TPU Blog

Deschidem astazi o noua rubrica pe blog: guest posturile. Vom invita in fiecare saptamana cate un membru marcant al comunitatii TPU, rugandu-l sa ne impartaseasca din viata sa, din pasiunile sau din gandurile sale.

Si pentru ca astazi incepe scoala: ce ocazie mai puna putem avea pentru a o introduce pe Ruxandra (Ardnaxur1961), o doamna profesoara deosebita,  careia vreau sa-i multumesc pentru toate sugestiile si sprijinul acordat TPU, vorbindu-ne despre cartile copilariei sale:

————-

De cand am invatat sa citesc, acum multi, foarte multi ani, nu m-am mai oprit din citit.

In casa, exista o biblioteca, inalta de vreo doi metri si lata de vreo patru, cu usi cu geam. Incuiate. Vezi, doamne, sa nu puna mana copilu’ pe cine stie ce carti nepotrivite varstei! Ce sa spun! Mi-a luat cam 10 minute sa gasesc cheia si sa ma servesc.

Am citit tot ce-mi pica in mana; uneori, carti care depaseau puterea mea de intelegere si pe care, cu neasteptata intelepciune, le lasam pentru mai tarziu.

E foarte adevarat ca, atunci nu aveam calculator (nici macar nu stiam ca exista), iar cartile erau singura sursa de informatie.

Am ramas de atunci cu placerea deosebita de a tine o carte in mana, de a-i simti mirosul acela specific de hartie si cerneala tipografica.

La scoala, profesorii de romana aveau, atunci ca si acum, o placere sadica de a ne indica un lung pomelnic de “lecturi obligatorii” care, in marea lor majoritate, erau super-nashpa. Le citeam, in chinuri, pentru ca, deh…nu existau referat.ro sau clopotel.ro.

Dar, in momentul in care terminam de citit ceva obligatoriu, ma rasfatam repede cu ceva pe gustul meu.

Tin minte ca, pe la 16 ani, terminasem toate cartile Agathei Christie care puteau fi gasite. Imi placeau cartile politiste pe care le citeam cu sufletul la gura, murind de curiozitate sa aflu cine e criminalul. Si erau asa de bine scrise, ca niciodata n-am simtit nevoia sa ma uit la ultima pagina sa vad, dinainte, despre cine era vorba.

Tot cam pe la varsta aceea, am descoperit romanele Rodicai Ojog-Brasoveanu. Tot romane politiste, scrise cu un umor debordant. Cred ca de la ea am invatat ironia si rasul in hohote.

Una dintre cartile care mi-au bucurat enorm copilaria si apoi adolescenta a fost “La Medeleni” de Ionel Teodoreanu.

Stiu: o sa strambati din nas, normal; asa faceti ori de cate ori e vorba despre o carte (obiectul acela de hartie, prins intre doua coperti). Dar, cum ceea ce cititi acum nu e pe hartie, ci pe net, acordati-mi cateva minute sa va explic ce-i cu cartea asta.

Primul volum este povestea copilariei fericite. Nu poti sa nu te regasesti intr-unul sau altul dintre personaje. Nu poti sa nu gasesti aici un crampei din propria copilarie. Pentru ca, indiferent cat de greu ne e sa recunoastem, nu e nimic nou sub soare. By the way! Eu ma identificam cu Olguta, evident.

Al doilea volum e cartea adolescentei. A anilor de liceu, a plimbarilor prin parc in locul orelor de latina, a primei iubiri si a primelor deceptii.

Ultimul volum este continuarea, mai mult sau mai putin logica a vietii celor trei personaje. Maturitate, dragoste, suferinta…moarte.

Este doar una dintre miile de carti pe care le-am citit.

E foarte greu sa nu te lasi dus de val povestind o carte pe care o iubesti.

In general, eu iubesc toate cartile citite. Pe unele le iubesc atat de mult, incat le recitesc mereu cu aceeasi placere.

Nu vreau sa inchei aceasta apologie a cartii si a intelepciunii pe care orice carte ti-o da fara sa amintesc de o carte, citita in tren, acum vreo doi ani. O carte pe care am “mancat-o” in cele 3 ore cat a durat drumul.

