Astazi vi-l aducem in atentie pe Ioan, unul dintre utilizatorii TPU pe care il cunoasteti de aici, care v-a ajutat pe foarte multi dintre voi cu raspunsurile oferite. Iata in continuare care sunt o parte din autorii lui preferati si recomandarile pe care vi le face.
“Am început să citesc de pe la sfarşitul cl.a I-a (anul 1954), după ce am învaţat tot alfabetul, de mic am fost un cititor foarte pasionat. Fiind născut la ţară nu aveam o biblioteca personală acasă, aşa că toate cărţile le-am împrumutat, de la biblioteca din comună şi de la un vecin. Citeam oriunde şi oricând aveam ocazia (timp liber): acasă, la şcoală, păzind vacile pe câmp ori în momentele de odihnă pe timpul muncilor agricole.
Am citit mult şi divers, până la terminarea cl.a VII-a aproape am epuizat cărţile existente în biblioteca din comună: beletristica, biografii, ştiinţă popularizată, istorice, geografice etc. Primele cărţi au fost de autori români clasici: Mihail Sadoveanu, George Coşbuc, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu şi alţii, citind toate cărţile acestora existente în bibliotecă. De asemenea, am citit multe cărţi scrise de autori sovietici, pe vremea aceea era plină biblioteca de ele.
Am descoperit literatura ştiinţifico-fantastică prin intermediul colecţiei de povestiri ştiinţifico-fantastice, pe care le colecţiona un vecin şi am devenit un împătimit al acesteia. În timp am citit foarte multe scrieri apărute la noi, de autori români şi străini, mulţi fiindu-mi foarte dragi: Jules Verne (primul pe care l-am citit integral), Isac Asimov, Frank Herbert, Roger Zelazny, Orson Scott Card, Norman Spinrad, Stanislaw Lem, Arthur C. Clarke, H.G.Wells, John Brunner, George Orwell, Horia Aramă, Vladimir Colin, George Anania şi Romulus Bărbulescu, Ion Hobana, Voicu Bugariu şi mulţi alţii. De remarcat că i-am citat aşa cum mi-am amintit de ei şi fără a încerca o ierarhizare. Tot de aceea nu indic nici o operă, pentru mine multe sunt la fel de importante şi îmi sunt la fel de dragi.
Cam în acelaşi timp am descoperit literatura poliţistă, de spionaj şi de aventură şi am citit destule cărţi şi din aceste genuri. Amintesc doar câţiva autori români: Constantin Chiriţă, Haralamb Zincă, George Arion, Petre Sălcudeanu şi în mod special Rodica Ojog-Braşoveanu (care mi-e cea mai dragă dintre autorii români, în opinia mea fiind la nivelul celor mai importanţi autori străini) şi străini: Agatha Christie, Georges Simenon, Arthur Conan Doyle, Ellery Quenn, Dashiell Hammett etc.
Poate vă veţi întreba: dar unde este poezia? Mărturisesc, cu jenă, că nu sunt un cititor de poezie, în afara clasicilor români şi câţiva străini, am mai citit doar puţine poezii din diferiţi autori. Nu îndemn pe alţii să facă la fel, dimpotrivă, poezia este o parte importantă a literaturii şi merită citită.
Sigur că în cei cca 57 de ani, trecuţi de la prima carte, am citit multe şi chiar am cumpărat multe, în prezent am în biblioteca peste 1.500 titluri, de toate genurile, începând cu clasici români, maeştii ai literaturii SF, fantasy şi poliţiste, scriitori de thrylers şi până la diverse dicţionare şi cărţi de drept (pentru cei care n-au aflat până acum sunt de profesie jurist).
Nu izbutesc să citesc atât cât aş vrea, sper s-o fac mai mult după ieşirea la pensie (mai am câteva luni până atunci).
Este important, folositor şi distractiv să citeşti şi ce ţi-ai putea dori mai mult de la un singur lucru? De aceea îndemn pe toţi să citească, mai ales când nu au ceva mai important de făcut, cititul alungă până şi plictiseala. Parafrazând un clasic aş putea spune: Citiţi, citiţi, citiţi!
Îmi cer scuze pentru tonul arid şi scolastic, nu am talente şi nici veleităţi literare.
Tuturor o zi bună şi numai bine!”
