Retete pentru combaterea acneei si a punctelor negre
Reteta 1. BRUSTUR :
a) cataplasme cu sucul obtinut din radacina proaspata ;
b) decoct din 10-15 g radacina proaspata la 200 ml de apa ; se fierb 10-15 minute la foc moderat, se lasa sa se raceasca pana la caldut, se strecoara, se sterge fata cu solutia obtinuta folosindu-se un tampon de vata, apoi se aplica o compresa timp de 30 de minute.
Reteta 2. CAIS :
masca din caise ajunse la maturitatea fiziologica (bine coapte) ; se inlatura samburele si se zdrobesc bine, dupa care se aseaza pe fata ; dupa 30 de minute se curata si se spala cu o infuzie de musetel. Tonifica pielea si favorizeaza scoaterea punctelor negre.
Reteta 3. FASOLE :
a) decoct din trei linguri de teci uscate maruntite la 750 ml apa ; totul se fierbe 20 de minute, se lasa sa se raceasca pana la caldut, se strecoara, se bea intreaga cantitate in cursul unei zile in trei reprize (dimineata, pranz si seara) fara a se indulci ;
b) decoct din teci verzi; se fierb 30 de minute, se lasa sa se raceasca pana la caldut, se strecoara, se sterge fata cu solutia obtinuta, apoi se pun comprese folosindu-se un tifon.
Reteta 4. FRASIN :
infuzie din 100 g flori sau frunze uscate si maruntite peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute, se strecoara, se fac spalaturi locale.
Reteta 5. HAMEI:
infuzie din doua linguri de conuri maruntite peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita ; se lasa acoperita 20-30 de minute, se strecoara, se aplica comprese locale folosindu-se un pansament steril.
Reteta 6. HREAN :
macerat din 30 g radacina proaspata taiata marunt la 500 ml apa ; se lasa 60 de minute, se strecoara, se sterge fata cu solutia obtinuta folosindu-se un tampon de vata.
Reteta 7. IARBA DE SOLDINA :
suc obtinut din planta proaspata prin frecarea ei intre palme si intinderea pe obraz. inainte de a sfarama planta in palme, fata se spala cu apa de ploaie calda.
Reteta 8. LEVANTICA :
infuzie din 5 g planta peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 15-20 de minute ; se strecoara, se aplica comprese ,pe fata folosindu-se un pansament sau tifon steril.
Reteta 9. MAR :
cataplasma cu pasta obtinuta prin fierberea merelor in lapte dulce ; acestea se taie in fragmente, se fierb in lapte pana devin moi, se strivesc si se aplica pe fata timp 30 de minute, dupa care se indeparteaza si se spala fata cu o infuzie de musetel.
Reteta 10. MARAR:
infuzie din o lingura pulbere seminte peste care se toarna o jumatate de cana cu apa clocotita (100 ml); se lasa acoperita 20 de minute ; se strecoara, se fac tamponari pe fata cu un tampon de vata.
Reteta 11. MORCOV :
masca cu radacina data pe razatoare; se tine pe fata 20-30 de minute, apoi se inlatura si se sterge tenul cu infuzie de musetel. Combate acneea.
Reteta 12. NAP :
cataplasma cu radacina fiarta sau coapta ; se maseaza locul pentru a-si lasa sucul; se lasa 20-30 de minute, dupa care se curata fata. Combate acneea.
Reteta 13. ROSIE :
masca din suc proaspat de rosii amestecat cu amidon sau talc ; se tine pe ten 20-30 de minute ; se inlatura, se scot punctele negre, dupa care se spala fata cu felii de rosii, cate 20 de minute, apoi se spala cu apa calduta ; tratamentul dureaza trei-patru saptamani si este util in tratarea acneei.
Reteta 14. ROZMARIN :
tinctura din o lingura planta maruntita introdusa la macerat 30 de zile ; se strecoara, se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare ; se tamponeaza fata dupa ce in prealabil a fost spalata cu apa.
