Pentru a elimina un efect, mai întâi trebuie să elimini cauza. Din punct de vedere psihologic, automutilarea reprezintă minimizarea unei dureri(de obicei sufletească) prin provocarea unei dureri fizice. Nu dețin suficientă informație încât să-ți pot da prea multe sfaturi, însă nu te sfii să apelezi la un psiholog, nu te sfii să te deschizi. Timp de 14-15 ani, eu am ascuns o tulburare obsesiv-compulsivă(pe care o bună perioadă nici nu știam că o am), dar de când am început să vorbesc despre asta, m-am mai eliberat puțin, am mai eliminat din frustrări și mă simt o idee mai împăcată cu mine, mai ales că am mai întâlnit persoane în aceeași situație. Bineînțeles, mi-au zis unii că-s nebună, să mă omor sau alte bullshit-uri din astea, dar am pielea tăbăcită și mi-e imposibil să mai iau în seamă așa ceva.
În general, noi, oamenii, erijăm în niște ființe a căror existență e perfectă, e roz și plină de fluturași, uitând că nu putem înainta în viață fără a întâmpina și obstacole. Gândește-te că prin împărtășirea experienței tale îi poți ajuta pe alții, dar MAI ALES pe tine însăți(chiar dacă poate pe moment nu îți dai seama de asta).
Cât despre cicatrici... nu-ți face speranțe cu nu știu ce cremă minune, că te amăgești. Acceptă-ți cicatricile ca fiind o parte din tine, din evoluția ta. Eu sunt plină de vergeturi pe brațe și mi-au mai zis niște persoane „binevoitoare" să renunț la a purta mânecă scurtă, că mi se văd urât vergeturile „vindecate"(adică dungi albe în loc de roșii), dar nu trebuie să fac asta. După cum ziceam mai sus, și ele fac parte din ce însemn eu, reprezintă o luptă pe care am dus-o cu mine însămi. Indiferent de situație, capul sus!
Am avut cicatrice multe, mari si urate pe intregul corp, in urma unor probleme.
Dermatologul mi-a sugerat sa fac cat mai multa plaja, la soarele de dimineata.
I-am urmat sfatul, iar intr-o vara au disparut urmele aproape complet, peste 3 ani nu s-au mai vazut deloc.
Vezi si tu pe la farmacie, eu le am de vreo 5 ani....si am destule, am inceput sa port tricouri prin vara lu' 2016 fara sa mai ma doara-n pix de ce zic altii.Era o crema Cicatrix sau ceva de genul. Oricum, tot or sa se vada indiferent cu ce ti-ai da
Buna seara!
Din cate raspunsuri ai primit cred ca poti trage nistre concluzii folositoare.
Cred ca e utila varianta cu mersul la psiholog si in paralel sa stai de vorba si cu un chirurg esteticean pentru. ca eu cred ca ar putea sa te lamureasaca cel mai bine in privinta cicatricilor.
Daca vei merge la psiholog sunt comvins ca vei avea si prin asta de castigat. In mod sigur atunci cand cineva are frustari trebuie sa existe mai multe variante de a scapa de ele.
Din moment ce discuti deschis despre probleme iti va fi usoara si intalnirea cu psihologul.
Sanatate si mult succes!
Daca te-ai automutilat inseamna ca ai probleme si trebuie sa vorbesti cu cineva (parinte, prieteni). Semnele raman si nu dispar, asta inseamna ca va trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa ti le faci
N-am mai facut-o de cateva luni.
Este o modalitate de a ma elibera emotional, cauzand daune fizice.
Este gresit, stiu, am facut-o fiind constienta de consecințe, dar m-a ajutat.
Nu vreau sa mai repet.
Este a 10-a oara ca o fac.
Stau la bunici de mica (si ei nu sunt genul de persoane cu care sa poți purta intr-un mod convenabil o conversatie), parintii mei nu sunt interesati de mine si cu prietenii am mai vorbit despre asta pentru ca m-au intrebat, dar nu a avut vreun efect.
Sunt directa si sincera, spun tot ce cred si ce sunt intrebată fara ezitări.
Nu mi-e rusine sa spun totul cand vine vorba de a vorbi despre propria-mi persoana si despre trecutul meu cand prietenii ma intreaba.
Stiu ca in mare oamenii cu un trecut dificil in spate ezita sa vorbească despre ei si despre evenimentele din viata lor.
Sincer nu inteleg de ce.
Si nu-mi pasa de ceea ce se petrece in jurul meu sau de alții, decat intr-o mica masura.
Oare este normal?
"Este a 10-a oara ca o fac."
Ce te face sa crezi ca nu o sa se mai repete? Trebuie sa gasesti niste modalitãti fizice prin care sa te descarci, in afara sa te rãnesti cu purã constiintã singurã. Si in afarã sa ii ranesti si pe altii
De fiecare data cand o făceam spuneam ca nu se va mai repeta, deci da, ai dreptate...
E posibil s-o fac iar.
Am încercat si altceva...gen pictura, sa scriu poezii, sa dau cu pumnul intr-un perete/perna etc, dar automutilatul m-a ajutat cel mai mult.
Trebuie sa gasesc altceva.
Pictura si scrisul te ajuta sa asimilezi, ar fi ceva mai ok sa faci ceva prin care iti exprimi fizic emotiile, si furia cum ar fi MMA, Box, weight ligting, bioenergetice( https://www.youtube.com/playlist?list=PL7A595AE9AB964C4C ) sau orice tip de miscare care implicã foarte multã adrenalinã. Prin care dai afarã chestiile ce te fac sa suferi, de aceea ajungi sa te automutilezi pentru ca simti prea multã presiune(din toate partile)adunate te fac sa te automutilezi.
Nu se poate...
m-am ales cu cicatrice dupa ce m-am taiat cu lama. Nu credeam ca este atat de grav, da nu s-a mai vindecat (de mai bine de un an) Taietura arata mai degraba ca o arsura, asa ca nimeni nu-mi stie viciul
n
AvalohAlyn întreabă: