Fiecare cu ce ii place pana la urma dar sincer nu stiu care e moda acum pentru ca majoritatea se imbraca de la branduri si fac combinatii de haine fara nicio logica, trebuie doar sa fie din nu stiu ce brand, sa nu mai zic ca multi se imbraca cu fakeuri dar le place sa manance rahat ca ei au haine pe ei de mii de euro...stau hainele alea pe ei ca pe gard, unele atat de largi de zici ca se imbraca 2 persoane, nu una. Tind sa cred ca in ziua de azi se pune accentul doar pe brand nu pe un stil anume, scuze ca o zic direct dar unii nu au niciun gust la haine, doar le arunca pe ei dar vor sa faca impresii...de niste mii de euro.
Unii se imbraca gros si cand sunt calduri mari...pe astia nu-i inteleg, se simt aiurea ca umbla in tricou si pantaloni scurti desi afara arde soarele, eu n-am nicio treaba si sunt rau de caldura, ma imbrac cat mai subtire si lejer, nu merg pe strada sa fac parada modei. Eu unul am ramas si voi ramane fidel unor stiluri care ma avantajeaza si imi plac, ma simt super lejer in ele, stilul sportiv care ma reprezinta cel mai mult, adica nu mi-ar fi rusine ca altii sa umblu in public cu un trenning bine ales, niste adidasi potriviti. Imi place mult si stilul casual cu blugi skinny-conici care se muleze pe picioare, eventual cu taieturi pe ei, tricouri skinny sau camasi cambrate pe mine eventual cu maneca scurta, ma simt mai lejer asa si niste pantofi sport cu piele intoarsa si cam aia e treaba, prefer de multe ori sa port camasile ori in negru ori sa fie albe. Cand port hainele imi place sa simt ca super lejere pe mine, nu-mi plac nici hainele prea stramte sa le simt ca ma strang si sa merg impaiat dar nici alea largi pentru ca simt ca imi cad, imi place sa fie lejere sa se muleze pe corp de parca nu le-as avea, de aia le prefer pe astea 2, la costum nu prea imi place imi place desi nu-mi sta atat de rau pe cat credeam dar tot n-as putea umbla office pe strada daca n-as avea un eveniment care necesita tinuta asta.
Nu mi-as dori sa fie nicio moda, ci sa iesim din mentalitatea asta consumerista in urma carora sufera oameni, natura si propriul portofel. Moda e inventata de casele de moda si astia care nu se mai satura de bani.
In prezent moda e confundata cu fast fashion si ca atare, totul in jur e facut extrem de prost, in tari precum China sau cele in curs de dezvoltare: India, Bangladesh, Vietnam, Maroc etc. Sunt folosite materiale sintetice si cusaturi proaste, astfel incat articolul sa cedeze sau sa se uzeze imediat si sa cumparam imediat altele.
Toate magazinele din marile mall-uri sustin fast fashion, e destul sa te uiti pe eticheta sa vezi in ce tara sunt facute.Nu doar ca sunt abuzate femeile (ele constituie procentul de munca major in industria textila/hainelor), se prabuseste fabrica pe ele, patronii le tin la negru fara contract, nu le ofera salariu minim, dar mai si mor oamenii aia de boli fiindca zona din jurul fabricilor e cat se poate de poluata.Nu ii verifica nimeni unde arunca deseurile sau varsa apele gri din procesul de productie a textilelor si hainelor.E foarte distopic.Asa sunt tinuti in saracie.Cand nu ai pamant fertil si apa curata, cum sa te dezvolti? Multe popoare s-au ridicat din agricultura sau pescuit.Raurile din Bangladesh sunt moarte de mult.
Iar pentru cireasa de pe tort, o buna parte din campaniile de strangere a hainelor pentru donat, de la cine nu le mai poarta etc, sunt iarasi o minciuna crunta. Hainele bune sunt triate, cele inca ok de purtat sunt vandute in regim second hand in tarile civilizate, iar cele mizerabile, cu defecte si urme de purtare sunt trimise in Africa, unde oamenii se bat pentru ele, sa mai prinda si ei ceva bun de vandut din nou.Fiindca din loturile cumparate, 80% e inutil, oamenii arunca hainele alea in gropile de gunoi unde le dau foc, caci nu exista sistem de gestionare si nici nu pot lasa sa se adune de munti de haine.
