Unii s-au obisnuit sa fie saraci, flamanzi si cu datorii, dar cu aparente de om care traieste bine. Care sunt aparentele alea? Hainele si ingrijirea corpului. Asa s-a umplut Romania de haine de firma (fake sau nu), pensati de ambele sexe, si BMW-uri SH. Au impresia ca aia e viata buna, ca se zbat in faliment, nu au nici BAC-ul, dar se lafaie in produse de calitate.
Daca te uiti la ei pe langa aceste haine si masini "smechere", de care omul nu are neaparata nevoie, stau cate 5 in casa cu mamaia, trec din credit in credit, unul din parinti lucreaza in Italia de 10 ani, iar la rate ii ajuta toate neamurile.
Am avut un prieten care la 28 de ani inca nu reusise sa iti gaseasca o cariera, studiile lui sunt egale cu 5 clase intr-o scoala buna, avea o prima masina frumusica cumparata de parinti prin credit, cand asta terminase liceul, toti anii astia a bagat bani de la parinti in ea, iar ultima oara cand am vorbit, facea planuri pentru o "noua" masina, cand termina parintii ultimul credit, si fac altul. La fel si el, e imbracat in haine scumpe dar sta mai mult in pat si se joaca, daca ii aratam un produs noname la pret bun si review-uri bune, imi explica foarte hotarat ca alea nu sunt produse functionale, etc.
Oamenii astia au societatea lor, nu trebuie sa cauti dovezi de inteligenta in privirea lor.
Exact!
Mi-se pare cam dur raspunsul dar imi place.
Pai, asta consider ca e o parte din adevar.
Putini oameni au intr-adevar bani sa traiasca la nivelul ala fara sacrificii, majoritatea nu evolueaza deloc, pentru a parea cu o clasa mai sus decat sunt.
Aveam in clasa niste colegi in situatii triste (aproape abandonati de parinti), care se mandreau cu haine de firma la mana a doua, faceau afaceri intre ei cu asa ceva... Nu zic ca hainele de firma sunt o idee proasta, dar nu merita sa faci sacrificii pentru ele. Iar multi oameni cumpara anumite marci (textile, alimentare, auto, electronice, etc), doar pentru ca sunt la moda. Ei nu stiu sa faca un review concret produselor pe care le au, stiu doar ca au "cel mai bun".
Si uite asa stau eu si ma cert cu cate un dobitoc, care imi explica de ce e prost al 5-lea Opel pe care il am eu de ceva timp, si cat de bun e VW Passat care m-a dezamagit profund acum cativa ani, cand am avut. Nu conteaza ca sunt si mecanic, el stie bine, ca VW are vanzari, si daca ma uit pe studiile americane... Ce am observat eu nu e adevarat.
De aia sunt dur, astia trebuie lasati in prostia lor, eventual provocati sa ia decizii si mai proaste, ca sa ne amuzam pe seama lor.
Depinde de unde îi iei, unii la 70 de lei pot să se rupă după 3 purtări pentru că-s făcuți din materiale proaste, spre deosebire de unii la 2 mil care pot fi făcuți calumea și din materiale bune. contează să cumperi unii pe care să merite să dai banii datorită calității nu doar a brandului
Pentru ca dai 300-400 lei pe ceva de calitate pe care il folosesti mult. aia la 70 lei ii distrugi dupa cateva purtari.
am luat o pereche de adidasi de alergat cu 500 lei si ii folosesc de 3 ani.
pereche de 100 lei a rezistat vreo 2 luni.
Daca iei ceva de calitate te tine mai mult timp, iar acum nu mai gasesti nimic decent la sub 100 de lei, decat sa-mi iau niste adidasi care se rup dupa 1 luna mai bine iau ceva mai scump care stiu ca ma tin mai mult. De obicei ma incalt mai sport, alea chiar ma tin mult si ii umblu destul de mult chiar daca dau ceva pe ei.
De prosti! De aia se dau mari, deci raspunsul e simplu. Eu port incaltaminte si imbracaminte care arata normal, nerupte, curate si e ok, nu ca n-as putea da nu stiu cat pe un pantof, dar de ce? Cu banii aia iau ceva ce chiar am nevoie, sau mananc 1-2-3-4 prajituri cand simt ca doresc asta.
Nu iau chestii inutile care fac acelasi lucru ca celelalte mai ieftine.
Aaa, daca iau un telefon, clar ca-mi iau din ala scump adica ca lumea, adica cu memorie, si altele, dar il am 4-5 ani! Deci tehnic sa fie bun in timp, nu de alta.
Dar nu aiureli.
Nu conteaza ca am fost sarac sau bogat, conteaza sa gandesti.
Si stiu din surse sigure ca unii patroni ai magazinelor produselor scumpe ii desconsidera pe clientii fitosi! "Niste idioti da-i dracu...dar le luam banii, schimba incaltarile si hainele la foc continuu de parca celelalte ce le au nu merg, dar na, cerere si oferta, banu curge".
Si unii sefi de restaurante la fel, mai putin decat cei de magazine de toale, "vin aici sa dea 100 lei pe o farfurie din care nu te saturi nici pe o masea, cand la Mc mananci ierftin si bun".
Asa este!
Evident e si cum zic colegii, ca daca iei mai scump poate tine mai mult, dar sa lasam vrajeala, multi nu de aia iau, ca stiu eu la ce te referi tu, te referi la fite!
Dar cum am zis, eu am imbracaminte de peste 10 ani si nu are nici pe dracu, incaltaminte la fel.
Depinde, exista si posibilitatea ca alea low price si no name sa tina putin, e adevarat, dar si sa tina la fel.
Nu e nici o faza. De 3-400 RON iti iei niste incaltari durabile pe care nu e musai sa scrie Adidas/Nike sau mai stiu eu ce... Gucci. La 70-80... sa nu exageram. Am si eu niste de-astia din Decathlon pe care am dat 60 RON. Sint comozi de mers pana la piata si inapoi, eventual pentru dus gunoiul. Daca stau cu ei in picioare mai mult de 2 ore (sau merg, tot aia e), ma dor talpile de ma urc pe pereti. Bine, astia sunt solutie de compromis pentru ca vara stau de regula in sandale, iar alea sunt scule-scule - sandale din piele care se vind prin strainatate cu vreo 100 EUR sau mai mult, cumparate din Romania din fabrica (o fabricuta care produce pentru Italia chestii din piele, dar vind si la ei in fabrica fara marcile respective - surplusuri, serii limitate, design-uri care au fost produse pentru vinzare si apoi refuzate de clientul italian, etc) cu ~100-120 RON. Daca te orientezi, poti sa iei lucruri de firma/de calitate si de la noi. Un alt exemplu, am o bluza de schi Odlo. Firma e elvetiana, ele sunt produse la noi, in Bacau, si am luat o bluza noua cu 40 RON. Problema ei? Avea o cusatura un pic strimba la o mineca. Nu afecteaza cu nimic vizual sau functional, trebuie sa fii maniac si sa te uiti la ea de 20 de ori ca sa observi, daca nu stii ce sa cauti. Pretul ei pe site-ul Odlo? 90 EUR. Uneori pretul superior vine cu niste calitati superioare, dar nu mereu. O sticla de whisky la 500 RON sau mai mult poate parea un moft pana ajungi sa gusti asa ceva. Din fericire, in orice domeniu exista solutii mid-range care ofera cel mai bun raport pret/calitate.
Aceia sunt ieftini de care vorbesti tu. Sunt altii care isi cumpara adidasi cu preturi de 4 ori mai mult decat suma scumpa mentionata de tine. Interesant este ca unii care isi permit, nu si-i cumpra; pe cand unii care nu si-i permit ii cumpara.
Nu sunt impotriva calitatii. Dar 90% din pret reprezinta doar brandul in sine. Restul de 10% reprezinta calitatea.
In ce ma priveste, un om poate sa aiba aur in picioare; daca are balegar in cap, atunci nu valoreaza nimic. Valoarea omului o da caracterul pe care il detine; nu bunurile, puterea sau influenta.
Dupa cum a zis Yurisa unii prefera sa dea bani pe ceva de calitate care tine mai mult. Altii cum a zis Tian44 o fac doar pentru flex sa vada lumea ca isi permit. Daca 300 ti se pare mult doar ca sa zica Petrica ca mama ce papuci jmek ai da un ochi aici:))
https://www.versace.com/eu/en/men/shoes/sneakers/
Din dorinta de a raspunde la aceasta intrebare mi-am cumparat acum cateva luni o pereche in valoare de 999, 99 lei. (Nike, fireste)
Cu prima ocazie cu care ii scot din vitrina iti voi spune diferenta.