Daca n-ai “talente si veleitati literare” eu, sa fiu sincer, nu te-as angaja avocatul apararii, ha, ha. Nu de alta, dar de cand ma uit la CSI Miami am ajuns la parerea ca ala care are “papagalul'” mai vanos castiga in fata completului de judecata. Ai vazut, aseara tocmai a scos-o pe Armanda Knox printesa nevinovata. Cica erau probele de sange de pe cutit contaminate, nu ca ar fost cutitul gresit, Doamne-Fereste! Deci white & rich gasesc mereu cale de scapare, emigrantul negru ramane dupa gratii singur, ca de obicei. Si asta pentru ca n-a avut un avocat cu “talente si veleitati literare”…
Remarcabil si demn de urmat!Invata-i pe nepotii si pe toti copii cu care se joaca sa citeasca macar cat ai citit dumneata si cand vor ajunge la maturitate nu vor pregeta sa-si aminteasca cu bucurie de “nea Ion”care i-a “obligat”sa devina mai destepti.Viata lunga si multumim ca existi !
Foarte interesant:) Eu as ice sa urmeze NoName 😀
asa cum ma asteptam ..ioandelasal nu putea decat sa aiba o cultura si o pasiune pentru carti net superioara majoritatii userilor si oamenilor de pe tpu
felicitari ….intr-un fel ne potrivim la gusturi ..sf si romane politiste sunt singurele genuri pe care le mai citesc din cand in cand in perioada asta …
Frumos ! Poate aşa îndemnaţi şi copiii să mai citească câte ceva !
@Alexandra TPU
raspund si in numele meu …sincer chestia cu cele mai frumoase castele din europa a fost interesanta !
…poate ceva cu cele mai frumoase temple din asia ? *doar o sugestie ..*
Iar merge naşpa TPU. Încerc să trimit câteva mesaje de vreo două ore, nu îmi arată “mesaj trimis!” , ci arată pagina la fel, cu tot cu mesajul netrimis. Faceţi ceva încât să revină la normal. Mulţumesc.
„Aceste guest post-uri au menirea de a le deschide si altora apetitul pentru lectura.”=))Ahahaha, ai dreptate !Nu înțelegeam eu de ce sunt atât de puține comentarii ;toți au fugit la citit!
Să fim serioși,Alexandra. Cine vrea să conștientizeze importanța cititului , foarte bine ; cine nu , va vedea consecințele în timp.
Nu spun că aceste guest-post-uri nu sunt interesante , însă pentru foarte mulți pare ceva plictisitor, în niciun caz un impuls pentru a se apuca de citit.
Ah, și încă ceva ; am văzut că nu mi-ai răspuns pe site, și de aceea m-am gândit să-ți scriu aici …
Vii pe site cu scopul construirii direcției educative („Tocmai de aceea am mai adus o colega in echipa TPU, care se va va ocupa de zona aceasta – de construirea directiei educative. O cheama Alexandra, si sunt convins ca entuziasmul ei va conta mult in succesul acestei directii.”),modifici titlul postării inițial numită „TPU nu susține pirateria”cu „Nu vă pierdeți timpul cu prostii” ,și spui că te ocupi de construirea direcției educative?
Nu știu de ce , dar mi se pare amuzant.
@alicecullen: Am transmis mesajul tau catre colegii mei, au testat acum si nu ar trebui sa fie probleme. Daca totusi mai intampini dificultati, anunta la Contact.
@ErotiqueConseils: Cata vreme spui despre aceste guest post-uri ca sunt interesante, atunci scopul nostru este atins. Plus ca e ocazie foarte buna de a cunoaste membrii comunitatii si dincolo de raspunsurile oferite pe platforma.
Cat despre schimbarea postarii legate de piraterie, am raspuns si in comentariile de acolo ca a fost o decizie luata tocmai pentru a va capta atentia si a face articolul cat mai pe limba majoritatii utilizatorilor.
@Alexandra TPU : La vreo doi useri am trimis şi a mers, dar la unul se întâmplă chestia de mai sus. E posibil să mă fi blocat respectivul ?, că altceva nu îmi explic, nu ştiu. Am trimis mesaj şi la Contact, aştept şi pe email un răspuns ceva, oricum mulţumesc !
Bună scuză , n-am ce zice!Congrats!
Eu cred ca idea era sa intelegem cum au reusit unii dintre noi sa aiba o cultura generala cat de ct pusa la punct si sa ne poata inpartasi si noua ceva din cunostiintele pe care le-a acumulat citind.E foarte adevarat ca formatul cartii a inceput sa se schimbe .Pe zi ce trece cartea tiparita este inlocuita de cartea electronica.modul de acces la informatie nu mai este acelasi ca acum 50 de ani!Nostalgici cartii tiparite simt o placere deosebita rasfoind la propriu cartea in cautarea unui paragraf.Celorlalti ,uneori din cauze materiale le este ,le este greu sau imposibil sa cumpere o carte buna(uneori pretul este superior posibilitatilor sale)Atunci trebuie sa apeleze la ceva accesibil ,Internet.Cred ca aici TPU ar putea avea multe de facut.Niste concursuri interactive pe teme de literatura romana,universala.Ceva care sa-i faca pe mai tinerii membri sa caute ,sa gaseasca informatii care sa-i ajute.(sunt multi cei care: cer o caracterizare a unui personaj din literatura,intreaba care este ordinea de executare a operatiilor aritmetice)De multe ori le libsesc notiuni elementare,in schimb sunt artisti in a folosi “net”-ul si calculatorul.Nu credeti ca ar trebui pusi sa foloseasca calculatorul in ceva care sa le fie folositor? Va multumesc pentru timpul acordat!