Reteta 15. SCAIUL DRACULUI:
infuzie din o lingurita rizom uscat si maruntit, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita ; se lasa acoperita 20-30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu solutia obtinuta folsindu-se un tampon de vata, dupa care se pun comprese. inchide porii. Combate acneea.
Reteta 16. URECHELNITA:
ungerea tenului cu suc proaspat extras din planta ; planta se piseaza in mojar si pasta obtinuta se stoarce prin tifon.
Reteta 17. URZICA :
a) infuzie din 50 g frunze uscate peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu solutia obtinuta ;
b) decoct din 100 g urzici proaspete la 500 ml apa clocotita ; se fierb 15 minute, se lasa la racit pana la caldut; se strecoara; se spala fata. Actiune buna in acnee.
Reteta 18. VARZA :
suc obtinut prin presarea frunzelor. Se aplica lotionari pe tenul acneic.
Reteta 19. VITA DE VIE :
seva obtinuta primavara prin taierea coardelor se foloseste la ungerea tenurilor acneice.O piele curata se obtine cu rabdare si cu stiinta de la bunica.
- O metoda incercata in cazul punctelor negre: se frectioneaza fata dupa curatare cu o felie de cartof.
- Cosurile izolate nu se vor mai dezvolta daca sunt tamponate de 2-3 ori pe zi cu ulei de cimbru. Atentie nu se aplica in zona ochilor.
- Impuritatile pielii se vindeca mai rapid, daca sunt tamponate cu putina zeama de lamaie sau cu un catel de usturoi proaspat taiat.
- Pentru o baie cu aburi, opariti intr-un bol mare 2 pumni de ierburi cu efect antiinflamator: menta, salvie, coada-calului, podbal, cimbru si musetel. Se tine capul 10 minute la aburi.
- O reteta straveche a aborigenilor din Australia: se aplica niste ulei de arbore-de-ceai direct pe cos pentru actiunea sa dezinfectanta.
- Pentru pielea iritata si inrosita, puneti niste zer pe o bucata de vata si curatati fata si gatul sau o alta metoda este aceea de a spala dimineata si seara fata cu ceai de anemone si coada-calului.
Crema de galbenele. Crema aceasta purificatoare vindeca inflamatiile provocate de impuritati. Ingrediente: 100 ml apa distilata, 20 g flori de galbenele, 20 ml ulei de migdale si 100 g baza de crema. Se pune apa la fiert si se oparesc plantele. Se acopera si se lasa la racit. Se trece decoctul printr-o sita fina, presand bine plantele
, si se amesteca apoi cu uleiul. Amestecul de ulei-apa se inglobeaza cu grija in baza de crema si se pastreaza intr-un vas de portelan.
Masca de argila si portocala. Argila stimuleaza circulatia sangvina in piele si distruge germenii. Vitamina C din portocala curata pielii. Ingrediente: 3 lingurite suc de portocala si 2 lingurite argila. Sucul de portocala proaspat stors se amesteca intr-un vas mic cu argila, iar pasta obtinuta se aplica pe fata cu o pensula. Se lasa sa actioneze aproximativ 15 minute si se spala cu apa calduta.
Masca de seminte de floarea soarelui. Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in vitamina E, ulei si lecitina. Daca veti aplica regulat aceasta masca, in cazul tenului cu impuritati, veti observa o schimbare treptata a aspectului pielei. Ingrediente: 1 pumn de seminte de floarea-soarelui, putina apa, 1 lingurita miere de albine si 1 lingurita ulei de plante. Semintele decojite se macina in rasnita electrica de cafea sau in masina
de macinat nuca. Se infierbanta niste apa, se dizolva mierea in ea, se adauga uleiul si semintele macinate, obtinand o pasta buna de intins. Daca e cazul se mai adauga apa fierbinte. Se aplica egal pe fata si gatul curatate in prealabil. Se lasa 30 de minute sa actioneze si se clateste cu apa calduta din abundenta.
