Pistruii sunt pete mici neregulate de culoare galbena-bruna. Apar primavara si vara in urma expunerii la soare, mai ales la persoanele blonde sau cu parul rosu. Se intalnesc la tineri, apar la varsta de cinci ani, se raresc spre varsta de 40 de ani si aproape dispar la batranete.
Se localizeaza pe pometii obrazului, frunte, nas, mai rar pe gat, umeri, antebrate, dosul mainilor. Pistruii nu reprezinta o boala si nici simptomul vreunei boli. Au caracter ereditar. Pe fata sau maini, cu inaintarea in varsta, apar pete pe piele. Sunt prezente la batrani.
Tratamentul lor imbraca un caracter cosmetic pe baza de plante, cu aplicatii externe, dar completat cu consumarea de cruditati constand din legume si fructe proaspete bogate in vitaminele C si PP.
Pistruii sint mici pete de melanina care apar pe piele, in general sint mosteniti datorindu-se prezentei unei gene(melanocortin 1receptor MC1R)care determina aparitia lor, pot apare si unor expuneri indelungate la soare, adesea apar pe fata, spate, umeri, persoanele care au pistrui sint sensibile la arsurile solare dar si la aparitia cancerului de piele.
Pistruii sunt mici pete de melanina(substanta pigmentara inchisa la culoare, prezenta in piele, par si in membranele ochilor)... pot fi mosteniti genetic, sau pot apare in urma expunerii la soare...