Nu sunt cosuri negre, ci puncte negre, pe care le scoti doar cu o infunzie de musetel. Fierbi intr-o cratita apa cu cateva plicuri de ceai de musetel pana da in clocot. O pui pe masa, pui capul deasupra infuziei si iti pui si un prosop pentru a nu eimina aburii calzi. Stai cat poti. Apoi cu o panza de bumbac iti elimini punctele negre.
Cosurile unele trec de la sine, desi poti sa-si cumperi ulei de ceai de arbore de la DM si pentru ca nu se pune direct pe piele, iti mai iei o crema sau o poti folosi pe al mamei tale. Pui pe un disc demachiant un pic de crema si 1-2 picaturi din acest ulei si iti dai peste cosuri, nu pe toata fata. Uleiul are rolul sa dezinfecte si sa usuce locul cu pricina.
Nu de masca ai tu nevoie ci de o spalare serioasa cu apa calda, sapun si malai.
Nu glumesc! Chiar asa se procedeaza!
Speli fata foarte bine cu apa si sapun, lasand sapunul pe fata si cu 2-3 degetele, doar varful degetlor, le bagi in malai si le pui pe frunte, frecand in cerc, pielea fruntii. Usor-usor cobori pe tample, apoi la nas, obrazi si barbie.
Atentie: nu se da la ochi si nici sub ochi, ca-i pielea foarte subtire si sensibila.
Nu s freaca tare, doar usor, cirular, ca sa iasa toata mizera din pori.
Daca nu mai ai malai pe degete, pui din nou degetele in malai si continui sa cureti fata.
Dupa ce ai terminat, speli fata cu apa calda si o stergi prin tamponare, cu un prosop f curat.
Trebuie sa fac asta in fiecare zii? Daca da, de cate ori?
Nu zilnic, doar saptamanal. Dar pentru inceput, fa curatarea asta mecanica la feicare 3 zile, ca sa scapi de cosuri, dupa aceea este doar curatarea de mentinere, cares e face saptamanal.
Nu uita: spala-te pe fata cu apa calda si sapun, imediat cum intri in casa, de afara, ca sa-ti cureti fata de praf si impuritatile din atmosfera, mai ales dupa o ora de sport, sau activitati in aer liber.
Da, asta-i solutia! :)) Sa te speli serios cu apa calda, sapun si malai. De ce nu si cu niste detergent de vase si peria pentru wc daca tot trebuie sa-ti agresezi tenul cu ceva?! =)) Poate si niste sapun de casa, sa fie treaba si mai faina sau nu, nu merge ala. :-? Donna zicea ca alea pentru bebelusi te apara de orice ingredient naspa, chit ca-s pline de iritanti, da' cine sa se uite pe lista de ingrediente?! SUNT PENTRU BEBELUSI, DECI SUNT SIGURE! Deductie logica, domne! =))
Pielea are pH-ul undeva intre 4, 5 si 6, 5 ( difera de la un om la altul, in unele cazuri poate sa fie si mai ridicat, depinde de tipul de ten si alti factori ), iar sapunul are un pH intre 5, 5 si 10. Majoritatea sunt undeva intre 8-10, dai de dracu in scurt timp daca-ti aplici asa ceva pe fata pentru ca tenul tau o sa se usuce din cauza pH-ului sapunului ( si a ingredientelor mirifice ) si in scurt timp tenul tau o sa fie deshidratat, o sa produca mai mult sebum ca sa acopere necesitatea tenului, o sa faci mai multe puncte negre pentru ca ingredientele care mentin sapunul in stare solida blocheaza porii si cea mai tare chestie e ca o sa ti se agraveze si acneea pentru ca bacteriile bune de pe ten au nevoie de un mediu acid ( un pH cat mai scazut ), iar cum tu dezechilibrezi bariera naturala a tenului si ii maresti si mai mult pH-ul... o sa fie distractie pe tenul tau. :)) Puncte negre, cosuri, zone care se descuameaza/cojite si mult sebum. Daca esti destul de norocos te mai trezesti si cu o iritatie de toata frumusetea. 8->
Ingredientele aplicate ocazional nu prea dau cine stie ce efecte, unele masti sunt bune dar nu iti salveaza tenul o masca decat daca are ingrediente benefice si o aplici zilnic.
1. Eu prefer gelurile Balea Med si Bioderma Sensibio - ambele curata bland dar eficient, nu usuca, nu contin iritanti, se pot utiliza si in zona ochilor si te tin destul de mult timp. Gelul Balea ma tine 6 luni, costa 9-10 lei.
https://www.dm.de/balea-med-waschgel-ultra-sensitive-p4010355002280.html
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10051230
2. Pentru tratarea punctelor negre ai nevoie de extractie la salon sau de un exfoliant chimic cu BHA. https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10055229
Acidul exfoliant patrunde in pori si ii curata. Am explicat aici cum se foloseste : https://www.tpu.ro/......-gelatina/
Scrub-urile nu te ajuta la eliminarea punctelor negre, doar indeparteaza " capul " oxidat al punctului negru si iti da impresia ca nu mai e dar in scurt timp oxideaza din nou.
3. Pentru tratarea cosurilor, micsorarea porilor si reglarea secretiei de sebum ( care o sa te ajute sa nu mai ai la fel de multe puncte negre si cosuri ) foloseste un produs cu niacinamida.
S-a demonstrat ca un produs cu 4% niacinamida ( forma a vitaminei B3 dar mult mai tolerata de piele fata de nicotinamida ) are efecte similare cu un produs ce contine 1% clindamicina ( antibiotic utilizat in tratarea acneei ).
sursa : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7657446
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10054060
Daca nu vrei sa iti comanzi produsele de pe net poti sa-ti iei crema asta de la Farmec care contine o cantitate mare de niacinamida, o gasesti in farmacii si costa 37 lei.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10043047
"Proprietăţile cosmetice ale niacinamidei :
atenuează acneea şi petele
reduce roşeaţa, hiperpigmentarea
întăreşte bariera de protecţie a pielii
previne pierderea apei din piele
reînvie tonusul şi textura pielii
îmbunătăţeşte elasticitatea pielii
uşor efect regulator de sebum "
sursa : https://www.elemental.eu/ro/924-niacinamida.html
Sa introduci niacinamida si acidul separat si treptat. Niacinamida aplicata in prima saptamana o zi da, una nu, si in urmatoarea saptamana poti sa o aplici zilnic, iar din a 2-a saptamana de niacinamida poti sa introduci acidul ( o singura aplicare seara timp de 3 saptamani si dupa poti sa cresti treptat aplicarile saptamanale pana la de 3-4 ori pe saptamana, unele persoane tolereaza BHA aplicat si zilnic ). Nu aplica niacinamida peste acid, in serile in care folosesti acidul poti sa muti utilizarea niacinamidei pe timpul zilei. Daca tenul iti permite poti sa folosesti niacinamida de 2 ori pe zi. Aplica niacinamida si BHA-ul doar pe zonele unde ai probleme. BHA-ul nu se aplica in jurul ochilor sau a gurii.
DaciaRomania întreabă: