Buna!
Caderea parului la barbati este cea mai comuna forma de caderea a parului. Se denumeste alopecie androgena. Este datorata in primul rand de factori ereditari si poate daiuni in familie timp de multe generatii. In general, barbatii incep sa isi piarda parul in jurul varstei de 40 de ani, insa multi si-l pot pierde inca de pe la 20 de ani.
Caderea parului este o dereglare a metabolismului care conduce la slabirea parului, caderea si disparitia in timp a acestuia. Printre cauzele caderii parului la barbati se numara carentele de vitamina B6 si acid folic, nutritie neadecvata, existenta stresului zilnic, anxietate sau socuri bruste. Caderea parului mai poate fi rezultatul unor boli ce s-a desfasurat pe perioade mai lungi precum febra tifoida, sifilis, raceala cronica sau anemie. Alte cauze sunt reprezentate de lipsa unei igiene adecvate sau circulatie proasta la nivelul scalpului.
Remedii naturiste pentru caderea parului la barbati
fierbeti o ceasca de ulei de mustar cu 4 lingurite de frunze de heena. Aceasta mixtura trebuie cernuta si pastrata intr-o sticla. Masati in mod regulat zonele cu chelie.
Mixati seminte de fenugreek cu apa si aplicati combinatia pe cap si lasati-o sa actioneze timp de 40 de minute inainte de spalare. Clatiti-va de mixtura cu apa rece dar numai dupa ce ati masat scalpul viguros. Acest tratament trebuie urmat timp de o luna.
Maseaza zonele fara par cu pasta de ceapa pana cand se inrosesc si apoi maseaza cu miere.
Maseaza scalpul si parul cu o mixtura de miere si galbenus de ou. Las-o sa actioneze timp de 30 de minute.
Un sampon facut in casa poate reprezenta un remediu eficient impotriva caderii parului. Este realizat din 5 lingurite de lapte batut, o lingurita de suc de lamaie, 2 lingurite de praf de copt. Aplica-l pe cap si lasa-l sa actioneze o ora pana la spalare.
Alte sfaturi ar fi adaugarea mai multor suplimente de minerale in dieta zilnica, de exemplu calciu, magneziu sau zinc, mancatul de legume verzi, meditatia pentru a reduce stresul si anxietatea si a nu-ti pieptana parul cat este inca ud.
Daca asta nu te ajuta mai am ceva:
Scalpul uman are, in medie, 100.000 de foliculi de par. Persoanele cu parul roscat au, in medie, cu 25% mai putini foliculi de par, iar cele blonde cu 25% mai multi foliculi decat persoanele brunete. La varsta pubertatii, linia parului se "muta" putin in ceea ce priveste 96% dintre baieti, din cauza "izbucnirii" hormonilor androgeni.
Un medic dermatolog poate efectua un examen microscopic al unor fire de par cazute, pentru a stabili cu exactitate cauzele pierderii podoabei capilare si ale aparitiei calvitiei. Aceasta metoda presupune efectuarea unei comparatii intre diferitele faze de crestere a parului. In mod normal, 80-90% din firele de par de pe scalp se afla in faza de crestere (faza anagen), restul aflandu-se in faza de "odihna" (telogen).
Medicii experimentati pot face diferenta intre firele de par din faza anagen, care au teci atasate de radacina, fata de firele de par aflate in stare de "odihna", care nu au teci, dar in schimb au mici bulbi atasati de radacina.
Alte metode de stabilire a diagnosticului sunt biopsia scalpului, consultul medical si analizele de sange, pentru a depista daca exista alte cauze secundare care pot cauza caderea parului, cum ar fi o afectiune metabolica, inflamatorie sau o infectie.
Alopecia (calvitia) toxica
Acest tip de pierdere a parului este temporara si poate fi cauzata de o boala adesea infectioasa sau severa, care afecteaza organismul timp de trei pana la patru luni. Poate aparea in hipotiroidism, diabet, din cauza problemelor si a dezechilibrelor hormonale, a deficientelor de vitamine si nutrienti (fier si biotin), in cazul hipopituitarismului (insuficientei hipofizare), din cauza parazitilor, digestiei proaste, in fazele incipiente ale sifilisului, dupa sarcina, in cazul supradozelor de vitamina A sau retinoid sau din cauza altor medicamente citotoxice.