Compresa de podbal si de cimbru. Cosurile si pustulele (punctele negre) dispar daca o data pe saptamana aplicati intr-o zi compresa de podbal, iar in ziua urmatoare pe cea de cimbru. Ingrediente: 2 linguri frunze si flori de podbal, 2 linguri frunze de cimbru, cate 1/2 l apa si 1 bucata de tifon fin. Pentru o compresa se pune 1/2 l apa la fiert si se opareste planta. Se lasa aproximativ 10 minute la infuzat, se trece printr-o sita si se preseaza bine. Se imbiba tifonul in lichid, se stoarce bine si se intinde pe fata curatata. Se scoate dupa vreo 10 minute. Se imbiba tifonul in apa rece si se mai tine 3 minute.
Cataplasma din frag-de-padure. Vinisoarele dilatate, care apar cel mai des pe nas si pometii obrajilor, se combat eficient cu o cataplasma in care in locul frunzelor de frag, se pot folosi frunze de canepa-codrului, susai otravitor sau cretusca. Ingrediente: 1 pumn de frunze de fragi-de-padure si putina apa. Se zdrobesc frunzele proaspete ale fragului-de-padure si se face o pasta cu putina apa clocotita. Se aplica pe piele si se lasa cateva minute sa actioneze. Apoi se clateste cu apa calduta.
Lotiune cu musetel. Daca pielea tinde sa se inroseasca subit in conditii de stres, ea poate fi calmata cu aceasta lotiune pentru fata. Ingrediente: 1/4 l apa, 25 g flori de musetel, 25 ml zeama de lamaie si 40 ml apa de trandafir. Se dau intr-un clocot apa cu florile si apoi se lasa sa fiarba 3 minute. Se acopera si se lasa la racit. Se trece decoctul printr-o sita fina, presand bine plantele. Se amesteca apoi cu zeama de lamaie si cu apa de trandafir si se toarna totul intr-o sticla inchisa la culoare. Se aplica dupa curatare, frecand usor fata, gatul si decolteul, cu un tampon umezit pe care s-a turnat lotiune.Fundaa?
Ce pot sa te sfatuiesc e a te duci la un dermatolog cu bilet de trimitere de la medicul de familie, nu trebuie sa platesti nimic. Eu am aceeasi problema ca si tine, cosuri. Referitor la cosuri eu am 24 de ani si am prb asta de la 13 14 ani. Dc nu le tratezi e greu sa treaca. Asa sunt multe prd pe piata dar nu stiu care ti se potriveste tenului tau. Creme pentru acnee usoara, medie sunt skinoren si brevoxyl darr ai grija ca sunt cam agresive si te poti irita la inceput, trebuie sa te dai seara si o data la 2 seri ntyr-un strat subtire si dupa 2 3 saptamani te poti da in fiecare seara. Nu ti-as recomanda sa te dai dimineata ca te poti arde rauuu mai ales acum ca vin caldurile. Asa creme mai blande sunt Keracnyl, Sebium AKN dar nu stiu daca sunt la fel de eficiente ca celelalte doua. Dc te duci la doctor e posibil sa iti recomande si ceva pastile (vitamine sau antibiotice) ca sa tratezi problema si in interior pentru ca daca folosesti doar creme nu ai rez bune. Si trebuie urmat un tratament de lunga durata 4 5 6 luni+ tratament de ingrijre a tenului gras.
Stiu ca te-am aburit dar crede-ma ca sunt familiarizat cu astfel de probleme de 10 ani de zile si cunosc.
De aceea iti zic din nou DU-TE LA DERMATOLOG ca altfel greu de crezut ca rezolvi prb. Repet nu trebuie sa platesti nimic, ia bilet de trimitere de la medicul de familie si te duci la dermatolog, acum e bine sa ii duci ceva o cafea niste flori ca stii cum e la noi in Romania. Dar decat sa te duci la clinici private unde e 70 de LEI consultatia, mai bine cumperi un pachet de cafea ceva un buchet de flori. Un tratament antiacneic e de lunga durata 3 4 5 6 luni si trebuie control periodic. EU itiu recomand sa te duci acum ca dc lasi sa se agraveze se poate trata dar mai greu s chiar dc se trateaza o sa ramai cu niste pete pe fata rosii si alea trec greeeeeeeeude tot, cu asta ma confrunt eu acum. Asa ca ia de bun ce iti spun si da-i drumul la dermatolog.
