| ℬaby a întrebat:

Cum pot scapa de matreata? Funda!

Cand scarpin pielea capului am multa matreata! Ma spal cu samponul de la Nivea, dar si cu altele tot asa aveam! As dori cateva retete, dar nu de cumparat!

Funda Si vot!

13 răspunsuri:
| Vali87 a răspuns:

Referitor la tratamentele naturale nu prea te incurajez sa apelezi la ele deoarece o sa ai dezamagiri crunte, crede-ma.
Trebuie sa folosesti sampoane medicinale precum Ducray, Alpecin, Herbosophy, Apivita, Vichi, Mediket, Blue Cam.
Din pacate nu ai de unde sa stii care ti se potriveste parului tau si sunt destul de scumpe o mare parte dintre ele si sa dai 40 50 RON pe unul si sa nu fie bun nu e chiar ok.
Mie de exemplu mi-au facut bine cele pe baza de disulfura de seleniu precum Squanorm de le Ducray sau Vichi. Eu unu nu iti spun sa cumperi unul din astea ca sunt cam scumpe.
Ce iti recomand e sa te duci la un dermatolog si sa iti recomande el un sampon sau/si un tratament.
Nu mai incerca sampoane din astea din comert precum Loreal, Elseve, H&D, Pantene etc etc, stiu ca voi fetele sunteti axate pe asa ceva NU NU NU. Nu sunt bune pentru cei care au probleme mari cu matreata.
Bafta!

| Fllorentina a răspuns:

Salutare! Uite care este reteta mea: iei un vas si pui in el 50 ml ulei de masline extravirgin si apoi mai torni 20 de picaturi de ulei esential de Ti tree (Melaleuca alternifolia), care se gaseste la plafar (ce-i drept mai greu, pentru ca asa este in lumea aceasta tot ce este bun este si greu de gasit; dar insista si cauta).

Aborigenii din Australia folosesc acest ulei esential din vremuri ancestrale (stramosesti) datorita efectelor extraordinar de potente in ceea ce priveste actiunea antibacteriana, antivirala, antifungala si in anumite combinatii chiar antiparazitara si antioncogena (anticancerigena).

Acest preparat bine omogenizat (amestecat) se aplica pe par ca o masca de 3 ori pe saptamana (luni, miercuri, vineri). Se tine timp de 1 ora, iar capul trebuie sa fie acoperit cu o folie de plastic sau orice altceva ce il poate acoperi si mentine umed. Dupa se inlatura cu un sampon pe baza de zinc pirition (Pétrol Hahn - costa putin peste 10 lei, Blu Cap - maxim 30 lei etc.) sau daca nu reusesti sa gasesti, poti folosi un sampon pe baza de sulf cu o concentratie de minim 5, maxim 8%.

Si eu am probleme cu matreata. M-am pricopsit cu ea de la un salon pentru ingrijirea parului (asa ca mare grija). Am folosit mai toate produsele. Insa Dumnezeu m-a ajutat si cu ajutorul sfatului celui mai bun prieten al meu am cumparat samponul Petrol Hann (cel impotriva matretii are ambalajul de culoare albastra). Dupa 1 luna am scapat de ea, insa cand m-am dus in alta parte, iar m-am ales cu dansa, asta pentru ca igiena la noi in tara cam lasa de dorit. Acum continui sa folosesc samponul respectiv si sper ca intr-o buna zi sa scap defintitiv de ea, lucru care doresc sa se intample tuturor care au aceste probleme! Doamne ajuta!

Revenind la reteta. Dupa ce ai terminat etapele respective astepti sa vina ziua de duminica. In dimineata zilei respective te speli cu samponul in cauza, iar dupa aceea te clatesti cu ceai de urzica (preparat de tine), care sa fie foarte concentrat. Nu-ti usuci parul, ramai cu el umed si iar te acoperi pe cap cu o folie sau cu orice altceva care sa-ti-l mentina ud pe parcursul a minim 1 ora. Urmezi aceasta schema terapeutica timp de minim 1 luna. Efectele sunt garantate! Sanatatea cere sacrificii! Mult succes

| Roxett a răspuns:

Pai nu trebuie sa schimbi frecvent samponul. Incearca sa-ti cumperi un sampon naturist, de la plafar sau un sampon cu piritonat de zinc, ketoconazol, climbazol sau octopirox. Acum depinde si de perioada...sunt unele perioade in care ai matreata, unele in care nu ai. (asta este o reactie a corpului la anumiti factori).
Daca nu scapi de matreata, du-te la un medic dermatolog.

| Irina0027 a răspuns:

Matreata este un factor care apare odata cu o varsta. Cand te speli sa ai foarte mare grija sa te clatesti foarte bine pe par fara sa mai ramana spuma de la sampon sau balsam ( depinde ce folosesti). Iti voi da cateva retete care te-ar putea ajuta winking.