Alopecia areata
Alopecia areata reprezinta o pierdere brusca a parului in zone clar delimitate. Poate afecta orice portiune a corpului cu par, dar cel mai des afecteaza scalpul si barba. Acest tip de cadere a parului poate fi reversibila in cateva luni, frecvent fara o medicamentatie specifica. Insa fenomenul poate reaparea. Alopecia areata apare de obicei la persoane fara boli de piele sau sistemice evidente.
Trichotillomania (pierderea parului determinata de smulgerea sau rasucirea persistenta a propriului par)
Trichotillomania este un obicei care se manifesta, de regula, in copilarie. Aceasta afectiune este dificil de diferentiat de alopecia areata si poate fi nediagnosticata timp indelungat. Firele de par pot fi rupte, pot avea lungimi diferite sau pot da semne de crestere.
Alopecia cu urme de cicatrice
Alopecia cu urme de cicatrice rezulta in urma inflamarilor si a distrugerii tesutului. Poate fi determinata de rani precum arsurile, traume fizice sau distrugerea tesutului dupa expunerea la radiatii. In aceste cazuri, sansele de crestere a parului sunt mici.
Printre alte cauze de aparitie a acestui tip de calvitie se numara lupus cutanat, lichen planus (boala de piele si membrane mucoase), infectii cronice cu bacterii sau ciuperci, ulceratii profunde, sarcoidoza (boala caracterizata de aparitia unor granuloame - zone de inflamatie - in mai multe organe; acestea apar frecvent in plamani, ganglioni, piele, ochi, dar pot aparea in orice alt organ), sifilis sau tuberculoza. Tumorile scalpului cu ritm de crestere lent reprezinta o cauza rara a caderii parului.
Remedii naturale pentru caderea parului
Unul dintre cele mai eficiente si conventionale medicamente care lupta impotriva calvitiei este Minoxidil. Interesul medical fata de Minoxidil a aparut o data cu observatia conform careia forma orala a acestui medicament - care dilateaza vasele de sange, fiind recomandat pentru pacientii cu tensiune ridicata - a determinat o crestere a parului si, partial, a facut ca procesul de pierdere a parului sa fie reversibil la anumiti pacienti de sex masculin.
In ceea ce priveste calvitia, aceasta poate fi "combatuta" cu ajutorul Minoxidilului topic, aplicat pe zonele in care se observa caderea parului. Insa doar 10% dintre barbatii care au urmat acest tratament au constatat rezultate satisfacatoare.
Un alt medicament conventional pentru barbati il reprezinta Finasteride - conceput initial sa trateze afectiunile prostatei si, mai tarziu, cele de cadere a parului, la barbati. Acest medicament inhiba producerea enzimei 5-alfa reductaza, care transforma testosteronul in dihidrotestosteron (DHT). Acest lucru pare sa stimuleze cresterea unor fire de par mai groase, mai puternice si mai inchise la culoare. Atat Minoxidil, cat si Finasteride au efecte secundare.
Dieta
O dieta echilibrata, care contine toate tipurile de alimente si, in special, legume sau plante consumate pentru coaja lor, cum ar fi castravetele, ardeiul gras verde si rosu, dar si cartoful si lastarii, confera putere parului, deoarece sunt bogate in siliciu. Alimentele bogate in fier, cum ar fi carnea macra, sunt importante pentru persoanele care au o deficienta de fier diagnosticata.
Suplimente nutritionale, vitamine si ierburi
Uleiul de Saw palmetto (Sereona Rapens) reprezinta un tratament acceptat in cazul pacientilor barbati care sufera de hiperplazie benigna de prostata. Acesta pare sa interactioneze cu mai multi hormoni sexuali, inclusiv cu dihidrotestosteron (DHT). Dupa cum aminteam mai sus, DHT este produs din testosteron de catre enzima 5-alfa reductaza. Ca majoritatea enzimelor, aceasta poate fi inhibata. A existat un interes medical major pentru substantele care au un potential de inhibare a enzimei 5-alfa reductaza si care, astfel, pot preveni sau trata hiperplazia benigna de prostata.
