Aluniţele sunt mici pete de culoare apărute la nivelul pielii. Fiecare dintre noi avem aluniţe. Din acest motiv, este important să învăţăm să le recunoaştem pe cele periculoase, care s-ar putea transforma în melanom malign, una dintre cele mai frecvente forme ale cancerului cutanat.
Ce sunt aluniţele?
Aluniţele, cunoscute sub denumirea medicală de nevi pigmentali, sunt cuiburi de celule pigmentare, care apar la nivelul pielii sub forma unor puncte de culoare roşie, maro, neagră sau albăstruie. Aproape toata lumea are aluniţe. Aluniţele pot fi netede, proeminente sau încreţite. Pot fi, de asemenea, în unele cazuri, acoperite de câteva fire de păr. Unele aluniţe dispar pe măsură avansării în vârstă.
Când devin periculoase aluniţele?
Aluniţele, în mod normal, sunt inofensive. În unele cazuri, însă, pot deveni periculoase. Consultul medical este necesar în cazul în care apar modificări de culoare sau de dimensiune ale unei aluniţe. Pruritul, durerea, sângerarea sau inflamaţia la nivelul acesteia, constituie, de asemenea, motive de îngrijorare. Anumite aluniţe prezintă un risc mai mare de malignizare. În această categorie, a aluniţelor periculoase, intră cele mari, prezente pe piele încă de la naştere. Acest tip de aluniţe, numite nevi congenitali, pot creşte considerabil riscul de apariţie al melanomului malign, o formă de cancer cutanat. Nevii cutanaţi care au mai mult de 20 cm în diametru au cel mai mare risc de malignizare. Acest tip de aluniţe trebuie examinate regulat de către medic. Aluniţele de dimensiunea unei gume de creion, cu formă neregulată, centrul maro şi marginile deschise la culoare, sunt cunoscute sub denumirea de nevi atipici sau displazici. Nevii displazici prezintă, de asemenea, o probabilitate mare de a deveni cancerigeni. Alţi factori importanţi care măresc riscul de a face melanom sunt expunerea excesivă la soare, istoricul familial şi anumite trăsături fizice ( persoanele care au tenul deschis, părul roşu şi ochii albaştri sunt mult mai predispune apariţiei melanomului).
Diagnostic aluniţe periculoase
În cazul în care există unele suspiciuni privind natura benignă sau malignă a unui nev pigmentar, medicul poate recolta o probă de ţesut care va fi, mai apoi, analizată în laborator, la microscop. Analiza poartă denumirea de biopsie.
Tratament aluniţe de natură malignă
În cazul în care, în urma efectuării biopsiei, medicul descoperă existenţa unor celule maligne, va fi necesară intervenţia chirurgicală. Aluniţa, împreună cu marginile din jur, trebuie eliminată. De regulă, o aluniţă care a fost scoasă nu reapare. Tratamentul postoperator va fi stabilit împreună cu medicul specialist, în funcţie de gradul de dezvoltare al bolii.
Îndepărtarea aluniţelor de natură benignă
Aluniţele de natură beningnă nu necesită un tratament special. Acestea sunt inofensive. În cazul în care doriţi îndepărtarea uneia din motive cosmetice, mediculul specialist poate efectua operaţiunea cu uşurinţă. Cea mai cunoscută metodă de eliminare a aluniţelor este prin excizie.
Nevii pigmentari, asa cum sunt denumite alunitele, sunt mai frecvente la persoanele cu piele deschisa la culoare.Se presupune ca aparitia lor e determinata de expunerea la soare, iar la persoanele cu pielea inchisa nu apar asa multe:* Sper ca te.am ajutat!
Alunitele = Mică excrescență pigmentată pe piele. Este normal sa i-ti apara asa ceva toata lumea are
Si daca nu intelegi ce inseamna excrescență inseamna Țesut cu aspect de tumoare crescut pe suprafața unui organ sau a corpului.
Dai pe google: ce sunt alunitele sau alunite..si gasesti si ce spune fiecare dupa cum e asezata.