Reteta 1. ARDEI IUTE :
tinctura, in alcool 70°-90° din 200 g fructe uscate (ardei uscat) sau 300 g fructe verzi (ardei verde) aflate spre maturizarea fizio­logica (inrosire). Ardeiul se taie foarte marunt sau se macina intr-o rasnita daca este bine uscat; se introduce Intr-o sticla de 500 ml inchisa la culoare si se toarna alcoolul care trebuie sa-l acopere cu aproximativ 5-6 cm peste nivelul lui; se astupa cu dop si se lasa la macerat zece zile ; zilnic sticla se agita pentru unifor­mizarea concentratiei.

Variante de tratament:
a) Inainte de spalat se fac frectii energice la radacina parului pe intreaga suprafata a capului, mai ales in zonele unde a inceput caderea lui sau unde a cazut; dupa 15-30 de minute se spala capul cu apa calda si sapun tinand bine ochii inchisi; se clateste bine cu apa calda si se sterge cu un prosop curat;

b) se spala parul cu apa calda si sapun ; se sterge bine cu un prosop ; se aplica tinctura la radacina parului folosind un tampon cu vata si se maseaza; dupa 15-30 minute se spala capul cu apa calda tinand ochii inchisi. In ambele cazuri pielea capului se inroseste si se simte o caldura deosebita. Tratamentul se face de una-doua ori pe saptamana timp de mai multe luni. Combate caderea parului si stimuleaza cresterea lui.

Reteta 2. BRUSTUR :
a) decoct din 25 g radacina de brustur la un litru de apa sau 2-3 linguri radacina maruntita la o jumatate litru de apa ; se fierb 20-30 minu­te la foc moale ; vasul se lasa acoperit 30 minute ; se strecoara ; se fac frectii pe pielea capului dupa ce in prealabil a fost spalata cu apa calda si sapun ;

b) decoct din 3-4 linguri radacina de brustur pulbere, 3-4 linguri frunze de mesteacan maruntite si o lingura de otet la un litru de apa ; se fierb 20 minute ; se ia de pe foc si se lasa decoctul acoperit 30 minute pentru a se raci; se strecoara ; se fac frectii locale dupa ce in prealabil pielea capului a fost spalata cu apa calda si sapun. Previne caderea parului si ii stimuleaza cresterea. Combate seboreea si matreata.

Reteta 3. CEAPA :
a) macerat din 3 bulbi de ceapa In 500 ml de rom; se curata ceapa ; se taie in bucati mici; fragmentele obtinute se pun intr-o sticla de un litru; se toarna romul si se astupa cu un dop; se lasa 24-48 de ore ; st strecoara; cu extractul obtinut se tamponeaza radacina parului si se maseaza;

b) infuzie din 5 bulbi mai mari de ceapa se curata ; se taie In fragmente mici; se toarna peste fragmentele obtinute un litru de apa clocotita si se lasa acoperit vasu 30 de minute ; se strecoara ; se aplica cataplasme calde pe pielea capului timp de 30-40 de minute. Previne caderea parului.

Reteta 4. DRETE :
decoct din 100 g planta uscata sau 200 g planta proaspati la un litru de apa ; se fierbe 10-15 minute la un foc domol; se da la o parte de pe foc si se acopera vasul 20 de minute ; se strecoara ; se fac spalaturi pe cap sau si tamponeaza radacina parului. Procedeul se aplica In cosmetica populara pentn stimularea cresterii parului si oprirea caderii lui.

Reteta 5. IARBA MARE :
decoct, din 8 linguri radacina uscata si maruntita la un litru de apa ; se fierb 15-20 minute ; se acopera si se lasa 30 de minute la racit; se strecoara ; se spala parul o data pe saptamana. Impiedica caderea parului si stimuleaza cresterea lui.

Reteta 6. IENUPAR:
a) tinctura din 10 g globule uscate la 100 ml alcool concentrat (90°); glabulele se introduc intr-o sticla si se toarna alcoolul; se astupa si se lasa 10 zile la macerat, agitandu-se din cand In cand pentru unifor­mizarea concentratiei; cu tinctura obtinuta se tamponeaza radacina parului pe Intreaga suprafata a capului;

b) macerat in 5 litri de apa rece, a 5 linguri glabule de ienupar, 5 linguri flori uscate si maruntite de coada soricelului, 5 linguri flori de rozmarin; se lasa timp de 24-48 de ore ; se strecoara; cu solutia obtinuta se frictioneaza usor radacina parului de pe cap. In ambele cazuri tratamentul In­tareste radacina parului si previne caderea lui.