Este vorba despre “Ghidul nesimtitului” de Radu Paraschivescu.

Este oglinda perfecta a societatii actuale si, mai ales, a acelei faune care ne polueaza sub toate formele, viata de zi cu zi: nesimtitul, cocalarul, manelistul in toate manifestarile lui.

Este genul de carte care te face sa te simti multumit ca “uite, dom’le…mai gandesc si altii ca mine…nu-s chiar ultimul bou!”

 

Ardnaxur1961(oldies, but goldies…LOL)

—————

Si pentru ca vorbim de carti as dori sa va invitam la Noapte Bibliotecilor. Pentru ca biblioteca, alaturi de scoala, sunt institutiile cele mai importante pe care se spijina educatia, am decis sa sustinem si noi, la TPU, aceasta excelenta initiativa, despre care va vom povesti mai multe in saptamanile urmatoare.

Pana atunci, va uram un an scolar cat mai frumos (eleviilor, dar si profesorilor sau parintilor de scolari), cu carti minunate si cu prieteni de suflet.

82 thoughts on “[Guest post]: Cartile lui Ardnaxur1961

  1. Foarte frumos postul. O apreciez și eu pe doamna Ruxandra. Și mie îmi place enorm să citesc, iubesc și eu cărțile Agathei Christie și ale Rodicăi-Ojog-Brașoveanu. Despre ultima carte am să mă interesez. 🙂
    Și-mi place să vorbesc despre cărțile citite…oricui. Dar deja sunt din ce în ce mai puține persoane de vârsta mea cărora să le placă să citească, să fi citit zeci, sute de cărți…puțin mai sunt, din păcate.
    Lista de cărți de la școală, de acord, e super-nașpa. Îmi aduc aminte că am lăsat o carte pentru școală în schimbul alteia pe care-mi doream eu s-o citesc. Ei, cineva m-a intrebat ”de ce o citești, dacă nu-i de la școală?” , păcat că majoritatea tinerilor/copiilor nu înțeleg plăcerea cititului, e-n zadar să le explici ce pierd.
    O zi frumoasă!

  2. Cred ca faceti in sfarsit un lucru bun si ma bucur ca Ardnaxur e intr-un fel”deschizator de drumuri”impartasindu-ne pasiunea ei ,de altfel usor de banuit,cititul.Desi in trecut am avut mici replici acide la adresa ei,o apreciez enorm pentru ce face aici si sunt un mare admirator al postarilor ei pline de umor si evident inteligente.
    Ruxandra i-ai salvat pielea lui fi-miu care la fel imi spune despre lista lecturilor obligatorii”mi se par super naspa”,citind in schimb orice altceva dar nu lista aia infernala 😐
    Sper ca pustimea tpu sa de-a navala aici si sa ii urmeze exemplul,desi cred ca mai degraba o vor trage de urechi ca nu ii ajuta la teme:))
    As avea insa o rugaminte la admini:aveti putini oameni valorosi pe acest site asa ca va rog sa nu ii amestecati cu altii doar pentru ca sunt purtatori ai titlului de expert tpu!As vrea sa faceti abstractie de chenar si sa va concentrati doar pe valoare!De data asta ati nimerit tinta:Ruxandra e un utilizator valoros!

  3. “Stiu: o sa strambati din nas, normal; asa faceti ori de cate ori e vorba despre o carte (obiectul acela de hartie, prins intre doua coperti).” La fel de ofensator și de prost-gust ca de obicei.
    Nu există licurici, să vă intre bine în cap. Așa-zișii licurici nu văd de propria „lumină” formată de fapt din frustrare, aroganță și nesimțire. Toți suntem niște muște. Diferența e că unii tragem la miere și alții la rahat. Citiți Kafka, Kundera, Bruckner, Zola, Le Clezio… ceva care să vă facă să creșteți prin interior, nu numai intelectual.
    Agatha Christie, Ionel Teodoreanu???? Chestii de rumegat la 14 ani. Să ai deja o vârstă și să vii cu exemple de genul ăsta e aiurea. Adresez comentariul ăsta celor cărora le place să citească și au trecut deja prin exemplele din articolul de mai sus.