E foarte crud cum ii ingropam pe altii in gunoaiele noastre civilizate si nici nu ne informam despre asta, nici nu pretuim drepturile umane fiiindca ce, doar vorbim de lumea a treia nu? Ei nu conteaza, iar pentru noi e importanta moda. Asa ca e ok sa primeasca 2 centi pe articolul de imbracaminte facut, oricum nu au ce face cu banii. NOT. In acelasi timp, desi oamenii aia muncesc in regim de sclavie 10-16 ore pentru 2 lei, noi platim tva 800% pentru hainele din malluri.La fiecare magazin daca stam sa cautam pe peretele din spatele casei, trebuie sa existe o foaie afisata cu adaosul de tva. E normal sa platim 200 sau 2000 de lei pe un articol de imbracaminte, in conditiile in care acei oameni nu primesc salariu decent pentru a se intretine si tot profitul zboara in buzunarele companiei?
Cand alegem sa cumparam din magazinele fast fashion, sustinem practicile de mai sus. Sunt documentare pe tema asta, daca doreste cineva sa urmareasca, pot trimite linkuri, se gasesc oricum pe Youtube etc. Fast fashion presupune si colectii care apar foarte des, nu doar de 4 ori/an pentru fiecare sezon, incurajand consumul iresponsabil deoarece folosesc materiale sintetice care sunt facute sa se deterioreze imediat.Ce face lumea cand se intampla asa? Le arunca, ca doar e foarte ieftin sa cumperi altele. 100 de miliarde de haine sunt produse anual in fabrici(cate 14 piese pentru fiecare om de pe planeta), dintre care 92 de milioane de tone ajung la gunoi. Cat se recicleaza din astea? 15%, si atunci in gluma.
Ce putem face? E mai intelept sa folosim ce avem deja si ce s-a produs pana acum, nu sa cumparam mereu nou pentru a creste cererea si nevoia artificiala de produse noi.Deci putem sa alegem sa cumparam second hand, astfel ca minimizam din poluarea cauzata mediului si muncitorilor(de cate resurse si pesticide sunt nevoie pentru a creste bumbac etc, de cate resurse pentru a manufactura poliester si alte materiale ieftine sintetice specifice fast fashion, nu am mai scris, nici nu cred ca citeste cineva pana aici). Alte solutii: schimb de haine cu prieteni sau cunoscuti, membri ai familiei, yard sales, grupuri de schimb de pe Facebook etc.
Stilul asta pe care l-ai enumerat tu e legat de cel elegant.In general nimeni nu se îmbracă asa decât la evenimente.
Acum la moda e sa fi cât mai dezbrăcat, rupt, dezgolit și cred ca în viitorul apropiat dacă nu ajunge lumea sa se scarbeasca de atâta goliciune vom umbla în fundul gol.
Dacă ai vedea pe cineva care se îmbracă astfel fără motive de a fi elegant sau legate de job, ci doar de ieșit prin parc sau la cumpărături sau evenimente care nu sunt elegante? ce ai crede?
Exclus ținuta de tip office, dar casual (exemplul cum am spus mai în întrebare, dar sunt modele casual sau flexibile).
Nu am o problema.Fiecare se imbraca cum ii pica bine și ii e comod.Cred ca, contează foarte mult sa fi comod cu ce ai pe tine.
Oricum, mai bine vad femei și barbati imbracati astfel decât cu fundul pe afara, maieuri ce atârnă etc.
Ultima mea grija este cum se îmbracă lumea din jurul meu.
Eu port blugi, tricou, hanorac. Mă interesează doar sa nu fie rupte, sa fie curate și să miroasă bine. That's all.
Exista si stil elegant si stil casual. Pe mine ma frapeaza ca cine se imbraca casual (ca mine) zice ca blugii skinny sunt demodati. Adica ele umbla cu blugii de la taica-su mare cu 3 nr mai mari in picioare si fac bullying la adresa altor fete care poarta skinny. Deci ar trebui sa ne imbracam doar cu ce simtim noi ca ne avantajeaza nu sa ne luam dupa moda
Nu-s deloc demodati, eu doar blugi skinny port. Bine...trebuie sa te ajute corpul sa porti d-astia pentru ca daca esti gras/grasa nu intra pe tine si se va vedea ca dracu, d-aia poate prefera unii blugi mai largi.
Sincer, mie îmi place moda anilor '50. Am văzut filme din acea epocă și sincer mi-a plăcut. Costumele bărbătești, ținutele femeilor, toate erau făcute și purtate cu bun gust, rafinament și eleganță, ceea ce in ziua de azi nu prea se mai găsește, mai ales în rândul bărbaților.
DaciaRomania întreabă: