anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce ni se cojeste pielea dupa plaja? Stiu ca in locul acela a fost pielea arsa de soare, dar m-ar interesa o explicatie mai detaliata.
Multumesc.

Răspuns Câştigător
| Gabitech a răspuns:

Pielea se numeste epiderma in termeni medicali. epiderma e din mai multe straturi, facuta din celule da? care contin apa. Atunci cand te expui la soare corpul elimina automat apa pentru a te proteja. Cand pielea ramane fara apa isi schimba structura, devine uscata, ca o "crusta, ca o piele de sarpe" (ai vazut si tu) ea cade...si fiind urmata de urmatoarea piele care logic e mai sensibila pentru ca nu a avut contact cu exteriorul si are nevoie de o perioada de acomodare.(de aceea te gadila, ustura, e mai sensibila primele zile)

3 răspunsuri:
| WeaponGirl a răspuns:

Atunci cand stam la soare, razele ultraviolete patrund in piele si omoara celulele care, in mod normal, au drept scop producerea straturilor noi de piele. Razele ultraviolete A, UVA, pot patrunde chiar mai adanc in piele, insa ambele tipuri, UVA si UVB, o pot arde.
De ce se inroseste pielea arsa?
Pentru a ajuta pielea sa isi revina si pentru a elimina celulele moarte, vasele de sange se maresc, crescand in acelasi timp si presiunea sangvina. Astfel, pielea se inroseste si devine mai calda.

3. De ce ne manca si ne ustura pielea arsa de soare?
Celulele afectate de actiunea razelor solare trimit semnale creierului, iar acesta activeaza receptorii de durere, care ne fac pielea sensibila la atingeri.
De ce se bronzeaza pielea?
Ca raspuns la actiunea soarelui care ne prajeste pielea, corpul nostru produce mai multa melanina, un pigment care innegreste pielea. Acesta absoarbe radiatiile si protejaza celulele. O buna parte din populatie nu se bronzeaza doar dupa o zi, sau dupa o sesiune de bronzat, intrucat melanina este produsa in timp.

| Pussyyy a răspuns:

MAi clar soarele usuca pielea atit de tare incit primul strat de piele se corjeste eu toata mam corjit si mi s-a dus bronzul delicat de la mare ehhhhh

| Nick_Robert_1995 a răspuns:

E simplu. Soarele este un spirit malefic ce se roteşte in jurul pământului. Când ieşi la soare acesta începe să te ardă şi să te blesteme ca să facă copii cu tine. Dacă nu vrei să faci sex cu el incepe să-ţi ardă pielea cu oţet de prune. Şi atunci pielea ta se umple de nervi şi pleacă în Ibiza să se drogheze cu elefanţi.