Nici, nici.
Urechea are singura o functie de curatare, nu trebuie sa intervenim. Cu betisoarele alea doar iti impingi ceara unde n-ar trebui sa ajunga si poate duce la infectii. Am o prietena da familie care a patit asta.
Eu nu le folosesc, fiindca am constatat ca-mi afecteaza auzul (se infunda mai tare).
Cand fac aie, imi spal urechile cu apa calda cu spuma de sapun, le clatesc bine tot cu apa calda si le las sa se usuce natural.
Aud si cele mai slabe zgomote, chiar si pe cele ce altii nici nu le observa, de exemplu daca cade un bat de chibrit pe covor, chiar si de la cativa metrii.
Spray-ul acela îți afectează auzul. Nici bețişoarele nu sunt recomandate, mie mi se înfundă urechile când le folosesc. Ceara din urechi are şi ea rolul ei.
Îți recomand ca după baie să te cureți în urechi cu prosopul (colțul). Sau cu servețele umede neparfumate care au un pH neutru (cele pentru bebeluşi sunt bune).
Eu din cauza bețișoarelor am ajuns să am un dop de ceară într-o ureche... Nu doar că mă durea urechea și nu mai auzeam la fel de bine cu ea, dar apăruseră și senzații de amețeală. După ce am fost la ORL, n-am mai avut probleme și chiar mi-a recomandat medicul să nu le mai folosesc.
Cel mai bine este sa mergi la ORL, acolo iti curata urechile si te vei simti mai bine. Nu este indicat sa folosesti betisoare pentru ca iti poti perfora timpanul, impingi ceara si iti provoaca mancarime care face ca urechea sa secrete mai multa ceara. Cat despre spray nici acesta nu este indicat desi se fac reclame la tv si se promoveaza dar daca folosesti iti asumi efectele secundare, nu iti provoaca moartea ci are efecte secundare daca il folosesti pe termen lung.
Betisoarele acelea sunt contraindicate pentru urechia interna. In loc sa curete urechia, ele vor impinge ceara inaiuntru si poate sa cauzeze un blocaj. Ceara de urechi se va elimina singura fara ajutor deoarece cand deschizi gura muschii imping ceara afara. Daca totusi produci foarte multa ceara, si este incomod te sfatuiesc sa folosesti spray-ul de urechi. Inclusiv pe cutie scrie 'A nu se folosi in urechia interioara'
Eu ti-as propune sa te speli cu ap calda. Spray-ul de urechi sau bețișoarele iti vor sistruge timpanul ciocanelul...in general urechile. Urechile pot auzi foarte multe lucruri. Nu iti distruge auzul!
Spray-ul de urechi este un compus chimic care, in timp, iti poate afecta auzul si nu are niciun ajantaj in fata betisoarelor de urechi, poate doar este mai rapid. Betisoarele sunt foarte bune dar sa nu apesi prea tare si sa nu iti iei din acelea cu "50 bani 500 bucati" caci iti ramane vata in urechi.
Sper ca ti-am fost de folos!