Colagenul este o proteină, așa că din punctul meu de vedere colegul se contrazice pe sine însuși.
Hai să pornim cu începutul, pentru că înainte de a discuta despre cum suplimentăm cantitatea de colagen din organism ar trebui să înțelegem ce este si ce rol are el.
Colagenul este o proteină structurală dură care se găsește nativ în diverse țesuturi ale corpuluin nostru, inclusiv în piele, oase, tendoane, ligamente, cartilaje și vase de sânge. Este cea mai abundentă proteină din corpul uman, reprezentând aproximativ 30% din proteinele totale ale organismului.
Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen din organism scade, ceea ce generează multiple probleme, cele mai vizibile fiind apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii (știi cum la oamenii în vârstă au pielea lăsată... ea denotă o scădere a catității de colagen în organism).
Acum revenind la întrebarea ta, da, suplimentarea cantității de colagen din organism are efecte benefice asupra sănătății și aspectului pielii, unghiilor și a părului atât timp cât metoda aleasă pentru a o obține este potrivită.
În cazul pielii există patru variante pentru creșterea cantității de colagen:
1. Prin stimularea sintezei naturale de colagen cu ingrediente active precum vitamina C sau retinol aplicate topic (pe piele) sub formă de creme, seruri șamd
2. Prin aplicarea topică de produse cosmetice pe bază de colagen cu moleculă mică ce includ colagen și diverși compuși meniți să penetreze bariera naturală a pielii și să livreze colagenul direct acolo unde este nevoie de el, în dermă (stratul de mijloc al pielii).
3. Prin consumul de suplimente pe bază de colagen hidrolizat (descompus în peptide mici pentru a facilita absorbția lui în organism).
4. Prin modificarea dietei pentru a include mai multe alimente bogate în colagen precum pește, fructe de mare, carne, piele și cartilaje de pui (întotdeauna am știut că faptul că îmi place să rod oasele de pui e bun la ceva ). Folosirea supei de oase (stock) în preparatele gătite asigură și ea o sursă bogată de colagen.
În ceea ce privește părul și unghiile, ele sunt structuri cornoase alcătuite predominant din cheratină care nu conțin colagen.
Efectul suplimentării cantității de colagen din organism nu este direct în cazul lor ci indirect.
Colagenul conține aminoacizi precum glicina, prolina și hidroxiprolina, care sunt necesari în procesul de sinteză al cheratinei. Prin urmare, un aport supliemntar de colagen asigură o cantiate de "material de construcție" suficientă pentru producerea cheratinei, ceea ce are ca efect păr și unghii mai puternice și mai sănătoase.
Revenind din nou la întrebarea ta, pentru a vedea un efect benefic pentru păr și piele poți fie să consumi suplimente de colagen indiferent de forma pe care o preferi, fie să îți modifici dieta pentru a consuma mai multe alimente bogate în colagen.
Și ca să terminăm și cu o notă de subsol... în cazul în care organismul tău nu are o lipsă de colagen, efectele pozitive despre care vorbeam mai sus nu o să își facă apariția. Producția de colagen în organism începe să scadă treptat în jurul vârstei de 25-30 de ani fiind o parte normală a procesului de îmbătrânire. Între 30 și 40 de ani efectele devin mai vizibile, producția de colagen scăzând cu aproximativ 1-2% pe an. Deci cheia pentru a-ți da seama dacă suplimentele pe bază de colagen vor fi benefice sau nu este vâsta pe care o ai.
Mario1996 întreabă:
tzaka27dec întreabă: