioneaza bine in prima parte a zilei. Nu neglija somnul, nu mai stai cu ochii in ecran pana tarziu! La 23:30 cel tarziu e bine sa dormi. Cantareste-te din 2 in 2 zile si nu te lasa pana nu slabesti macar 200 de grame/zi! Succes, vei reusi! happy

| AnastasiaK a răspuns (pentru Littledoctor26):

Ok, deci prima parte a raspunsului mi se pare total irelevanta. Da, o sa elimine apa, dar care e scopul? Face categorie pentru campionat?

Apoi, mai putina carne si multe salate? Dar ce zici de "ai grija sa inlocuiesti proteinele pe care le luai din carne cu altceva daca decizi sa renunti la carne"? Oricum renuntarea la carne nu-si are rostul aici.

De faza cu detoxifierea nu mai comentez ca deja ma dor ochii mereu cand vad cuvantul asta.

Iar acum ajungem la partea mea preferata "nu mai manca dupa ora...". Si daca fata se trezeste la 12? Ii lasi o singura masa pe zi sau cum? Sau daca se antreneaza la 19? Nicio masa inainte/dupa antrenament? Si care e logica argumentului cu arderile? La finalul zilei nu e fix acelasi total? Pe termen lung, nu e fix acelasi rezultat? Acum, sa ne intelegem, eu intreb retoric, ca sa mai analizezi un pic ce prostii ai scris. Ca raspunsul il stiu clar: nu conteaza ora, poate sa manance si la 12 noaptea, cat timp e acelasi deficit caloric, slabirea va fi aceeasi.

200g/zi? Nu, serios? Iar sfaturi pentru facut categoria? Sau chiar habar n-ai nimic despre nutritie si traiesti cu impresia ca se pot pierde 200g de grasime pe zi, zilnic, intr-un mod sanatos?

Imi pare rau pentru raspunsul mai "nesimțit", dar zic ca de bun simț era să faci o minima documentare inainte sa imprastii informatii eronate si subliniez "minima" pentru ca intr-adevar nu-ti trebuiau mari studii ca sa stii ca ai prezentat niste mituri care au fost contrazise si demontate de prea multe ori pana acum.

| Littledoctor26 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Decat sa te obosesti sa analizezi ce am scris eu, mai bine dadeai tu raspunsul "corect". laughing Eu prin metodele astea am slabit 10 kg si in plus mi-am dat interesul sa raspund la o intrebare. In schimb, tu ai venit cu o atitudine negativa care nu isi avea locul in context. Cat ai stat sa critici ce am scris eu, puteai veni tu cu completarile inteligente. Numai bine! happy

| Anamaria9916 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Îmi calculez caloriile. Mănânc 1200 zilnic. Ce e drept... Nu beu multă apă. Am un program destul de încărcat așa că am un stil de viață haotic. Nu pot avea mese regulate... Am uitat sus să menționez. Am început să mă îngraș imediat ce am aflat că am ovare polichistice. Medicul mi-a dat niște medicamente. atunci am văzut primele schimbări. Am renunțat la ele, dar greutatea mea tot crește.

| Anamaria9916 a răspuns (pentru Anamaria9916):

(Nu beau**)
Câte calorii ar trebui să mănânc zilnic?

| AnastasiaK a răspuns (pentru Anamaria9916):

1200 calculate corect? Adica incluzi sucurile, sosurile, micile gustari, etc? Intreb doar pentru ca de multe ori apar variatii mari de aici. Unii nu iau in calcul zaharul pus la cafea, uleiul pus in mancare, cate o bucata de ciocolata mancata peste zi, gandindu-se ca sunt cantitati neglijabile, iar in realitate le depaseste rata metabolica.

Daca sunt calculate corect, mentine-le asa, dar incearca sa adaugi o ora de sport (sau macar jumatate) pe zi. Orice iti place tie, miscare sa faci.

Daca vrei, imi poti scrie aici sau in privat cam ce mananci intr-o zi, sa vedem daca se gasesc schimbari de facut la nivel de calitate, ca la cantitate, eu nu as indica sa scazi sub 1200kcal. Acum, cazul tau e unul mai special, stiu ca nu iti e atat de usor, iar la doctori apare si recomandarea "daca nu poti sa slabesti altfel, infometeaza-te" (cel putin asa am auzit la o persoana care se confrunta cu aceeasi problema). Anyway, aia e in ultima instanta, deci daca imi scrii cam cum arata planul tau alimentar intr-o zi, poate pot sa te ajut cu alte sfaturi.

Edit: Ah, am uitat să întreb. Ai spus ca îti creste greutatea în continuare, dar cu cat? 1kg pe luna? Mai mult, mai putin?