Bafta!
Nu mai incercati creme de la Vichi, Neutrogena, ca nu sunt extraordinare, intra-devar au un marketing foarte bun dar tot skinoren, brevoxyl, retin a, isotrexin RAMAN CELE MAI BUNE CREME PT ACNEE-astea sunt bune si pentru puncte negre si ten gras.
In paralel cu creme si pastile recomandate de medic poti incerca si niste masti cu argila cu suc de portocale sau lamaie.
Ce pot sa iti spun e ca trebuie sa ai multaaaa rabdareee pentru ca mie de ex de abia dupa 4 5 6 luni nu prea mai imi ieseau dar am ramas cu niste pete pe fata de care nu reusesc sa scap. Si in cazul in care te duci lka medic si iti da creme cu care sa te dai. e posibils a iti dea 2 3 creme pe care sa le folosesti una seara, una dimineata, sa folosesti dimineata NEAPARAT creme cu FACTOR DE PROTECTIE pentru ca altfel te arzi sau iti pot iesi pe fata pete pigmentate si crede-ma ia ca litera de lege ce scriu ca ma confrunt cu prb asta de 10 ani, dc ai fost la un dermatolog si nu te-a tratat corespunzator SCIMBA-L nu trebuie sa te duci la clinica privata ca e scump rau, intreaba si tu pe cineva la un spital poate cunosti pe cineva si scapi mai ieftin.
Dar trebuie sa ai rabdare, e posibil la inceputul trat sa iti iasa mai multe decat de obicei si dupa aia sa se vindece. Deci trebuie sa fii consecvent ca asa daca schimbi cremele la 2 3 luni NU FACI NIMIC. Dai banii degeaba, iti spun din proprie experienta.
Ca sapun foloseste Dove hidratant sau Dove exfoliant. Ca geluri iti recomand Keracnyl, Sebium Bioderma - vezi ca aici sunt mai multe, Avene, Ivatherm, Uriage si cam atat stiu eu.
La pete trebuie sa ai multa rabdare, eu am prb asta si nu reusesc sa scap de ele. Vezi ca pentru pete mai sunt Cicapeel de la SVR Laboratories, Glyco A de la Isyspharma. SI mai e o crema tot de la svr laboratorie Depigmentare intensa cu acid glicolic 20% si acid citric 10% dar e scumpa rau 1 mil si e posibil sa fie foarte agresiva, nu stiu cat de buna, stiu doar ca exista. Vezi ca astea si cele pe care ti le-am mentionat mai sus sunt agresive si trebuie sa te dai doar seara + crema cu factor de protectie dimineata 30 40 50 gen Uriage fluid, Photoderm, Avene fluid. Dc nu folosesti TE ARZI sau vei avea PETE PIGMENTATE pe fata.
De aia iti spun du-te la dermatolog
Eu folosesc de la Avon produsele de la ClearSkin pentru ten gras.si nu mai am nici un cos sau punct negru(doar din cand in cand cate un cosulet.normal).Este un tratament simplu in 3 pasi.Si eu mil fac de 2/3 ori pe saptamana.
Sper sa te ajute! Poooop dulce!
Brevoxyl.se gaseste in farmacii.e mai scumpica dar decat sa iti iei toate porcariile mai bine iti iei ceva mai scump si bun costa in jur de 30 de lei
Hey! In loc sa folosesti tot felul' de creme mi-a zis cineva ca daca te speli de 4 ori pe zi cu apa calda si apa rece amestecate dupa cateva saptamani(maxim) nu iti va mai aparea deloc cosuri si tot felul de chestii pe fata. Dar nu stiu sigur acest lucru pentru ca ink nu l-am incercat.
Hei spalate cu DAVE si date cu creme de plante sau de castraveti sau si mai bine aloe vera
gabytzu22 întreabă:
MaryMaria333 întreabă: