| wonderwoman123 a întrebat:

De ce Romania nu sărbătorește Halloweenul si daca ieși pe strada costumat se uita urat la tine?

44 răspunsuri:
| MihaelaDart a răspuns (pentru InstructorulTauDeFitness):

In perioada comunismului a fost interzisa sarbatorirea acestei zile importante si Familia Ceausescu au schimbat dupa bunul plac, ca Mos Craciun sa fie Mos Gerila si sa vina in noaptea de Revelion, iar in zilele de Craciun, romanii nostri aveau zile de lucru ca oricare altele. Mos Craciun si Sarbatoarea crestina a Nasterii Domnului au fost "libere" pana spre sfarsitul anilor '40. In concluzie, Romania nu a preluat niciodata de la "straini" Craciunul ori Pastele, sunt totale crestinesti romanesti. Fiecare popor crestin sarbatoresc aceste sarbatori.

| InstructorulTauDeFitness a răspuns (pentru MihaelaDart):

Cum sa fie "crestinesti romanesti" daca de la origini aceste sarbatori nu provin din Romania. Faptul ca au fost redenumite, repovestite si reinventate asta nu inseamna ca ne si apartin. Pai asa ii bine, de astazi eu numesc Halloweenul - Ziua mastilor, eu zic sa fie pe 6 Noiembrie si este sarbatoare romaneasca....vezi tu, poate e o sarbatoare romaneasca (pentru ca asa am zis) de acum dar tot din Halloween m-am inspirat. Sa nu fim ipocriti, nu exista popor crestin ci doar popor inspirat de religia "crestina" din Orientul Mijlociu.winking

| MihaelaDart a răspuns (pentru InstructorulTauDeFitness):

Poti sa sarbatoresti cand doresti tu Halloween-ul, nu-i problema mea, atat cat Craciunul si Pastele vin din Ierusalim unde numai crestii il sarbatoresc, astfel intra si Romania in aceste sarbatori. Nu am mentionat pe undeva originale din Romania, ci pur si simplu crestine romanesti, care nu are nici o treaba una cu alta. Daca tu esti musulman sau o alta religie care nu sarbatoresti acest gen de sarbatoare te inteleg.winking

| InstructorulTauDeFitness a răspuns (pentru MihaelaDart):

Uite, pe mine nu ma intereseaza cine ce religie, totusi fa-ma sa inteleg un lucru: Daca numai crestinii din Ierusalim sarbatoresc Craciunul si Pastele, de ce ai zis ca "astfel intra si Romania". De unde pana unde? De unde ai dedus tu asta? Nu prea are logicawinking

| MihaelaDart a răspuns:

Nu's iudaica, ci crestin ortodox
Craciun este o faptura sacra care simbolizeaza prin excelenta tipul creator, ceea ce romanii numeau tempus factum, in care toate se faceau si desfaceau. In mitologia geto-daca e posibil sa fi fost reprezentat printr-un stramos care simboliza echilibrul elementelor in stadiul facerii lor, a inceputului procesului celor necreate si nedate in vileag. Pe pamant marcheaza hierofania timpului sacru in solstitiul de iarna, a capului de an sau rastimpul dintre doi ani.

Data de 25 decembrie s-a ales in mod simbolic, n-a spus nimeni ca exact in acea data s-a nascut Iisus (s-a facut o analogie intre renasterea naturii primavara si intruparea lui Hristos), iar faptul ca celebrarea s-a suprapus peste o sarbatoare pagana, a fost intentionat, pentru ca crestinii recent convertiti sa nu sarbatoreasca din virtutea obisnuintei sarbatorile familiare, ci doar in mod crestinesc, renuntand la vechile obiceiuri. Nu celebrez ziua zeului Soare, caci nici nu cred in asa ceva? Nici nu stiu cat la suta din romani au auzit de Mithra, deci cum sa-l sarbatorim noi pe Mithra de Craciun? :) Anul are doar 365 de zile, omenirea traditionala mii de ani, deci e imposibil sa nu gasesti o sarbatoare sau un eveniment pre-crestin (pagan) care sa corespunda cu fiecare zi a anului.

(Pastele evreiesc : https://www.crestinortodox.ro/......88526.html )

| MihaelaDart a răspuns:

Eu imi recunosc prea bine de originile mele, asa ca las-o balta de ceea ce spui. Daca tu zici ca e o falsa religie, atunci si restul religiilor de asemenea. Tineti parerile pentru tine insuti, caci eu mi le stiu pe ale mele, desi nu fac pe om sa isi puna pistolul la cap caci minte in fata originililor lui. E total normal sa fi Gica contra si sa accepti ceva, doar traiesti in Iad...

Răspuns utilizator avertizat
| D3I3 a răspuns:

Pentru că România, cât și Republica Moldova sunt două țări creștine, Halloween-ul fiind considerat o sărbătoare păgână. Chiar dacă ești tu ateu, ceilalți pot să fie creștini și să urască sărbătoarea.

| MihaelaDart a răspuns:

Asta e crezul tau, al necuratului, nu al meu.winking

| Istvan_Gabi_1990 a răspuns:

In america e in mod asta

| wonderwoman123 explică (pentru DecsterIsBackMtfk):

E o poza normala cu mine!

Răspuns utilizator avertizat
| Doarunaltutilizator a răspuns:

Deoarece noi românii suntem foarte religiosi si sarbatoarea asta nu are legatura cu crestinismul si e luata din occident.
Mie mi se pare calumea dar noi nu o sarbatorim cum o fac americanii, altii de la noi doar vin machiati la scoala de niste fete si zic ca au costum, naspa.
Si din cauza incidentului din club unde s-a intamplat de hallowen, fix 2 ani se fac si patriarhul a zis ceva legat de hallowen si muzica rock si iti dai seama cum a iesit.

| Doarunaltutilizator a răspuns (pentru Iunix):

Asa e, asta una din cele mai de rahat tari.
Avem o tara frumoasa cu peisaje dar la ce bun.
Pacat!