Antonia_4818
| Antonia_4818 a întrebat:

De ce fetelor le este asociata culoarea rosie si baietilor culoarea albastru?

Răspuns Câştigător
| retrogrobian a răspuns:

Initial, feminitatea era asociata cu impulsivitastea si afectivitatea (rosu te duce cu gandul la sange si la inima, deci la latura afectiva a omului); in aceeasi ordine de idei, masculinitatea e in mod traditional asociata cerebralitatii, ratiunii si gandirii "la rece" - iar albastru este culoarea meditatiei, dar si a racelii.
Fara indoiala, codul asta cromatic a devenit un gen de conventie, folosita cel mai mult pentru "inradacinarea" sexualitatii copiilor - adica educarea copiilor astfel incat sa le fie foarte clar ce sex au si ce comportament sa-si asume ca atare.

21 răspunsuri:
| wizard_cristi a răspuns:

Totul tine de educatie, inca de mici copii sunt invatati ca rozul este pentru fete, albastru este pentru baieti, ca fetele se joaca cu papusile iar baietii cu masinutele.

| deealexx a răspuns:

Mi se pare o prostie happy eu de cand ma stiu.culoarea preferata e albastru si sunt fata happy si obisnuiam sa ma joc si cu masinutele.si mereu mestesugaream cate ceva. asa fac si acum. singurul contact cu papusile...imi placea sa le fac haine. atata tot.
oricum, educatia asta cred ca nu tine toata viata...acum depinde de fiecare... dar cu cat trece timpul, copilul ajunge adult si vede altfel lucrurile.

| rael a răspuns:

Mi se pare si mie o prostie, eu am doi baieti, i-am imbracat in toate culorile posibile, acum cand sunt adolescenti, cel mare prefera culorile mai terne, pe cand celui mic ii place sa fie imbracat cat mai colorat si nu ocoleste niciodata rosul.
cred ca e pana la urma o chestiune de temperament
La adresa de mai jos ai un articol despre cuma evoluat moda culorilor la bebe
http://www.nou-nascuti.ro/bebe_si_moda.html?id=772

| LuS[z] a răspuns:

Cine a spus asta? nu e o regula.sunt baietii carora le place rosul iar fete carora le place albastrul si nu-i nimic rau in asta.

| mad a răspuns:

eu credeam ca rosu este pentru cald si albastru pentru rece...cam atat stiu eu despre asocierea acestor culori.

N-or fi costume de marinarei rosii laughing

Răspuns utilizator avertizat
| rodi a răspuns:

Sa spunem, ca noi femeile suntem focul, parjolim si ardem tot si atunci de ce nu ar exista ei barbatii reprezentati prin albastrul apei sa ne stinga. Fals pentru ca apa se mai si evapora si atunci...ard in flacari, dar cine oare ei sau noi...

| marius007 a răspuns:

Pentru ca pentru fete este culoarea cea mai frumoasa rosul iar la baieti albastrul.

| yourfriend_1956 a răspuns:

Deoarece rosu este o culoare calda, exprima caldura, sensibilitate, iubire, exact cum sunt fetele/femeile iat elbestru e o culoare rece etc iar vde aceea este insusita baietilor

| ShaKuri a răspuns:

O intrebare bunahee hee... rosu culoare calda sensibila. sa zicem ca reprezinta feminitatea...albastru.culoare rece. puternica. ferma. poate ca reprezinta barbatii... asta e parerea meahappy. orice raspuns ve'ti da... o sa fie unul relativ.

| julie a răspuns:

Cred ca tine de partea psiho-socio-unama a fiecaruia dintre noi si de conceptele cu/in care ne dezvoltam inca de mici intr-o societate in care rosu(pasiunea, iubirea)este asociat cu feminitatea iar albastrul(ratiunea si atitudinea realista)cu masculinitatea. din puncul meu de vedere.este o prostie pentru ca nu poti impune unei persoane sa-i placa o anumita culoare sau un anumit stil(de viata, vestimentar...)

| pep a răspuns:

Depinde in ce context sunt prezentate aceste asocieri.Va spun acum lucruri experiate in mod personal, pe parcursul vietii de pana acum.Cred ca in planurile psihologic si sociologic intervin niste fenomene ce tin oarecum de subconstientul si constientul nostru colectiv.Culoarea rosie prezinta unele asocieri, semnificatii sau simboluri, ca spre exemplu sangele, viata, sacrificiul, inima, iubirea, focul, pasiunea, daruirea, nasterea, chiar suferinta, etc. Culoarea albastra este asociata cerului, cosmosului infinit, paradisului sau paradisului pierdut, apei, realitatii, ratiunii, optimismului, echilibrului, melancoliei si calmului. E interesant ca albastrul deschis, culoarea cerului senin are un efect calmant asupra psihicului. Din aceasta cauza, in unele spitale, se zugravesc peretii in culoarea albastru deschis.Cred ca a venit vremea sa nu mai cautam asocieri sau simboluri (desi pot fi de multe ori utile pentru noi), ca spre exemplu, simboluri ale iubirii ci este important sa cautam iubirea insasi, in toata plenitudinea si splendoarea ei.Cred ca nu mai este timp de ocolisuri ci trebuie mers direct la tinta, la scopurile spre care tanjim si pe care le avem in viata. Bineinteles, de toate astea, depinde propriul nostru sistem de valori. Pe curand si numai bine! Cu stima, P. M.

| mihai_4471 a răspuns:

Pai u sunt bligati sa poarte culorile, rosu si albastru, fiecare isi ea culoarea carei place...

| chocolizzz a răspuns:

N vremurile stravechi, barbatii si-au dezvoltat preferinta pentru albastrul asociat cerului senin, care indica vremea buna, propice pentru vanatoare. Femeile si-au dezvoltat abilitatile de culegatoare de fructe. Fructele coapte au culori aprinse. Fructele coapte si zemoase, numai bune de cules, sunt adesea de culoare rosie. Astfel, diviziunea muncii in societatile stravechi ar putea explica preferinta femeilor pentru culoarea roz, iar a barbatilor pentru albastru.
Alegerea culorii roz pentru fete poate sa fie inspirata dintr-o legenda Europeana, care vorbeste despre trandafiri roz, delicati, din care se nasc fetitele.

In China antica, in vremea cand vopseaua si culorile erau inca rare, rozul era o culoare disponibila, deci ieftina, in timp ce albastrul era rar si scump. De aceea, era o mandrie sa-ti imbraci fiul in albastru.
Exista nenumarate pareri si legende legate de acest subiect, exista multe supozitii si la fel de multe teorii argumentate, care ulterior au fost combatute. Parerile difera, controversa ramane, dar un lucru este sigur: de-a lungul istoriei, culoarea roz nu a fost mereu considerata o culoare tipic feminina, iar albastrul nu a fost intotdeauna identificat exclusiv cu masculinul. Ramane sa alegem noi daca ne conformam sau nu stereotipurilor societatii in care traim.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nici eu nu mi-am putut raspunde la intrebarea asta...

| s0nya a răspuns:

Antonia, nu neaparat. Mie de exemplu imi place mult albastrul, si nu sunt baiat.

assiris
| assiris a răspuns:

Rosul ca rosul dar ce te faci cu rozul care e un fel de rosu spalacit?

| tinichea a răspuns:

A ra

| andreutza_5348 a răspuns:

Mie mi se pare o prostiemie ...cred ca un baiat care poarta roz, rosu este sensibil...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mie imi place albastru. si sunt o ****big grin

| buicanpaul a răspuns:

DA ce a spun retrogrobian esta adevarat.