Reteta 7. LEVANTICA :
tinctura din un pumn flori proaspete la un litru de alcool de 70° ; se lasa la temperatura camerei 14-15 zile ; din cand In cand sticla se agita pentru uniformizarea concentratiei; cu tinctura obtinuta se maseaza usor radacina firelor de par folosindu-se un tampon de vata.

Reteta 8. MAGHIRAN :
infuzie din 20 g frunze, flori si tulpini uscate peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa 40 de minute ; se strecoara ; se spala parul cu apa si sapun, apoi se freaca pielea capului cu solutia obtinuta. Revitalizeaza parul.

Reteta 9. MASLIN :
uleiul de maslin este folosit la frictionarea usoara a pielii capului timp de 10 zile. Procedeul se aplica seara. In timpul noptii capul se acopera cu o basma sau cu un fes. Efect bun contra caderii parului.

Reteta 10. MESTEACAN :
a) infuzie din 2-3 linguri de frunze uscate si maruntite peste care se toarna 500 ml apa clocotita; se lasa vasul acoperit 30-40 de minute ; se strecoara si se frictioneaza puternic pielea capului; dupa uscarea parului se aplica la radacina un periat de 5 minute, de doua ori pe zi;

b) seva mesteacanului este folosita la ungerea capului pentru cresterea parului. Efect tonifiant.

Reteta 11. MUTATOARE :
alifie pregatita din parti egale radacina rasa si untura proaspata; se amesteca bine ; se unge bine radacina parului pe Intreaga suprafata a capului. Combate chelia (alopecia, calvitia).

Reteta 12. NASTRUREL:
a) infuzie din un pumn planta proaspata taiata marunt peste care se toarna 500 ml apa clocotita; se lasa acoperita 40 de minute ; se strecoara si se toarna in apa de limpezit parul dupa spalare ;

b) suc proaspat, obtinut din planta ; se foloseste sub forma de frictiune In fiecare seara. In ambele cazuri se previne caderea parului.

Reteta 13. NUC :
infuzie din 50 g frunze maruntite peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa acoperita 20-25 de minute ; se strecoara. Cu solutia obtinuta se uda bine parul, dupa ce in prealabil a fost spalat cu sapun si limpezit, intareste radacina firului de par, stimuleaza regenerarea lui si capata reflexe brune.

Reteta 14. PEDICUTA :
a) tinctura din doua linguri planta uscata si marun­tita la 200 ml alcool alb; se introduc Intr-o sticla; se astupa cu dop si se lasa 10 zile la macerat, timp In care sticla se agita din cand In cand pentru unift mizarea concentratiei; cu solutia obtinuta se fac tamponari cu vata la radaci parului;

b) decoct din o mana de pedicuta verde sau uscata maruntita la un litru apa ; se fierb 15-20 de minute la foc moderat; se lasa sa se raceasca pana la cald si se spala capul de mai multe ori In cursul saptamanii. Stimuleaza cresterea parului.

Reteta 15. ROSTOPASCA :
decoct si alifie ; alifia se prepara din 6 g suc planta, sapun alb si unguent camforat; infuzie din 10 g planta uscata si marunt peste care se toarna un litru de apa clocotita; se acopera si se lasa 12 ore ; strecoara si se poate folosi. Tratamentul consta In tunderea parului. Se spala bi capul cu apa calda si sapun si se sterge cu un prosop; se pun timp de 6-8 mim comprese cu solutia obtinuta prin infuzie si apoi se aplica alifia dupa care frictioneaza bine. Combate chelia.

Reteta 16. ROZMARIN :
infuzie din 50 g frunze peste care se toarna 500 apa clocotita ; se acopera si se lasa 25-30 de minute ; se strecoara si se spala caj fara a folosi sapunul. Combate matreata si stimuleaza cresterea parului.

Reteta 17. SALVIE :
a) tinctura din frunze uscate, In 10 ori aceeasi cantit de alcool de 60-70° ; se introduc Intr-o sticla; se astupa cu dop si se Iasa macerat 10-15 zile, timp In care se agita de mai multe ori pentru uniformizai concentratiei; se fac frectii pe pielea capului ;

b) infuzie din 5 g frunze uscate peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se acopera 20 de minute ; se strecoi si se fac frectii dupa care se aplica comprese. Impiedica caderea parului Intareste radacina.

Reteta 18. SPORICI :
decoct din 1-2 linguri de planta maruntita la o cana apa (250 ml) ; se fierb 5 minute ; se ia vasul de pe foc si se acopera 15-20 minute ; se strecoara si se spala capul, cu masarea usoara a pielii. Comb instalarea cheliei.