Teoretic, Saw palmetto poate fi folosit pentru a bloca DHT si pentru a preveni caderea parului. Se crede ca acesta are un mecanism similar de actiune ca si medicamentul anti-androgenic Finasteride, care a fost folosit in doze mici pentru a trata pierderea parului.
Acidul folic, biotin, vitamina B5, acidul para-aminobenzoic si siliciul reprezinta suplimente care pot ajuta la mentinerea culorii si desimii parului, precum si a grosimii firului de par.
Verifica-ti zilnic consumul de zinc din suplimente. Un consum zilnic de 30 mg sau mai mult de zinc, timp de mai mult de trei luni, poate duce la o deficienta de cupru in organism, iar un nivel scazut de cupru poate duce la caderea parului. Discuta cu medicul tau inainte de a lua suplimente de cupru, pentru a evita o supradoza.
Aromoterapia
Rezultatele unui studiu de specialitate arata ca uleiurile eterice sau volatile de cimbru, rozmarin, levantica si lemn de cedru, in diferite combinatii sau in amestec cu un alt ulei si apoi aplicate pe zonele afectate de caderea parului, stimuleaza cresterea acestuia.
Studiul amintit, dublu-orb (asa numitele placebo controlled studies, efectuate pentru a preveni ca rezultatele cercetarii stiintifice sa fie "influentate" de efectul placebo sau de varii observatori), la care au participat 84 de persoane, a presupus ca fiecare dintre participanti sa isi maseze scalpul in fiecare noapte, timp de sapte luni, cu aceste uleiuri volatile sau cu un ulei non-tratament. Rezultatele au aratat ca 44% din persoanele din grupul de tratament au experimentat o crestere a parului, comparativ cu 15% din cei aflati in grupul controlat.
Iata o reteta cu ulei de par pe care o poti folosi cu incredere in cazul in care suferi de o cadere semnificativa a podoabei capilare:
Ingrediente si cantitati
3 picaturi de ulei volatil de cimbru;
3 picaturi de ulei volatil de levantica;
3 picaturi de ulei volatil de rozmarin;
3 picaturi de ulei volatil de lemn de cedru;
1/8 cana de ulei de seminte de struguri;
1/8 cana de ulei de jojoba.
Mod de preparare
Amesteca toate ingredientele. Acopera-ti perna cu un prosop vechi, pe care nu il mai folosesti. In fiecare noapte, inainte de culcare, aplica pe zonele scalpului afectate de caderea parului cateva picaturi din acest amestec, masand cu delicatete scalpul timp de 3-5 minute. Depoziteaza amestecul intr-o sticluta ermetic inchisa. Mixtura nu este pentru uz intern. Evita contactul cu ochii.
Ayurveda
Extractul de Bhringaraj sau Brahmi (Bacopa monniera) se aplica pe scalp regulat, pentru a stimula cresterea firelor de par. Plantele ayurvedice Ashwagandha si Amla sunt si ele cunoscute pentru acelasi efect.
Medicina traditionala chineza
In medicina traditionala chineza, caderea parului este legata de un dezechilibru la nivelul rinichilor. Printre alte simptome se numara oboseala si o slabiciune a organismului, in special in zona spatelui si a salelor. Energia rinichilor scade in intensitate o data cu inaintarea in varsta, insa persoanele care experimenteaza o pierdere accelerata a parului sau la care acest fenomen se petrece devreme, in tinerete, au, in mod particular, o energie scazuta a rinichilor. De regula, in aceste cazuri, sunt recomandate tonice pentru rinichi.
Te pup!
Cumpara din farmacie sampon de la gerovital cu petroleum. are efect foarte bun asupra parului. chiar vei vedea rezultate.