  4. Da Ruxandra,cititul daca ti-a intrat in sange,devine sport pe viata! Eu am inceput sa citesc de la 5 ani. Aveam un frate(care s-a stins din nefericire) care era mai mare ca mine cu 13 ani. Si eu ,eram jucaria lui. La 5 ani m-a invatat alfabetul si se distra de minune facand reprezentatii cu mine citind din ziarul Scanteia! Eram la tara la aceea vreme si parintii mei,tarani, nu aveau carti prin casa,dar fratele meu,care era la liceu la Brasov, imi aducea de pe la el de la scoala cartile care trebuia sa le citeasca el. Asa ca prima mea carte citita a fost una de 20 de cm de groasa si se numea ,parca, “Crucisatorul de pe Crasnoiarsk”!.Nici nu era intreaga,lipseau niste fascilule,si la varsta aceea eu ma familiarizam cu viata soldatului sovietic,a mujicilor si a colhoznicilor din URSS! Nu mai zic ca in carte era vorba de gheata,pol, frig, lucruri care mie imi starneau imaginatia si vedeam cu ochii mintii vapoarele si spargatoarele de gheata prinse intre gheturile nordului,balenele ucise cu harpoane,scorbut, colhoznici,si alti termeni pe care nu i-am mai intalnit in alte lecturi din viata mea! Cand parintii mei au vazut ce citesc mi-au luat cartea si mi-au adus sa citesc de la biblioteca “Zanele din Valea cearbului” Dar nu era asa de palpitant ! Am ajuns ciudatenia satului,de a fost o intreaga discutie intre profesori si parintii mei daca este bine ca un copil sa citeasca de la varsta aia! Toti spuneau ca nu o sa mai fiu interesata de scoala,ca eu stiam ceea ce urma sa sa se predea la scoala.Si…cam asa a fost! In clasa intai,cand am venit cu totii la Brasov, citeam romane de Jules Vernes.Mai apoi carti din colectia “Aventura”,carti politiste,iar Rodica Ojog Brasoveanu era si este favorita mea. Si acum citesc sau recitesc cu placere romanele ei!Cartile au fost cele pe care cheltuiam si ultimul banut pe care il aveam! Parintii au fost nevoiti sa-mi faca o biblioteca,ca nu mai incapeam de ele prin casa! Si azi,daca prind o carte in mana si-mi place,nu o las din mana pana nu o termin! Nu-mi trebuie nici calculator,nici televizor,nimic! Doar sa citesc!

  5. Minunat,intr-adevar!
    Foamea de cultura,singura binevenita,se pare ca multi o avem implantata in ADN.Curiozitatea nativa,educatia serioasa si corecta au reusit sa faca din noi,Oameni,cu O mare,asa,ca doamna Ruxandra.Si ca atati altii,ale caror postari aduc aer curat si lumina pe site!Macar de ne-am inmulti,nu voi inceta sa sper!

  6. Din pacate la viata mea nu am citit prea multe carti ….deh ,am 16 ani ,generatia facebook ..etc
    dar sincer imi pare rau ,..desi citesc cam rar atunci cand citesc nu las cartea din mana !
    In copilarie l-am descoperit pe jules verne ,i-am citit cateva carti si am vazut multe filme facute dupa cartile sale !
    Dupa asta nu prea m-am omorat cu cititul ..am preferat sa vad filme ,si sa citesc articole pe net *cred ca am citi cam toate articolele din descopera.ro * ..dar mai nou am citit Provocarea Zeilor de erich von daniken …nu e o carte pentru oricine ,dar daca vrei sa cauti o perceptie diferita a lumii ,atunci cartea asta trebuie sa o citesti !
    …in viitor chiar as vrea sa citesc romanele agathei christie ..si sherlok holmes *tot am zis sa le citesc si niciodata nu am apucat….intr-un final am vazut filmul 🙁 *
    si 2 )
    pacat ca nu am avut o profa ca Ardnaxur1961 …cred ca as fi luat toata cartile din biblioteca nationala la citit

  7. @Apache:Citeste si “Amintiri despre viitor” de E.Von Daniken! Nici aceasta carte nu este pentru oricine! Si mai vorbim dupa!