Reteta 19. STEJAR :
decoct din 4 lingurite cu pulbere de scoarta la o cana apa (250 ml); se fierb 5 minute ; se ia vasul de pe foc si se lasa la racit pana caldut; se tamponeaza radacina parului pe Intreaga suprafata a capului. Decoctul poate fi folosit si la spalarea capului de doua ori pe saptamana. Previne cade parului.

Reteta 20. STRAJNIC :
infuzie din 10 g planta peste care se toarna 100 apa clocotita; se lasa vasul acoperit 25-30 de minute; se strecoara si se frictiuni pe intreaga piele a capului. Previne caderea parului.

Reteta 21. TEI ARGINTIU :
tinctura din 10 g flori peste care se toa 100 ml alcool de 70° ; se lasa la macerat 10 zile. Sticla se agita zilnic pen uniformizarea concentratiei. Se strecoara Intr-o sticla Inchisa la culoare si astupa cu dop. Cu tinctura obtinuta se freaca radacina parului cu un tampon vata. Stimuleaza cresterea parului. In acest scop pot fi folosite si florile de pucios, si tei cu frunza mare.

Reteta 22. TINTAURA :
decoct din 50-60 g pulbere planta sau planta uscata maruntita la un litru de apa ; se fierb 30 de minute ; se lasa la racit pana la cald se strecoara si se fac bai locale, masand usor radacina firelor de par. Combate seboreea si regenereaza parul.

Reteta 23. URZICA:
a) infuzie din 40-50 g frunze maruntite peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa vasul acoperit 30 de minute ; se strecoara si se face baie la cap ;

b) decoct din 250 g radacini, tulpini si frunze la 5 litri de apa ; se lasa la fiert 30 de minute ; se lasa la racit pana la caldut; se strecoara ; se clateste bine parul cu masaj usor de piele, dupa ce el a fost spalat cu apa calda si sapun ;

c) infuzie din 6 litri dintr-un amestec de parti egale frunze de urzica, radacini de brusture, frunze de mesteacan, flori de lavanda, conuri de hamei, peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se mai clocoteste totul 1-2 minute ; se lasa la racit pana la caldut; se strecoara si se spala capul masand bine pielea ;

d) tinctura din 10 g frunze uscate si maruntite la 300 g alcool de 70° ; se introduc Intr-o sticla care se astupa cu dop ; se lasa 15 zile la soare sau iarna se tine In casa la caldura ; se agita din cand In cand pentru uniformizarea concentratiei; se strecoara In sticle Inchise la culoare ; din acest extract se pun 3-4 linguri la o cana cu apa calduta (250 ml) si se maseaza radacina parului. Tonifiaza parul, combate matreata, seboreea, previne alopecia (chelia).

| AandreaA a răspuns:

Ar trebui sa mergi la doctor tongue sa-ti dea el ceva. Ti`o spun din experienta propoie.
Eu am avut matreata si ma manca pielea capului. Ma tot scarpinam si nu stiu ce glande nu suportau asta si au inceput sa secrete ceva. Si de acolo mi` s-a ingrosat pielea capului si acum nu mai pot sa ma spal cu sampon sad.

Sper ca te-am ajutat. :* Si ai grija! love struck

| ArinaMK a răspuns:

Pai spalate mai des. Si nu schimba asa de repede samponurile, Spalate cu Head & shouders!

| ArtisticWorld a răspuns:

Otetul ajuta. Sau sampoanele de urzica sunt eficiente. Sper cav te-am ajutat. happy

| ingerasmotat a răspuns:

Ce par frumos ai tunde-l sau da-l cu gaz...

| Bab a răspuns:

Spala.te cu otet pe cap

| AlexanderOne a răspuns:

Nu stiu retete, dar poti sa iti cumperi Nizoral care este un sampon special anti-matreata. Mie mi se pare foarte bun.

| Kasandra_7363 a răspuns:

Buna, in general samponul cu multa reclama gen ''nivea'', ''dove'' si multe altele au multa soda, chiar daca pe ele scrie ''impotriva matretii'' tot nu sunt bune pentru ca ei considera ca daca au multa soda spala f bine parul (minciuni). Cumpara sampoane gen ''pentru copii'' sau pentru par vopsit pentru ca acestea sunt mai blande cu scalpul si cu parul.Nu folosi fixativsau alte produse deoarece ataca rezistenta parului. Sper ca te-am ajutat kiss

| scorpionboy a răspuns:

Head & shoulders ii bun ca si pe mine m-a scapat de matreata

| anaaa99anaa a răspuns:

Num ai schimba samponul sau foloseste un sampon anti-matreata