Se va intampla probabil pe melodia asta:
https://www.youtube.com/watch?v=HJO5Qje2fCc
Stii cat m-a tinut o pereche de ghete cu 89 de lei? Fix 2 luni.
Stii cat m-au tinut ghete adidas cu 369 de lei? Aproape 4 ani.
Nu trebuie sa dai o avere pe haine si incaltaminte, dar nici sa stai in plastic si burete.
Partea cu datul mare ti-a explicat-o mai sus.
De ce să-mi iau ieftinituri pe care să le schimb în fiecare lună când pot să-mi iau 2 perechi de calitate și să-i am o grămadă de timp? Tot la banii ăia ajungi.
Am avut o pereche de pantofi sport care aratau bine, si am dat fix 70 de lei pe ei.
Am fost intr-o excursie pe la Lacul Balea, prin Brasov, prin Sibiu si dupa fix o saptamana de colindat zonele alea nu am mai putut sa ii port efectiv. S-au descusut, aratau rapanosi
De atunci am ales sa investesc in pantofi sport de la Nike sau Adidas. Dau 300 de lei pe ei dar deja ii am de 3 ani si arata la fel de bine ca in prima zi. E o investitie, sunt materiale de calitate.
Absurd ar fi sa dau 3000 de lei pe o pereche, acolo e fita
Sunt de acord cu tine. Merită să investește în câteva perechi de calitate. Când pleci la drum, vrei să pleci cu gândul că nu te întorci desculț.
Ok boomer, frate asta a fost dintotdeauna, mai ales în stilul rap, asta e o evidența a unei persoane de a se remarca. Acu' sa nu îmi spui că nu ți-ar place sa ai o pereche de Jordan de 15k €? Fiecare face ce vrea cu banii, pentru asta a s-a luptat acum 30 ani, pentru libera alegere in orice fie că e vorba de bani sau stil muzical
Sa zicem că un tată are 3 -4 copii si vor totii adidasi originali...îți dai seama, e frumos, nu?
Pai daca as fi tata si as educa copiii sa vrea fitele alea, atunci n-as mai fi tata, mi-as da demisia din functia aia. Copiii mei or sa stie clar ca e o tampenie cand o sa vada la altii si nu doar ca nu vor cere ci vor rade de aia chiar daca nu in fata lor, o sa-i vada penibili, o sa gandeasca ca mine si ca tine din start.
Mai era unu care zicea "aa pai daca fi-mea a vazut pe aia ca au cutare, normal ca cere".
Eu am zis "NU, normal ca nu ai stiut sa o educi, cand vedeau pe aia ca au cutare normal ca nu cere ci invers, stie ca aia vor o idiotenie inutila". Evident ca in educatie exista niste profile ce inseamna inutil si util.
E una sa vrei un tel foarte bun pe care sa-l tii 4-5 ani, si alta e sa schimbi la an telul si hainele foarte des aiurea.
Dar nici parintii nu ii educa! Ii indoapa de scoala si atat. Educatie sociala nu se face si nu s-a facut nici acasa si nici in scoli.
Si nici in afara nu se face, cel mult se face educatie sexuala si atat, adica masuri de protectie, riscuri.
Să zicem că un tată fiind om de afaceri are 3-4 copii și vor toți adidași originali... Îți dai seamă, e frumos. Copiii ai căror tata nu are un salariu mare nu v-or cere niciodată adidași originali, fiindcă știu că nu se poate, in schimb copiii unui om de afaceri v-or vrea și își v-or permite e logic
Nu prea cred așa ceva, mai ales ca am văzut la viata mea cazurii, nu degeba am dat exemplu.)
Ce nu e de crezut? Există oameni de afaceri și cu salari bune și alții cu salari mai puțin bune. Asta e, nu toți își permit. Dar sa îți spun și de ce: acel om de afaceri a muncit, a gândit cu cap sau în cel mai rău caz are averea moștenită de la părinți, in schimb cel cu salariu mai mic nu a reușit în viață. Asta e alegerea fiecăruia cum sa se distreze cu banii, daca acelor copii o pereche de Nike le aduce o bucurie, de ce nu? Asta e ca și cum i-ai spune cuiva care are Lamborghini "de ce nu ți-ai cumpărat un BMW?"