Le calculez cu MyFitnessPal. Eu zic că le calculez bine... Nu consum sucuri, pâine, carne( cu excepția peștelui sau fructelor de mare), cafea consum doar când e strict necesar, atunci o îndulcesc cu o linguriță de zahăr sau stevie. Ceaiurile le beau cu miere sau fără nimic în ele... Așa că nu e chiar greu să îmi calculez caloriile. Mănânc destul de multe fructe în timpul zilei. La mâncare îmi este ceva mai greu să calculez deoarece evit pe cât posibil să mănânc produse din comerț. Bunica mea stă la casă și am în permanență mâncare de acolo(Lactate, ouă, "conserve", legume, fructe, etc)

Cu mai puțin de 1 kg. Sunt luni în care nu iau în greutate. În 5 ani am pus 15 kg. în primii ani nu am luat în serios deoarece aveam 1 kg în plus anual. În ultimii 2 ani am luat ceva mai mult.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Anamaria9916):

Okay, deci daca in prezent consumi cam 1200kcal dupa calculele tale, inseamna ca pe acolo e metabolismul tau, avand in vedere ca nu ai cresteri mari in greutate. Adica si daca ai erori la calcule, tot nu e un surplus mare. Asa ca daca adaugi sport, ar trebui sa ajungi deja in deficit. Aici nu are rost sa-ti dau sfaturi pentru ca important e sa iti placa tie. Degeaba ti-as zice eu sa faci antrenamente HIIT sau circuite cand poate tu le urasti si dupa n-o sa te poti motiva sa le faci. happy Deci, dupa cum am zis in răspunsurile anterioare: 30-60 min de miscare care sa-ti placa (preferabil ceva mai intens, nu doar mers pe jos) si ar trebui sa fie ok. Pe parte de alimentatie, nu prea am ce sa mai adaug. La miere s-ar putea sa-ti apara mici erori la calcule. De asemenea, fructele iar ar putea fi "problematice". Sunt bune, sunt sanatoase, dar contin multi carbohidrati si zahar (fructoza). Ai putea sa incerci sa mananci mai multe legume pe parcursul zilei in loc de multe fructe. In rest, sa ai grija sa incluzi in alimentatie destule proteine (deci oua, carne, lactate). As mai putea sa-ti sugerez sa-ti cumperi un cantar de bucatarie, ca sa fii sigura ca nu mananci mai mult decat crezi. Dar acum depinde de tine, personal nu am unul si ma descurc binisor si fara big grin

Ah, si ai grija sa bei suficiente lichide (ca zisesei intr-un raspuns anterior ca nu prea bei apa). Rezultatele incep sa apara dupa saptamani, deci nu te descuraja daca nu vezi schimbari imediate.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Littledoctor26):

Daca te "oboseai" si tu un picut mai mult cu cititul, vedeai ca am venit si cu un raspuns ulterior adresat strict celei care a pus intrebarea in care e explicat binisor in ce consta slabirea. Dar felicitari, ai reusit sa dovesesti din nou ca nu te deranjezi sa analizezi catusi de putin subiectele despre care vorbesti.

Apoi, pe langa raspunsul pe care oricum l-am dat si tu nu l-ai observat, prin simpla contrazicere a raspunsului tau oricum am ajutat-o pe ea. Initial avea un raspunsul tau dupa care probabil s-ar fi luat fara sa verifice (din pacate se practica asta, nu esti singura care o face). Acum are si un raspuns care il contrazice, deci va fi mai tentată sa se documenteze sa afle cum stau lucrurile de fapt. E bine ca ti-ai dat tu interesul sa raspunzi, dar degeaba iti dai interesul daca raspunsul e gresit.

Cat despre textele "eu am facut si a mers", hai sa le punem de-o parte. Nu stau acum sa-ti explic de ce si cum a functionat la tine ca nu are rost, dar hai sa facem o analogie: Eu am slabit o data in mai putin de 10 zile 5kg. Metodele fiind: in primele zile foarte multa apa (vreo 4L+), in ultimele sub 1L, in ultima zi deloc, carbohidratii eliminati aproape complet, total de calorii pe zi in jur de 500-700kcal, minim 2 ore de sport INTENS zilnic. Cum ar fi fost sa vin eu sa-i recomand asta doar pentru ca "uite, la mine a mers"? Nu ar fi sarit tot site-ul cu gura pe mine avand in vedere cat de nesanatoasa si gresita e abordarea asta? Ce-i drept, la tine nu e atat de grav, dar in functie de cum sunt interpretate sfaturile tale (care sunt departe de a fi corecte), poate deveni. Asa ca hai sa ne abtinem sa oferim sfaturi cand nu cunoastem subiectul...