  8. @Gizăz, probabil doamna Ruxandra a dat ca exemple cărți scrise de Agatha Christie și Ionel Teodoreanu, pentru că majoritatea userilor nu-s prea mari ca vârstă, și pot începe prin a citi cărți de acești autori. Mă îndoiesc că cineva de 13 sau 14 ani poate înțelege cu adevărat cărțile lui Kafka, Bruckner etc. 🙂
    E mai ușor să citească ceva mai ”ușor” la început și apoi vor citi și cărți ceva mai complexe. Zi cât mai frumoasă!

  9. Vesnicele carti de la scoala, insa conteaza semnificativ!
    Parca, atunci cand termin o carte, simt un sentiment de genu “am citit-o, stiu despre ce e vorba, mai mult decat intr-un referat” si imi place acel sentiment! Desi recunosc, mai intampin unele dificultati de retinere, ale unor, momente, nume..etc.! Si atunci mai citesc un referat de pe Google, chiar si scris la baza, numai sa imi aduc aminte cu exactitate ce mi-a scapat, fiindca restul stiu si nu mai am nevoie!
    Cartile “super-naspa” pentru mine sunt cele in care autorii romani filosofeaza in exces, la un capitol si alea care au un limbaj plin arhaisme si regionalisme!
    E si culmea paradoxului aici!
    Imi place ca acele carti au un scris impecabil din care poti intelege mai usor, dar si filosofia exprimata acolo, ma face sa pierd sirul de fapte ce abia avusesra loc!
    Iar acele carti care au o exprimare mai greu de inteles din care uneori obosesti cititnd, pastreaza firul actiunii pana la capat si in care de altfel patrunzi! Cel putin asa mi s-a intamplat mie pana acum, sa intalnesc carti de genul asta! Dar de fiecare data am regretat ca se terminau! Ma atasam oricum de ele, cu bune cu rele! :))

    Frumos post Cataline/Cristino, dar tot ma dezamagiti la cum rezolvati probleme cu cei care incalca regulamentul! Doar voi ati spus sa va aratam daca gasim o neregularitate si totusi, raul nu e taiat de la radacina! Dar hai sa nu stricam atmosfera asta!
    Zi buna!

  10. am prins poate nu chiar atit de exact aceleasi vremuri si mi-ai stirnit nostalgia dupa ele.Era tinerete,era visare,era dragoste ptr cultura erau picaturi de suflet gasite in Medelenii lui Teodoreanu,in Moartea lebedei si portul de la rasarit al lui Tudoran ,in Fulga Laurentiu,in Fanus Neagu si toti ceilanti care au fost alaturi de noi cu sufletul.Le-am inghitit lacrimile sufletului intru linistea lor vesnica.Sar mina Ruxandra.

  11. Felicitari! Era si timpul sa da-ti atentie oamenilor de valoare de pe TPU si sa-i lasati sa poata da un indemn fara sa le dispara raspunsul sau sa fie plin de stupid. Ar fi fost si mai placut daca alaturi de Ruxandra se afla si Dmonik.

  12. @alicecullen: Știu. De-aia am și specificat niște lucruri în ultima mea propoziție. Pe mine m-a deranjat altceva aici.

  13. @Gizaz Craist (#3): Cand mi s-a solicitat aceasta postare, mi s-a cerut sa vorbesc despre carti pentru adolescenti (14-16 ani).
    Chiar iti imaginezi ca n-am citit Kafka, Le Clezio, Zola? Pe ultimii doi chiar in original, pentru ca, deh…meseria!
    Deci, incearca sa nu arunci, ca de obicei, cu pietre, inainte de a vedea bine de tot tinta.

  14. @1961: Faci argumentum ad ignorantiam. Nu am zis nicăieri că nu ai citit. Nu înțeleg ce nu e clar la ce-am scris. Că se pare că nu ai înțeles tot, la fel ca alicecullen. Pe mine nu mă deranjează cărțile sau recomandarea ta ci hainele pe care le îmbracă. Vorbesc strict pe articol și nu fac raportarea la publicul țintă. E pur și simplu disproporționat. Folosești un limbaj laudativ și aș putea spune că aproape bombastic pentru niște cărți pe care le consider foarte slabe. Mai ales Agatha Christie. Îi faci să pară ca poeții ceaușiști umflați cu pompa de regim. Să nu mai vorbesc de citatul ăla profund nesimțit pe care l-am subliniat în primul comentariu. Eu pe ăla mi-am bazat povestea cu licuriciul. Te rog, lasă-mă cu oglinda lui Kronstadt că e aiurea. Nu știu cum poți veni cu “Deci, incearca sa nu arunci, ca de obicei, cu pietre, inainte de a vedea bine de tot tinta.” Tu în 95% dintre răspunsuri asta faci. Dai în alții. Dacă nu ai fi așa nesimțită cu aproape toți, nu m-ai deranja cu absolut nimic. De fapt nici așa nu m-ai deranja dacă nu ai semnala mereu pe-aici. Mai ales cu titlul de expert!

  15. Ruxandritzo, mereu am vrut sa ma leg de tine, dar n-am prea avut motive (n-am nici acum). Chestia cu semnificatia lu’ 69 din username-ul tau am discutat-o noi mai demult, asa ca ar trebui sa vin cu ceva proaspat, dar toate cartile sunt vechi. Stiu ca nu vrei laude, si nici n-ai de ce sa vrei, ca doar n-ai citit Kant sau alte tampenii…
    Ca ai simtul umorului, iar sunt de acord, ca tanti Rodica doar nu scria cartile alea pentru generatia imbufnata de azi. asa ca ma risc, sper sa nu imi dai iar cu poseta in cap, ca anul trecut.
    Bunicul meu a fost intr-un timp cenzor cultural numit de KGB prin urbea mea, ca fusese ca fraieru’ luptator comunist ilegalist. De pe pozitia asta, aveam acasa cea mai asortata biblioteca din oras (el doar pe ailalti nu ii lasa sa citeasca, sa nu se umple tara de destepti!).
    Astfel copilaria mea a inceput in fund, pe sofa, si cam tot acolo s-a terminat (pe sofa, dar nu in fund, ca nu mai eram singur). Bunicu’, om vesel, mi-a tras din start pe Vlad Musatescu, cu De-a Puia Gaia si de-a Baba Oarba ale lui, sa ma strice de mic. Iti dai seama ca deja nu mai aveau haz Rodica & Co. Tot de ciuda pe maica-mea, mi-a pasat si Elevul Dima dintr-a 6-a, care pe vremea aia circula intr-un fel cam pe blat, ca nu dadea bine la regim, asa ca n-am avut nevoie de nici un TPU sa ma lamureasca la rubrica Dragioste si Sex. Plus niste SF-uri, Istoria Romanilor (ilegala) alui Calinescu, (aia cu Borta Fatarii si restu’), alea doua ceaslovuri cu Istoria artei in poze comentate, plus tot ce tinea de beletristica noua publicata, de la Jules Verne la Seniorii Razboiului a lui Klein. Asa ca atunci cand a murit de inima rea (ca era cardiac si nici Revolutia nu i-a prins prea bine) eu eram deja format in franceza (citit numai, de la Rahan la Paris Match si Sience and Vie), engleza vorbit (de pe plaja, unde schimbam cu polonezii casete video si reviste Playboy made in USA), si nitzica italiana de la Odyseea in original.
    Deci suntem chit! Poate eu sunt si mai chit, ca eram putin afazat si citeam chiar orice nazbatie cu interes, ca de exemplu: Cartea de bucate a Sandei Taranu, Mama si copilul (Tata si copilul n-m gasit), Poeziile erotice a lui Ion Vinea, si ai cam inteles ideea…
    Singura concluzie pana la urma este cea a lui Bunicu’ : Ba, fraiere, nu exista cuvantul “bibliotecar” in romana, doar “bibliotecara”!
    Si mai am o concluzie: un regim totalitar e mai propice literaturii decat o democratie de faizbook. Dixit!