Știi si tu ca am dreptate dar nu îți place sa recunoști, ma referam la copii ca nu e de crezut, nu la om de afaceri.Si acel om de afaceri ar fi inteligent si nu ar permite copiilor sa își ia de pe site.uri care toate din Romania sunt fake! Nu e acceasi chestie cu masinile...
Cum zici tu
E problema fiecăruia ce face cu banii lui, de ce unii se mai dau și mari nu știu, eu, am avut un prieten care atunci când vedea că cineva apropiat lui și-a cumpărat un iphone sau haine mai scumpe crăpa la propriu și ziua după își cumpăra și el, să-l înțeleagă cineva că eu nu-l înțeleg, mai ales că nu prea avea bani de așa ceva. Eu nu pun preț pe firmă ci pe lucrul frumos, nu contează cât costă. Fake eu nu-mi cumpăr prefer firme mai mici.
Dar o pereche de calitate, bine îngrijită te poate ține ani buni în comparație cu una de calitate slabă
Am o pereche veche de 50 lei de vreo 2 ani.si una de 3 mil luați recent.
Si de ce ai dat 3 mil pe unii daca intrebi de ce ai da bani?
Frați mei au, si nu mi se pare corect doar nu o sa rămân cu aia de 50 lei?
Te cam contrazici
Măcar nu ma dau mare ca tine cu încălțămintea...
Dacă atât ai înțeles din ce am zis eu, e clar.
Eu știu mai mult de 150 de lei n-am dat pe papuci
Eu am haine de la second din Germania de 12 ani, si inca-s foarte bune, adisasi, pantaloni, tricouri si bluze. Depinde ce haine mai ieftine iei adica de nefirma.
E adevarat ca unele-s proaste alea no name.
Insa sa schimbi desi toalele si incaltamintea, asta nu mai tine ca scump si bun, asta e chiar tantaleala.
Am inteles dar ce ai zis tu au zis cam totii?♀️
Eu dau 80-100 lei pe adidasi si tin maximum 2 luni asa ca din 2 in 2 luni trebuie sa-mi cumpar altul.Am o cunostinta cu salar mult mai mare ca al meu nu are familie, nu are copii si prin urmare considera ca e normal sa-si permita tot ceea ce-i trece prin cap.In timp ce eu din cauza ratelor ce am la banca si a facturilor trebuie sa ma descurc din 10 lei pe zi el el considera ca din atitia bani lui i-ar fi imposibil de trait.Cine se obisnuieste cu multi bani si nu are indatoriri familiare gen sotie copil considera ca e normal sa-si permita orice.
Nu am voie să experimentez?
Există n motive:
1. Bugetul le permite acest lucru
2. Ei cred că dacă o să-și cumpere astfel de încălțăminte, vor fi văzuți mai sus, din punct de vedere social.
3. Pur și simplu își permit, și eu mi-aș cumpăra, o pereche bună de adidași, decât să-mi iau mai multe și de proastă calitate.
Ea se refera la afirmatia 2! Ca stie f bine varianta 1 + 3, nu se refera la asta, se refera la fite cand le schimba aiurea repede desi celelalte merg f bine.
Si sa iti zic si de ce deranjeaza si pe altii, pentru ca e supraproductie de orice si polueaza, si poluarea ne omoara si pe noi astialalti! Nu e "fiecare face ce vrea". De aia cel putin pe mina me intereseaza ce fac altii.
Ca daca aia luat imbracaminte si incaltaminte ca lumea buna si sa le tina mai mult timp, era okey, dar nu sa iei inutil sa distrugi planeta mai repede decat oricum se va distruge.
Sa nu schimbi telul la an aiurea, si multe altele.
Si alti tampiti de producatori pentru profit, incurajeaza asta.
Nu o sa fie o moarte rapida si fara chin, o sa suferim f tare, cand or fi 50 grade afara si Romania poate deveni treptat desert, dai drumu la aer conditionat, dar ala mananca curent, da afara mai multa caldura, instalatiile nu vor mai face fata.
Apa la chiuveta rar ai sau f putina ca de, e seceta.
Plus cancer rapid, respiratie anevoioasa de la aerul superpoluat.
Plus ce mananci? Dar si in alte tari la fel.
Da așa este.
Denisa0954 întreabă: