Persoanele care au dintii strambi si cu distante anormale intre ei sunt reticente atunci cand vine vorba de aparatul dentar. Acesta este asociat cu disconfort, durere si, de ce nu, cu stirbirea frumusetii. Insa noile aparate dentare sunt mult mai performante, mai confortabile, si, daca tii neaparat, aproape invizibile.
Stomatologie
* Prevenire
* Sanatate dentara
* Afectiuni gingivale
* Estetica dentara
Cauta in site mai multe informatii despre regulile pentru ingrijirea dintilor
Adrese utile
· Stomatologie
· Medicina generala
· Pediatrie
Top Sanatate iti recomanda
·Alimentatia si sanatatea dintilor tai
Dulciuri, fructe, legume, branzeturi... Stii sa mananci sanatos, astfel incat si gura ta sa fie sanatoasa?
Aparatele dentare sunt inca, in marea lor majoritate, de metal, dar sunt si transparente sau de culoarea dintilor. Exista chiar aparate care se fixeaza in spatele dintilor tai, astfel incat sa nu se observe. Firele folosite astazi la aparatele dentare sunt mult mai mici si mai eficiente decat cele folosite in trecut, fiind create dintr-un material care iti indreapta dintii mai repede si mai usor.
In functie de gravitatea problemei si varsta, aparatele sunt fixe sau mobile. In general, aparatele dentare fixe sunt recomandate adultilor, care au deja un maxilar format, dur, dintii fiind, in acest caz, mult mai greu de aranjat.
Aparatele dentare iti indreapta dintii prin aplicarea unei presiuni constante asupra dintilor si prin mentinerea lor intr-o singura pozitie pentru mai mult timp. Daca, insa, dintii tai sunt mai "razvratiti", atunci, trebuie un echipament suplimentar, cum este cel pentru cap si ceafa. Nu te panica! Astfel de echipamente se poarta numai pe timpul noptii, sau seara, cand stai acasa.
Durata tratamentului ortodontic este, in general, de aproximativ doi ani. Dupa indepartarea aparatului dentar, trebuie sa ai mare grija ca dintii tai sa nu isi "reia vechile obiceiuri". Doctorul tau s-ar putea sa iti sugereze sa porti un fixator, care este o bucata mica de plastic cu fire metalice sau o piesa din plastic subtire, avand o forma de gura.
Acest fixator va fi creat ca sa se potriveasca dintilor nou indreptati. Numai specialistul ortodont va putea sa iti spuna pentru cat timp vei purta acest fixator.
Nu este nevoie de o dieta speciala, dar atunci cand porti un aparat dentar fix, trebuie sa fii mai atent/a cu anumite alimente. Nu te apropia de popcorn, guma, caramele (de obicei dulciuri care se topesc). Zaharul in general ar fi de evitat, pentru ca aparatul dentar il ajuta sa se fixeze mai bine pe dinti, putand duce la carierea acestora. Insa, daca tii neaparat sa bei un suc sau sa mananci o prajitura, ai grija ca dupa aceea sa te speli pe dinti.
Alte alimente de evitat:
* Fructele in bucati mari;
* Covrigii tari;
* Painea prajita, tare;
* Lamaile.
Specialistul ortodont te va sfatui sa folosesti ata dentara mai des decat de obicei si alte mijloace suplimentare de igiena bucala (periute speciale, dusuri bucale) si sa fii foarte atent/a sa nu iti ramana resturi de mancare intre aparat si dinti. In momentul in care te prezinti la medic pentru schimbarea aparatului, ar fi bine sa iti curete chiar el dintii cu ata dentara.
Deoarece aparatele pun o presiune destul de mare asupra dintilor, din cand in cand este posibil sa te doara, in special dupa ce medicul a mai facut o ajustare la aparatul dentar. In acest caz, asigura-te ca ii ceri medicului un calmant de durere.
