A trecut perioada stresanta? Redu' stresul cat de mult poti, mananca mai sanatos si se va regenera parul singur. Caderea parului din cauza stresului de obicei e reversibila, nu trebuie sa faci nimic, dupa ce inceteaza stresul isi va relua regenerarea normala.
Ne cade părul. Ce este de făcut?
Dona04/09/2019
Părul ne cade zi de zi, între 50 și 100 de fire, pe care nu le observăm, deoarece face parte din procesul firesc de regenerare. În aceeași măsură apar alte fire, noi. Totuși, dacă avem o zi mai puțin bună și nu avem răbdare să ne periem mai încet, atunci observăm și ne supărăm. Însă iată ce trebuie să reținem despre păr și căderea părului.
Căderea părului diferă ușor în cazul femeilor comparativ cu al bărbaților, fiind reglată în ambele cazuri de androgeni. La vârsta de 50 de ani, 50% dintre bărbați sunt afectați de alopecie, la unii dintre ei primele semne apărând încă de la vârsta de 20 de ani.
Factorii genetici și îmbătrânirea ne cauzează o pierdere treptată a părului pe termen lung, cu o posibilitate minimă de a stopa și/ sau inversa procesul.
Însă, pe termen scurt, ne putem confrunta cu această problemă dacă:
Avem o afecțiune (precum sindromul ovarelor polichistice)
Suntem stresați
Facem tratament pentru cancer
Pierdem în greutate (mai ales în dietele cu rezultate rapide care produc și dezechilibre în organism)
Avem lipsă de fier.
Dacă pierderea părului apare brusc, nejustificată, cu pierderea pe anumite suprafețe compacte sau în smocuri, și/ sau cu o senzație de arsură la nivelul scalpului, atunci trebuie să mergem la medical dermatolog. Însă trebuie să ne gândim dacă nu cumva am făcut noi ceva care să cauzeze alopecia (de exemplu, ne-am vopsit părul cu o anumită substanță, ne-am expus unor substanțe toxice/ iritante precum vestitul gaz lampant din leacurile băbești, radiațiilor sau agenților chimioterapici).
Examinarea la microscop a părului face parte din procesul de stabilire a cauzei, deoarece pentru a stopa sau încetini alopecia, trebuie identificată și tratată cauza. Deci dacă ne îngrijorează părul nostru, ca aspect sau vedem că ne cade mai mult păr într-o perioadă scurtă, atunci trebuie să ne adresăm medicului dermatolog.
Ca o curiozitate – în cazul părului uscat frecvent și chiar excesiv cu uscătorul de păr, apar bule în interiorul firului de păr. Părul care a fost periat în mod exagerat sau cu brutalitate prezintă nodozități
Din păcate, niciun tratament nu este garantat 100%
Răspunsul organismului la tratament diferă de la un pacient la altul. Niciun medic nu ne poate garanta eficacitatea unui anumit tratament. Pe lângă anumite medicamente, există produse dermato-cosmetice de îngrijire care îngrijesc și hrănesc scalpul și firul de păr, dar și suplimente cu administrare orală care ne furnizează nutrienții necesari pentru îngrijirea firului de păr.
Tratamentul poate consta în injecții sau unguente cu steroizi aplicate local, imunoterapie, terapie cu ultraviolete pentru zonele afectate de calviție, tatuarea zonelor respective pentru a mai reduce din impactul emoțional negativ. Putem vorbi de transplant de păr (de la o persoană sau artificial) sau de o operație de reducere a scalpului.
Respectarea tratamentului și recomandărilor medicului trebuie completate de îngrijirea corectă a scalpului și de alegerea unor produse dermato-cosmetice potrivite părului nostru precum șampon și balsam cu diferite extracte sau loțiuni tonice pentru scalp și rădăcina firului de păr.
Cel mai bine este să ne îngrijim zi de zi părul și mai ales, starea de sănătate. Iar atunci când constatăm că nu ne simțim bine sau că se schimbă ceva în organismul nostru, să nu amânăm să mergem la medic.
Recomand Alpecin C1 Caffeine, recomandat de dermatolog, testat de mine si prietenele mele. Poti sa inlocuiesti samponul normal o perioada sau sa oscilezi.