Despre cresterea parului (ti-am scris aici ce am gasit intr-o revista, despre cresterea parului mai rapid). Uleiul de ricin iti ingrasa parul si poate ai firul de par mai diferit si e posibil sa nu isi faca efectul.
Foarte multe femei au parul scurt, insa si-l doresc lung, frumos, sanatos si bogat. Ei bine, din pacate nu exista o bagheta magica pentru a-l face sa creasca peste noapte, insa exista anumite lucruri care il pot stimula. Trebuie doar sa tii cont de cativa pasi simpli si vei vedea ca podoaba ta capilara se va lungi vizibil.
Un regim alimentar echilibrat si plin de vitamine
Vitaminele A (faina de grau, malai, ardei gras, ceapa verde, morcov, spanac, rosii, caise, prune uscate, galbenus de ou, ficat, lapte si produse lactate), vitamina B (drojdie de bere, carne, peste, oua, lapte, stridii, fasole uscata, portocale, germeni de grau, paine si cereale, unt de arahide) vitamina C (majoritatea legumelor si fructelor – lamai, portocale, kiwi etc) si vitamina E (uleiurile vegetale de floarea soarelui, porumb, soia si masline, nuci, seminte de floarea soarelui, germeni de grau, cereale integrale, carne de peste, ulei de arahide si legume frunzoase verzi) sunt esentiale in ceea ce priveste cresterea parului.
De asemenea, alimentele bogate in fier si zinc stimuleaza cresterea unor suvite frumoase si sanatoase. Proteinele au si ele un rol foarte important in acest sens, iar daca esti vegetariana, te poti orienta catre stafide, spanac, fasole, iaurt sau soia.
Poti lua si cateva suplimente alimentare, insa nu trebuie sa exagerezi.
Taie-i varfurile periodic
Scapa de varfurile despicate si inestetice – acest lucru va face parul sa creasca mai repede si mai frumos. Asadar, gaseste-ti un stilist de incredere care sa stie ce inseamna tunderea varfurilor (nu jumatate de par) si viziteaza-l macar o data la doua luni.
Stimuleaza scalpul
O circulatie a sangelui buna in zona capului, face parul sa creasca mai repede. Poti face acest lucru zilnic, masand pielea capului asa cum faci cu oricare parte a corpului. Daca nu ai timp sa faci acest lucru, incearca sa-l faci macar atunci cand samponezi parul.
Fa miscare
Stresul, nervii si supararile adunate zilnic incetinesc considerabil cresterea parului. Poti scapa de stres daca faci miscare. Daca nu ai chef sa iesi si sa dai o tura in jurul blocului sau sa te duci la sala de fitness, poti face cateva exervicii in casa (abdomene, genoflexiuni sau saritul coardei). Acest lucru nu iti va oferi doar un par mai lung, ci si o sanatate mai buna.
Trateaza parul cu grija
Spala-l periodic si aplica-i balsam dupa fiecare spalare (evita sa aplici balsam la radacini pentru ca se va ingrasa mai repede decat de obicei). In comert se gasesc acum tot felul de tratamente si uleiuri care iti pot stimula parul. Daca ai mai multa incredere in produsele naturale, iti poti face chiar acasa o masca pe baza de ulei de masline – amesteca 10 linguri de ulei de masline cu un galbenus de ou si o lingurita de ulei de ricin, amesteca si aplica pasta formata pe par. Dupa 30 de minute indeparteaza masca si spala bine parul (cel mai probabil va fi nevoie de doua samponari). Masca nu este indicata persoanelor cu parul care are tendinte de ingrasare.
OkOK, acum am mai gasit ceva in revista despre decolorarea parului : foarte util, m-a facut curiosa:
Decolorantul de par contine substante chimice care dauneaza firului de par. De aceea parul are nevoie de ingrijire prin folosirea produselor naturale pe baza de plante.
Musetelul este o metoda naturala de colorare a parului.
Pentru a obtine o infuzie de musetel, se toarna florile de musetel intr-un litru de apa, se fierbe, se lasa la racit, apoi se strecoara. Dupa samponare, se aplica pe par si se lasa 15 minute sa actioneze. Dupa 15 minute se clateste cu apa calduta.
Sucul de lamaie, datorita acidului, decoloreaza in mod natural parul. Se foloseste 6 linguri de suc de lamaie, si se lasa sa actioneze 20 – 30 de minute.
Mierea de albine – Este un ingredient principal care se gaseste in tuburile de vopsea. Se aplica pe toata lungimea parului, apoi se acopera cu un prosop timp de 20 de minute.
Uleiul de masline - Se amesteca 2-3 linguri de ulei de masline cu o jumatate de lamaie si se aplica pe par timp de 30 de minute. Uleiul de masline este foarte hranitor pentru firul de par, revitalizandu-l si oferindu-i stralucire.
Sper ca te-am ajutat.
Un rol important in cresterea parului este sanatatea scalpului nostru. Suficienti nutrienti ajuta la cresterea lui. Prin urmare, trebuie sa mancam mese care sunt echilibrate din punct de vedere nutritional, care au carbohidrati buni si grasimi esentiale. Parul tau si scalpul pot simti imediat daca exista o imbalanta in vitamine sau minerale. Trebuie sa ai grija intrucat prea multa vitamina A poate face rau parului. Acizii grasi Omega 3 iti pot face parul puternic si sanatos, asa cum ti-l doresti.
Care sunt cele mai frecvente cauze?
Este normal ca, zilnic, sa ne cada intre 50 si 100 de fire de par. Insa, depasirea acestei limite este un semnal de alarma si inainte sa decretam ca "e pe sistem nervos" ar trebui sa trecem in revista cele mai intalnite cauze ale pierderii parului:
Dieta dezechilibrata cu carente de minerale (fier, zinc), proteine si calorii se traduce si printr-o nutritie neadecvata a firului de par care, din cauza radacinii slabite va cadea;
Anticonceptionalele orale: pot determina caderi de par tranzitorii la initierea tratamentului, schimbarea lor sau intreruperea acestora;
Alte medicamente: citostaticele, hipocolesterolemiantele, anumite antihipertensive si retinoizii. Atentie la cei care fac tratament pentru acnee cu Roaccutane sau Sotret!;
Dezechilibrele hormonale: afectiunile tiroidiene, excesul de androgeni, sindromul ovarelor polichistice si chiar sarcina sau intreruperea ei;
Anumite socuri fizice sau psihice: putem fi indusi in eroare de faptul ca parul poate incepe sa cada la un interval de 2-4 luni fata de momentul evenimentului, nu imediat;
Modificarile sezoniere: in acest caz caderea parului va fi compensata apoi printr-o crestere rapida;
Ingrijirea agresiva: prin folosirea dispozitivelor de coafat fierbinti si a incarcarii parului cu prea multe produse de styling poate duce la deteriorarea firelor de par si caderea lor prin subtiere si, in cele din urma, rupere.
S-a constatat ca anumite substante preintampina, stopeaza caderea parului sau chiar stimuleaza cresterea luI. Incercati:
-administrarea vitaminei E pe cale bucala
-o frectie pe pielea capului, cu uleiul de din doua capsule de vitamina E
-frectii cu ulei din germeni de grau
-frectii cu uleiuri vegetale(acestea contin acizi grasi, care hranesc glandele sebacee)
-frectii cu un amestec de circa 8 grame de ulei de dafin si 28 de grame de ulei de migdale pur( se pare ca acest tratament este valabil si pentru a scapa de matreata)
-consumul de sare iodata (insuficienta de iod din alimentatie poate favoriza uscaciunea pielii, caderea parului, fragilitatea unghiilor)
-evitarea decolorarii sau vopsirii parului prea des
-evitarea folosrii de peruci care axfisiaza parul
-taierea extremitatiii firelor de par in fiecare luna, pentru a indeparta partile afectate.
Este extrem de importanta determinarea cauzei pentru a putea initia un tratament personalizat. Un minim de analize sunt necesare in cazul in care discutia cu pacientul nu reuseste sa evidentieze o cauza:
feritina serica (o masura a depozitelor de fier), sideremia (nivelul sanguin al fierului) si capacitatea totala de legare a fierului, deficienta de fier fiind cea mai comuna cauza de cadere a parului la femeile tinere;
TSH, T3 si T4: pentru a evalua functia tiroidiana;
Testosteronul total si DHEAS: pentru un eventual exces de androgeni;
Ecografie ovariana: pentru excluderea ovarelor polichistice.
Surse : eva.ro si femei-moderne.ro
Sper sa-ti fie de folos!