  16. @PoneiulTroian (#16): 69 visezi tu! Ia uita-te mai bine!
    Si Cartea de Bucate nu e a Sandei Taranu (aia e fosta crainica de la teverica), ci a Sandei MARIN. Am si eu cartea aia, in editia din 1941. Poza de pe coperta mi-a bucurat copilaria, nu ma intreba de ce! Inca mai fac drob de Paste dupa reteta ei!

  17. @Elianna
    da o s-o citesc …trebuie doar sa o gasesc 😀
    ,si am pus ochii pe 2 carti ale agathei christie
    Dupa inmormantare (pe asta am vazut-o azi la selgros ) ,si 7 negri mitiei *asta inca o mai caut …cred ca cumpar de pe okazii pana la urma *

  18. Mereu i-am admirat răspunsurile lui Ardnaxur1961 .Îmi place mult postul ,i s-au acordat meritele unui utilizator deosebit ,iar în acelaşi timp s-a vorbit despre ceva ce ador. Şi anume cititul .M-am regăsit atât de mult în asta : “La scoala, profesorii de romana aveau, atunci ca si acum, o placere sadica de a ne indica un lung pomelnic de “lecturi obligatorii” care, in marea lor majoritate, erau super-nashpa. ” ,iar apoi alergam să le citesc pe cele plăcute de mine .Cărţile fac parte din viaţa mea şi asta aşa o să rămână. Felicitări ,doamna profesoară !

  19. Nu imi plac,povestile,basmele,romanele…de ce sa citesc ceva imaginar??
    2:Ai vorbit mai mult despre tine decat despre alexandru…
    3:Initiativa foarte buna dar puneti mai mult useru’ in valoare de acum incolo…(ahh trebuia sa comentez ceva:) )
    Good work!Keep going witch this!

  20. @PoneiulTroian(17). Mi-a cazut in mana cartea lui Vlad Musatescu “De-a baba oarba” si ,la aceea varsta,eram adolescenta,mi-s-a parut cea mai haioasa carte de lume! Am cautat cu infrigurare pe unde am putut si restul de carti ale lui si le-am citit razand cu gura cat o sura!Si acuma am doua din ele prin blblioteca (“Contratimp”,”De-a biza”)
    @Apache(19):Cartea “Amintiri despre viitor” este si online (http://www.cartiok.ro/citeste/39618352/cartea-online-amintiri-din-viitor) si poti sa o si descarci (http://www.cartidownload.ro/cauta.php?carte_online=erich_von_daniken_amintiri_despre_viitor&cauta=Cauta). La fel si “10 negrii mititei”.

  21. Apache, ia-ti un tablet PC. Si 2 copaci, sa iti agati hamacul in fata blocului. Vezi, daca va place mirosul de carti vechi, Lacroix tocmai a lansat unul care miroase ca o librarie.
    elianna, Elevul Dima l-ai nimerit la adolescenta?
    96, ma scuzi, eu sunt chinez si citesc de la dreapta la stanga. E ca in finalul melodiei alea, Anatomia, a lui Viagra, cand trantesc usa dupa ele si le cade invers numarul de pe ea. Citeste-l si pe Jamie Oliver, face niste snitele bestiale!

  22. Mi se par cam slabute recomandarile pentru niste adolescenti…si Ionel Teodoreanu nu e tocmai stalucit, nu pe langa mine (!!!), pe langa alti autori romani.

  23. Foarte tare categoria, felicitari intregii echipe. Cristina mi-ai zis ca o sa fie mai multe surprize dar nu ma asteptam la asta :)) foarte dragut din partea voastra. Bafta cu noua imagine tpu, si @ardnaxur1961 multumim ca ne deschizi ochiul cu cititul, lenea e mare la inceput si cheful 0, nu 0 e mult, ceva in minus, dar cand prinzi in mana o carte politistaaa:x

  24. Parinte, atunci de ce se zice “Ochiul Magic”, nu “Ochii magici”. Nu se pot face vrajitorii daca nu esti sasiu?

  25. Mi se pare ca acum un an si eu eram printre cei care nu citeau 😕 ,pentru ca,sincer vorbind,nici nu m-a interesat pana atunci sa vad cum e,daca imi place[citisem doar pentru ca m-a obligat scoala].Apoi,prin clasa a 8a am inceput sa citesc Agatha Chrstie si m-a fermecat.Ajunsesem obsedata intr-o perioada si citeam zilnic,chiar daca eram in timpul scolii.Imi propusesem vara asta sa citesc TOATE romanele ei,insa…FAIL.Vara,prietenii,distractia,nu m-au lasat deocamdata.Citisem undeva ca a scris peste 80 de romane.Eu am citit peste 20,deci mare lucru inca 60 :D.Abia astept sa-mi fac putin timp si sa le devorez >:) .
    So,cititi oamenilor!Chiar e smecher,palpitant,relaxant.

