Decolorarea este procesul chimic prin care se îndepărtează pigmentul (natural sau artificial) din păr. De ce alegem să ne decolorăm? De multe ori probabil că nu vrem (pentru că nu e foarte placut), dar e necesar, pentru că ne dorim o altă culoare. Dacă ne dorim o nuanță mai deschisă decât cea pe care o avem, trebuie să ne decolorăm (dar NU întotdeauna). De ce? Pentru că o culoare nu deschide o altă culoare (vezi articolul despre vopsirea părului). Astfel, trebuie îndepărtat mai întâi pigmentul din păr, pentru ca apoi să fie înlocuit cu altul.
Este de preferat ca decolorarea părului nu ar trebui să fie făcută foarte des, pentru că usucă firul de păr și îl poate fragiliza. Este bine să aștepți câteva luni între decolorări și între timp asigură-te ca îl hrănești și hidratezi cu șamponul și balsamul potrivit.
Spuneam că nu este nevoie întotdeauna să-ți decolorezi părul dacă vrei să îl deschizi. Dacă ai o culoare naturală în păr și vrei s-o deschizi cu câteva tonuri, asta se poate face doar din vopsea.
Am întâlnit o persoană care și-a dorit o nuanță mai deschisă și s-a decolorat. Atât. Fără să mai aplice vopsea după. Eu nu recomand deloc această variantă, pentru că părul (după acest proces chimic) rămâne fără luciu, fără culoare. De aceea trebuie vopsit după. De multe ori decolorarea nu iese uniform 100%, motiv pentru care trebuie aplicată vopseaua după.
Această operațiune nu trebuie să fie făcută acasă sub nici o formă, pentru că vă garantez că nu va ieși cum doriți. Unul dintre motive este acela că nu vedeți cum și cât se deschide culoarea la spate, iar decoloratul trebuie început de la ceafă, mergând spre creștet în șuvițe subțiri, lăsând la sfârșit rădăcina (care se deschide întotdeauna mai repede).
Decolorarea se realizează cu oxidanți de 3%, 6%, 9% sau 12% (mai rar). Oxidantul se alege în funcție de câte tonuri vrem să deschidem. Pentru a obține diferite nuanțe de blond, nu este neapărat necesară decolorarea, unele putând fi obținute și din vopsea. Există produse care deschid doar rădăcina (naturală) și care nu afectează restul părului în cazul în care intră în contact cu acesta.
Mai există și vopsea (cu efect de decolorare) care se aplică pe rădăcină dar de cele mai multe ori este nevoie să se mai aplice o alta care să-i dea nuanța dorită.
Decapajul
Se diferențiază de decolorat prin faptul că este mult mai puțin agresiv, dar îi lipsește și puterea de deschidere a primului procedeu. Este ca un gomaj, adică se îndepărtează surplusul de pigment aflat în păr, pentru a se obține un reflex mai intens. Produsul (oxidant + pudră) se poate combina și cu un șampon cu pH neutru, realizându-se astfel un șampon care se aplică direct pe păr. Din nou, nu este recomandat să vi-l faceți singure, pentru că nu veți putea controla procesul de deschidere așa cum o poate face un stilist.
Despre cost ar fi cam stii tu depinde de salon si de calitate evident ca cce este scump e mai bun fiindca e mai scump dar nu e bine sa alegi nici un salon la care platesti 500 lei dar nici unul la care platesti 30 lei.Costa cam in jur 100-150 lei de salon dar daca e un salon mai de ''fite''cam si 300 lei si daca e un salon nasol -mediocru cam 30 lei dar sa nu te astepti sa iti placa asa ca cel mai indicat pret e 100-150 lei.Si buna idee sa te duci la salon ca sa nu iti iasa o prostie!