Este o intrebare pe care si-o adreseaza, pe buna dreptate, o persoana care a dus o lupta asidua cu kilogramele in plus, le-a invins si doreste sa-si mentina greutatea intre limitele normale. Odata atins obiectivul de a slabi un anumit numar de kilograme, exista tendinta naturala de a creste cantitatea de alimente consumate.
Acest comportament, daca nu este controlat riguros, va conduce din nou, inevitabil, la crestere ponderala. In acest fel, se poate ajunge la o greutate corporala mare, la probleme de sanatate si la disconfort fizic si psihic.
Ideal este ca, dupa atingerea obiectivului propus, aportul caloric zilnic sa creasca treptat. Astfel, in primele doua saptamani ale perioadei de mentinere, se recomanda adaugarea a 250 kcal/zi la cele deja existente (adica se trece de la 1300 la 1550 kcal/zi). In mod normal, cantarul ar trebui sa arate dupa aceste saptamani o usoara scadere ponderala, lucru care sustine trecerea la urmatoarea faza a perioadei de mentinere.
In aceasta faza, se mai adauga inca 250 kcal la cele existente si acest aport energetic se va mentine tot pentru o perioada de doua saptamani. Atunci cand se ajunge la un aport zilnic de 2000-2200 kcal, iar cantarul ramane nemiscat, se poate spune ca organismul are un metabolism reglat si este important sa se faca orice efort ca el sa ramana astfel.
De retinut este faptul ca aceasta perioada de mentinere si, implicit, dieta corespunzatoare dureaza si se urmeaza atata timp cat se doreste tinerea constanta si normala a greutatii corporale. In plus, pentru rezultate optime, este de dorit ca aceasta dieta sa reprezinte un mod de a fi si nu un comportament adoptat pentru o perioada limitata de timp.
Totodata, este bine sa nu se dea o foarte mare atentie mesajelor care invadeaza media si care definesc perfectiunea formei corporale prin prisma profilului anorexic. Fiecare dintre noi avem o viata proprie, care trebuie traita din plin, si nu este necesar sa masuram si sa cantarim cat modelele de pe copertele revistelor de moda.
Este suficient sa ne simtim confortabil la o greutate sanatoasa si pe care s-o putem tine cu usurinta sub control. Iar controlul trebuie inteles pozitiv, acesta sa insemne flexibilitate, in nici un caz rigiditate si interdictii alimentare nesfarsite. Practic, in cea mai mare parte a perioadei de mentinere trebuie sa se faca alegeri alimentare sanatoase si sa se inteleaga ca nici un aliment nu este cu desavarsire interzis.
In plus, consumul zilnic si suficient de apa, activitatea fizica regulata, grija pentru o digestie perfecta si, nu in ultimul rand, felul in care stim sa reactionam la stres sunt alte cateva aspecte care trebuie tinute sub control.
Sursa: http://www.eva.ro/......-2819.html
Fa exercitii cardio zilnic, ele nu te slabesc, dar te ajuta sa te intretii
Bafta:-)!
Mananca regulat, adica stabileste-ti orele la care mananci si nu le incalca nici cu un minut!
Pai trebuie sa ai mese...cat de cat regulate, sa nu mananci seara, sa mananci duulciuri mai rar, intr.o cantitate mai mica si doar dimineata sau la pranz si in ultimul rand sa faci exercitii.
DaciaRomania întreabă: