In perioada celor noua luni de sarcina, tenul femeii are nevoie de ingrijiri speciale, cu atat mai mult cu cat, in aceasta perioada, pielea devine mult mai sensibila, atat la factorii interni (hormonii), cat si la cei externi (vant, soare, etc.). Multe femei insarcinate se plang adesea de aspectul tenului lor, care isi pierde treptat frumusetea.
Printre problemele zilnice cu care se confrunta tenul femeii gravide se numara acneea, petele maronii (cloasma gravidica), aspectul lucios al pielii, stelutele vasculare (determinate de nivelul crescut de estrogeni), etc. Toate aceste modificari determina un aspect neingrijit al pielii.
Chiar daca, inainte de a ramane insarcinata, te bucurai de un ten de invidiat, iar acum, problemele tenului nu-ti mai dau pace, nu trebuie sa te nelinistesti.
Toate acestea vor disparea de la sine odata cu momentul in care vei naste.
De vina sunt hormonii, care, in timpul sarcinii secreta o cantitate mult mai mare de sebum, ceea ce duce la ingrasarea pielii, tenul confruntandu-se astfel cu aparitia acneei sau a punctelor negre. Si factorii de mediu pot influenta aspectul tenului.
Expunerea la soare sau vant, fara o protectie adecvata, usuca pielea si poate duce la aparitia asa-zisei „masti a graviditatii” (petele de sarcina).
Cu toate ca aceste probleme nu pot fi prevenite, totusi, poti face apel la mici trucuri care te pot ajuta sa diminuezi efectul factorilor declansatori.
De cate ori simti nevoia, spala-ti fata cu sapunuri speciale, care nu ingrasa tenul. Cremele si mastile grase trebuie evitate cu desavarsire. Nu uita ca, in fiecare seara, inainte de a merge la culcare, sa te demachezi si sa-ti cureti fata cu o spuma antibacteriana.
O data pe saptamana, pentru hidratare, este bine sa aplici o masca hidratanta.
Pentru expunerea la soare, trebuie sa folosesti creme speciale, cu protectie solara.
Asadar, bazandu-te pe o igiena riguroasa si corecta, vei reusi sa ameliorezi efectul acestor probleme.
Sfat: Odata cu aparitia primelor probleme ale tenului, este bine sa nu intri in panica. Acneea, petele, iritatiile sunt afectiuni comune ale tenului femeilor gravide si dispar treptat, dupa nastere, fara tratament medicamentos.
In niciun caz nu trebuie sa folosesti creme pe baza de cortizon sau alti compusi chimici, care ar putea afecta sanatatea micutului pe care il porti in burtica.
Daca te-ai molipsit cu un ten acneic in timpul sarcinii, nu trebuie sa storci cosurile, caci, locul respectiv se poate infecta. Pentru inflamatiile severe, este bine sa consulti medicul dermatolog.