Daca porti un aparat mobil, atunci este interzisa purtarea lui la orele de sport sau la scoala. Oricum, doctorul ortodont iti va indica sa il porti numai noaptea sau cat timp stai acasa, timp de 16 ore pe zi. Aparatul ortodontic va fi indepartat in timpul meselor si va fi imediat igienizat. Aparatul se curata cu apa si sapun, cu ajutorul unei periute de dinti.
Sunt aparatele dentare dureroase?
Timp de cateva zile dupa ce a fost fixat si s-a inceput purtarea lui efectiva, s-ar putea sa simti un disconfort sau chiar o mica durere. In cazul aparatelor fixe, este de asteptat sa simti durere sau disconfort ori de cate ori iti va fi ajustat aparatul de doctorul specialist.
De asemenea, s-ar putea sa ai si mici rani pe obraz, in interior, dar se vor vindeca dupa cateva zile de la fixarea aparatului. S-ar putea sa fie de ajutor daca iti clatesti gura cu apa calda sarata.
Dupa varsta de 15 ani nu se mai pun decat aparate dentare fixe.Cat timp va trebui sa stai cu el, nu iti poate spune numai medicul ortodont care te consulta si vede cat e de mare inclinatia dintilor. Ce pot sa iti spun cu siguranta e ca aparatul nu se pune intr-o gura cu carii, asa ca daca ai, rezolva-le si apoi du-te la ortodont.
Aparat dentar fix
Este cel mai utilizat, putand fi purtat dupa varsta de 11 in orice perioada a vietii si se potate corecta cu mare finete, aliniaza dintii cu o mai mare precizie decat aparatul mobil.
Este format din bracket-uri, arcuri, sarme, inele, butoni, elasticeIn general un aparat dentar fix este puratat aproape un an si jumatate, dar nu este o regulaPentru mai multe datalii si tratament consulta un medic ortodont.
Colega mea de banca are probleme de genu si are imediat 19 ani.de vreo 4 luni are aparat dentar dar nu fix. si i se vad schimbari majore. i s`au apropiat dintii si cei care erau mai intr-o parte si-au recapatat froma normala. iti trebuie rabdare dar daca vrei cu adevarat sa ai dinii frumosi, rezisti :*
Am vazut asemenea cazuri si la adulti.Se mai pot indrepta, dar cu greu, cu ajutorul aparatului dentar care trebuie purtat in permanenta si o perioada indelungata de timp
Sigur. Este tarziu dar e inca bine. Dupa 20 de ani e mai greu. Gasesti info aici http://www.dentist.ro/se-mai-pot-indrepta-dintii-dupa-o-anumita-varsta si aici http://www.dentist.ro/tipuri-de-aparate-dentare
Eu am aparat din clasa a 4 a.si scuzama dar nu p; oti sa ai din clasa 1-a aparat fix.pentru ca trebuie sa iti scoti toti dintii de lapte.eu acum sunt in clasa a 9 a si m-am dus pentru un singur dinte...deci de aici rezulta ca. daca nu ai medici buni. te poate tine pana la 0 ani.nu vreau sa te speriii.depinde cat de grav este...
Absolut!
Cu un aparat ortodontic, dentitia ta isi va reveni miraculos!
Am aproape 18 ani si in urma cu doua luni mi-am "pus" un astfel de aparat. Poate nu ma crezi dar se vad imbunatatiri strasnice.
Costul : 1200 de lei de arcada [ aparat metalic ], daca doresti insa sa-ti pastrezi estetica danturii poti opta spre unul de ceramica [ care te va costa mai piperat]
x. o. x. o
P. S: si la 30 de ani dintii se pot regenera [ nu la fel ca la 18 insa ]
Eu nu i-am avut asa strambi dar am purtat aparat fix din clasa 1 si l-am scos de-abia acum in clasa a 7-a la inceputul anului... 6 ani l-am tinut si am avut si elastice si unul pe cerul gurii.
oceanoflove întreabă: