| laudima22 a întrebat:

Salutare. Am cumpărat niște cercei de Aur 14k, și spune așa. "Cercei 2, 65g x 365 lei\S
Ce înseamnă?! Eu am dat pe o pereche de Cercei 10 milioane, banii jos. Sa fi luat țeapă, dar m-am dus la Bijuteria Stil, mă rog așa se numește, la noi in Oraș. Am și semnătura Doamnei care mi ia vândut. Am garanție 24 luni. Și m-am gândit să îi vând, și vreau să știu cât aș mai lua pe ei acum. Daca am dat 10 milioane, macar 5 sa iau înapoi nu! Mulțumesc!

8 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Pentru a cumpara bijuterii platesti si manopera. Daca le vinzi pentru la topit, ala nu-ti plateste manopera, iti plateste doar metalul din ei.

| Furnicuta000 a răspuns (pentru doctorandus):

Poftim? Sunt sute de magazine de bijuterii care vand la gram si vand cu preturi mai mici decat pretul cu care a luat baiatul asta. Nu am auzit niciodata in vreun magazin sa zica cineva ca te taxeaza pe manopera. Cum sa te taxeze pe manopera?

| doctorandus a răspuns (pentru Furnicuta000):

Pentru ca nu-i da doar o bucata de metal neprelucrata, ci bijutierul (sau cine produce bijuteriile respective) trebuie sa-i dea o forma estetica, iar asta se face de obicei prin munca.

Sigur ca un amanet care i le cumpara la gram le poate revinde intacte tot la gram, ca manopera nu e munca lor.

| Furnicuta000 a răspuns:

2,65 e gramajul cerceilor si 365 lei e pretul pe gram. Daca le inmultesti dau vreo 970 lei. Daca ai dat 1000 lei fix probabil ti-a mai cerut ceva in plus, nu stiu pentru ce. Cam atat e pretul pe gram deci teoretic nu ai luat teapa, oricum fiecare vinde aurul cu cat vrea. Daca nu vrei sa ii pastrezi poti sa ii duci la amanet. Intreaba si tu la mai multe cat iti dau pe ei pentru ca au tarife diferite. Eu anul trecut am luat in jur de 150 lei pe gram. Tu daca ai la cercei si factura si garantie poti lua si 200 lei sau peste adica in jur de 500 si ceva de lei. 500 ar fi minimul. Sa nu accepti mai putin de 500. Sau poti sa ii vinzi pe grupurile de aur de pe Facebook sau pe olx sau unde vrei tu. Pe grupurile de aur, se vinde aurul nou cu 280-300 lei/g deci poti sa iei pe ei chiar si 800 lei.
Dar de ce nu incerci sa ii returnezi de unde i-ai luat daca nu ii mai vrei?

| Cinic a răspuns:

Pai aurul nu isi pierde valoarea. Macar 800 ron sa ceri pe ei. Daca îi dai cu 500 atunci chiar iti ei teapa.

| doctorandus a răspuns (pentru Cinic):

Nu cred. 10 milioane ROL fac 1000 RON. Pretul de cumparare. Dar daca-i vinde pentru la topit, ala nu cumpara si manopera, cumpara doar metalul.

| AncaDorina1993 a răspuns:

Ai un cod pe ei? Aurul ăla adevărat are cod. Eu pe verigheta am de exemplu.

| laudima22 explică (pentru AncaDorina1993):

Da am, dar e mic tare codul. E "585" scrie pe spatele lui.