  26. @PoneiulTroian celalalt avea cataracta, a ajuns in faza terminala, a pierdut vederea, si s-a dus magia. A ramas doar un ochi magic, ce sa-i facem acum, asta e.

  27. @ardnaxur1961 Eu am trecut acum in clasa a 8-a , si printre recomandarile doamnei profesoare de romana, era si “La medeleni” , carte pe care am luat-o (vol.1) cu cateva saptamani in urma de la Biblioteca Judeteana, dar de care nu m-am atins, pentru ca ori uitam, ori nu aveam chef 😀 .Acum ca mi-ai zis despre ce e vorba, m-ai facut atat de curioasa incat imediat ce termin comentariul ma duc s-o citesc 😀 .Vreau sa citesc repede vol.1 ca sa ajung la volumul 2.Mi se pare foarte interesant 🙂 .Multumesc mult!
    O mica intrebare, daca nu te deranjeaza: Esti profesoara de romana sau invatatoare?
    P.S.: Sper ca nu te-ai suparat ca n-am folosit pronumele de politete, dar aici, pe TPU, imi place sa vorbesc cu ceilalti useri ca si cum as vorbi cu un prieten.
    O zi frumoasa!

  28. Pot sa fac si eu o sinteza a primei experiente sexuale? Avand in vedere ca acest post transmite omului sa citeasca si prost sa ramana, pot si eu sa postez pentru omul care doreste sa faca sex si virgin sa ramana?

  29. Ardnaxur, iti multumesc pentru acest post. Intr-adevar, cred ca nu se putea ceva mai potrivit. E tarziu si sunt dupa o lunga zi de munca, asa ca prea multe nu-ti pot spune. Doar ca ai fost pe sufletul meu si iti multumesc pentru asta.
    Mi se pare atat de interesanta ideea cu Noaptea Bibliotecilor si mi-as dori sa mai rezist o noapte fara somn si sa ma pot duce. Am imbatranit, pare-se, altadata asa ceva m-ar fi scos din casa si pe moarte daca as fi fost.
    In fine, astea sunt prostii. Important este ca sper ca toti sa fi inteles ceva despre carti si sa nu mai existe prea multi oameni care sa lase sa treaca o zi fara sa fi citit macar o pagina, fie ea dintr-o carte reala (ca pentru oldies ca noi doua) sau de pe laptop, E-Reader, etc. Carte sa fie.

  30. Excelent Catalin, ai avut o idee inspirata cu postarea asta si citind postarea lui Andraxur, poate se vor simti si pustii mai atrasi de carti. Spun pustii, pentru ca daca in 2009 cind am intrat eu pe site, erau putini la numar, acum site-ul pare sa fie cucerit de ei. Poate asa evoluam si n-o sa mai fie un site de clopotzei, cultura generala o capeti in principal la scoala si din carti.
    In ce ma priveste, citid-o pe Andraxur si raspunsurile celorlati, mi-am amintit de anii din scoala. Aveam in cea mai mare parte, profesori foarte buni pe vremea aia (lucru devenit rar acum, daca ne uitam la rezultatele examenului de titularizare). Am mai povestit si cu alte ocazii pe site, n-are rost sa mai plictisesc audienta cu lucrurile asta. Mai important insa, este ca avem o mina de oameni pe site, care merita mai mult decit sa fie numiti experti, avind in vedere ca titulatura asta nu mai are asa mare greutate. Am mai spus si asta cu alte ocazii, inclusiv pe blog. Sper sa creezi o noua categorie “Expert de rang I”, sau orice alta denumire, care sa faca diferenta intre expertii actuali si adevaratii EXPERTI, ca cei enumerati de mine zilele trecute: Monika, Bula, Andraxur, Hep Hap, Ioandelasal, Mariana etc etc etc.

  31. Uau, faină postarea 😀 . Bravo ! Și mie îmi place să citesc, iubesc, ador cărțile scrise de Agatha Christie, din păcate am citit doar vreo 2-3, câte am găsit la biblioteca din oraș.
    Am să mă interesez și eu aici să văd dacă au cartea aia, ”Ghidul nesimțitului”.
    ”La Medeleni” din păcate n-am ajuns să citesc cărțile… dar sper să ajung și acolo. 😀

  32. Salutară această decizie a administratorilor. Felicitări pentru articol Ruxandra! Zâmbesc acum, amintindu-mi cu nostalgie cum am început să citesc- primele cărți au fost niște tratate de criminalistică, pentru că mă uitam la fotografii și apoi am fost curioasă ce-i cu ele. Nu am șapte ani de acasă pentru că nu împlinisem încă 6 ani atunci când ai mei m-au înscris în clasa 1, dar, multă vreme, atunci când eram întrebată ce vreai să devin când voi fi mare, eu răspundeam hotărâtă: cititoare!
    Apreciez faptul că ai punctat cu finețe ce lecturi sunt potrivite vârstei- eu am citit necontrolat și acest lucru nu este tocmai benefic pentru un adolescent. Norocul meu a fost cu tata care și-a dat seama la timp, explicându-mi că nu trebuie să citim doar ceea ce ne place.
    Recunosc, eu citeam pe nerăsuflate “O mie și una de nopți” dar și “Decameronul” eram fascinată de “Legendele Oplimpului” dar și de “Analectele” lui Confucius, credeam în existența omului ideal, a societății perfecte… deh, ce vremuri.
    Mulțumesc Ruxandra pentru această superbă această incursiune în lumea cărților, în lumea adolescenței adevărate.
    O zi cu zâmbet tuturor!

  33. Pt. doamna profesoara “sarut dreapta cu respect si cea stanga ,face parte din proiect” , Flav ,din raspunsurile tale bascalitoare si zefelmitioare am inteles ca esti acru ca o foaie de smirghel ,ma intreb cate din postarile de mai sus sunt ale tale ? Zic asta deoarce seamana foarte mult cu raspunsurile tale ,mistocar de bucuresti ?, asa ca te rog ; pasi pe covoras !

    Domnule Catalin Tenita ,respectos va rog sa terminati cu aceast circ de pe blog , rad copii de 10-13 ani cand citesc cum “elita” de pe TPU se porcaieste mai rau ca la usa cortului .
    Va vad oameni cu carte ,care mai de care mai cititi si plin de voi ,mai oameni buni , servici nu aveti ?

  34. @BRO:Mersi pentru link!(Unde dai si unde crapa!) O sa ai pe constiinta faptul ca conservele mele de iarna la care lucram au fost lasate balta ca sa citesc “Ghidul nesimtitului”!

  35. Merci de link Flav, priceless! Pe asta o ratasem. Dar nu trebuie sa o luam ca ceva rau. O abordare asa pragmatica a problemei ne arata ca toti suntem oameni, avem slabiciuni, idei fixe, chestii… si ca spre deosebire de lumea reala, in lumea virtuala ne permitem sa ne refulam nonsalanti frustrarile, cum zicea linkul alalalt, a lui Bro!
    Dar sa stii ca si Miss Ruxandra are dreptate. Pe TPU cand citesti o intrebare nu te gandesti la utilitatea raspunsului, ci la ce era in mintea lui ala de-a scris-o. Cum ar veni: scopul si durata vizitei?

  36. ce tot o laudati atat pe Ruxandra??Sa nu uitam de certurile,din trecut,ea era prima … cum era o caerta hop si Doamna profesoara
    Cum pot sa respect o astfel de persoana care ii place cearta si sa critice, jigneasca ,sa se laude..loll
    mai treziti-va
    ce tot o laudati atat ca e profesoara???
    parca e un geniu:-j

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.