(Offtopic) Alexandra, esti blonda? Vrem sa iti vedem si tie profilul. Baga si tu un guest-post cu ce iti place sa citesti, maninci, joci, ce culoare te avantajeaza, ce coafura ai, nu stiu, orice, ca noi nu suntem mofturosi!
Dra după ce criterii se lage cei care fac aceste guest posturi ?
Că vrea și eu să plictisesc lumea cu ce-mi place :-??
Eu il felicit pe Ioandelasal. Omul acesta este de toata admiratia.
”[Guest postul]” – imi readuce aminte de bunicul meu, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace- ca nu se mai afla printre noi-, care tot asa a aplicat procedura- ‘studiului pe camp’; le citea pe carti: invata/studia din carti/manuale pe camp cu oile… si nu numai!, pentru a se pregati pentru scoala/viata.
Bun exemplar! Bravo!! Va felicit!
Felicitari lui Ioandelasal!E printre putinii oameni de aici care merita respectul si admiratia noastra.
Nu stiu daca realizeaza Catalin ce valoare are acest om si cat de mult ridica acest site.
Postarile astea nu impun nimanui sa citeasca. Brigaela, Andraxur si Ioandelasal ne-au impartasit o frintura din viata lor, cea legata de carti si placerea pe care au resimtit-o citind. Genul asta de discutii incearca, prin puterea exemplului, sa-i faca si pe cei mai tineri curiosi si sa le insufle dorinta de a citi. Este un lucru cit se poate de bun, de util. Scoala si cititul iti largesc orizontul cunoasterii, iti imbogatesc cultura generala si in plus, te pregatesc pentru viata. Banuiesc ca urmatorii care ne vor scrie citeva cuvinte despre ei si cartile care i-au fascinat, sint Monika, Mariana si ceilalti de care am mai vorbit in postarile mele anterioare. Eu chiar ma bucur ca adminii au luat initiativa asta. Mass media, in goana disperata dupa audienta, a ajuns ca efectiv sa promoveze subcultura. Ne polueaza cu toate cazaturile devenite vedete, Guta, Salam, Becali, VC Tudor, Columbenii, Zavoranca etc. Cum site-ul este deja suprapopulat de copii, daca oameni care n-au trecut degeaba prin viata, oameni scoliti si cu experienta de viata, care au ceva de spus, ne vorbesc, nu poate avea decit un efect benefic.
Dupa ce am invatat alfabetul, mama m-a indemnat sa citesc. Pe vremea aia mi se parea mai interesant sa pierd vremea in jurul blocului cu alti copii de varsta mea si cele 20 de pagini pe zi impuse de ea mi se pareau un chin. Femeie fara prea multa scoala, imi dadea sa citesc ce-i venea la mana. Asa am ajuns sa citesc Padurea Spanzuratilor in clasa a III-a, va imaginati ce-am inteles eu la vremea respectiva…Imtre timp am descoperit ca imi place sa citesc si au urmat vremuri in care ma trimitea ea pe afara sa mai iau aer…Ce-mi pica in mana, citeam. Asa am descoperit aceasta placere de a citi.
Ce vreau sa spun eu de fapt este ca uneori stim ce e bine pentru noi, insa nu actionam. Stim cu totii ca ar fi bine sa citim, dar nu o facem, gasim mereu cate o scuza. Nu sunt de acord cu ideea de a “obliga” pe cineva sa citeasca, insa consider ca uneori astfel de pledoarii in favoarea cititului sunt binevenite, ne ajuta sa constientizam care sunt beneficiile.
Am scris si eu un articol despre beneficiile cititului si cineva m-a criticat pentru faptul ca nu am prezentat nimic nou. Eu pledez pentru constientizare, nu pentru noutate.
Daca va intereseaza, articolul este aici:
http://artaeducatiei.com/2011/08/10-beneficii-ale-cititului/
de seria razboi si pace ce parere ai??(ioandelasal) am doar 13 ani si nu cred ca-s putea comenta o carte a lui lev tolstoi ioandelasal ce parere ai despre razboi si pace merita citita seria? mie mi se pare un pic plictisitoare acum la inceput in primele 100 de pagini