anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Hey,TPU! Momentan am cam 1.60 m si am 12 ani si 8 luni.Sunt foarte curioasa sa stiu inaltimea la care voi ajunge.Mama este destul de inalta (1.67-1.70) si sora ei are 1.73. Tatal meu are 1.67 si bunicii (din partea mamei ) au 1.70 si 1.80.Am mai pus intrebarea asta o data dar as vrea un rasmuns mai amplu. Funda pentru cel mai amplu raspuns!

Răspuns Câştigător
| nodeerskulls a răspuns:

Ai sanse mari sa ajungi intre 1.65-1.75, luandu-ne dupa media aritmetica a inaltimilor rudelor tale.

Genetic, nu ar trebui sa sari de 1.75 pentru ca singura ruda f. inalta este bunicul tau. In rest, vad ca familia ta are o inaltime in jur de 1.70, deci ai sanse mari, luand in considerare si faptul ca esti fata ca vei ajunge la 1.75 maxim(!) chiar daca genele "inaltimii" bunicului tau ti-au fost transmise.
pe de alta parte, si sora mamei tale este inalta, deci si asta ar adauga sanselor tale de a te mai inalta.

Inaltimea este in proportie de 80% ereditabila (transmisibila de la parinte la copil - vezi aici http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=how-much-of-human-height). Mai depinde si de dieta (cineva care nu reuseste sa aiba o dieta care ii asigura tot ce corpul are necesar va fi inevitabil mai scund), dar nu cred ca se pune problema asta la tine.

pe scurt: daca ai ghinion ajungi maxim la 1, 75 pe baza genelor. daca nu, mari sanse sa ai in jur de 1, 65 - 1, 70.

1 răspuns:
| Dragotta a răspuns:

La 12 ani 1.60... abia am 1.68 si sunt mult mai in varsta. tongue
Oricum nu prea depinde daca parinti tai sunt inainti, doar au un rol, mic.Vei creste exact cat iti va permite corpul.Noroc.