Depinde de obiecte. La haine/ incaltaminte nu-mi pare o idee buna sa cumperi chestii sumpe deoarece anotimpurile se schimba si orice ar fi se uzeaza. La chestii electronice sau acesorii pe care le folosesti da acolo calitatea chiar iti permite sa folosesti dispozititbul ani de zile.
Dupa mine felul in care procedezi tu este cel mai corect.
Probabil mama ta a prins in copilarie o perioada care i-a influentat comportamentul pe plan financiar, iar acum ii vine greu sa se dezvete de obiceiurile acestea.
Nu mai tin minte cine imi povestea, dar mi s-a spus ca pe vremea comunismului multe lucruri erau pe principiul ieftin si merge el cum o merge.
Acum eu nu am prins acea perioada si nu stiu daca ma pot baza pe marturiile altora, dar asa cum am spus poate acest mecanism al mamei tale este unul invatat din societatea ce o inconjura.
In timpul comunismului s-au facut lucruri durabile si au existat si meseriasi care sa le repare la nevoie.
Daca ti-ai cumparat un frigider, masina de spalat etc., acela deseori a avut si peste 30 (!) ani de viata si a fost schimbat doar fiindca era demodat.
Dupa comunism, incepand cu anii "90 a inceput invazia marfurilor de sezon: ai noroc daca un frigider nou te tine inca 2-3 ani dupa garantie. Meseriasi care sa le repare nu gasesti, au iesit la pensie...
Daca ceva se strica, trebuie sa cumperi altul nou, fiindca nici piese de schimb nu gasesti.
Si eu prefer lucrurile durabile, chiar daca sunt mai scumpe.
Am pereche de ghete pentru turism montan, pentru care am dat cca. 500 euro, dar sunt perfecte, le folosesc de un deceniu. La fel sunt si cu costume, pantofi si alte obiecte de folosinta.
Sunt si cazuri cand cumpar lucruri ieftine, de care voi avea nevoie doar de cateva ori, dupa care se pot arunca. In asemenea cazuri nici nu merita sa cheltui mai mult.
Alex10092003 întreabă: