Statistic, sansele sa citesti acest articol stand in pat sunt destul de mari. Probabil ca esti pe fotoliu si te gandesti ca statisticile sunt proaste, insa daca te gandesti foarte bine, realizezi ca iti petreci destul de mult timp in pat. Dormi, citesti, te uiti la televizor sau pur si simplu te relaxezi, folosind salteaua la maxim. Nu mai putin de 8 ore pe zi, salteaua este acolo pentru tine, zi de zi timp de mai multi ani.
Este logic, asadar, ca trebuie sa o cunosti foarte bine.
Salteaua pe care dormi nu poate sa aiba o durata de viata mai mare de 10 ani
Un prim lucru pe care trebuie sa il stii despre saltea este faptul ca la un moment dat, aceasta va trebui schimbata. Chiar daca te atasezi de ea si chiar daca ai impresia ca o noua saltea este o investitie foarte mare, este bine sa schimbi salteaua o data la 7-10 ani. Cel mai bine este sa o schimbi mai devreme decat mai tarziu, deoarece in timp, orice saltea acumuleaza particule de praf, acarieni, transpiratie si piele moarta. Aceste elemente nu sunt deloc sanatoase pentru tine si pentru cel sau cea alaturi de care dormi.
De asemenea, presiunea corpului tau face salteaua sa se uzeze si sa creeze anumite puncte de presiune unde isi pierde din proprietati.
Specialistii de la EXPERT-SALTELE.ro spun ca trebuie sa iti schimbi urgent salteaua daca:
- Ai mereu senzatia ca nu dormi bine si te simti obosit intreaga zi;
- Iti amorteste frecvent corpul daca dormi intr-o anumita pozitie;
- Descoperi anumite gauri in saltea sau chiar arcuri iesite;
- Realizezi ca greutatea ei este din ce in ce mai mare ( asa cum am spus, de-a lungul timpului salteaua acumuleaza acarieni, praf si piele moarte. Toate acestea ii cresc greutatea chiar si de doua ori);
- Ai dureri de spate;
- A aparut o adancitura la mijlocul saltele;
- Au trecut deja 10 ani de cand ai cumparat ultima saltea.
Pentru a face achizitia mult mai usor de suportat din punct de vedere financiar, este bine sa pui in fiecare zi deoparte cate 1 leu, timp de 7 ani. Cu banii stransi vei putea sa achizitionezi o saltea de foarte buna calitate fara sa simti niciun fel de presiune financiara.
Exista o multime de tipuri de saltele si mai multe tehnologii folosite de producatori
In urma cu mai multi ani singurele saltele pe care le puteai achizitiona erau cele cu arcuri sau vechile dormeze. Astazi, tehnologiile folosite in fabricarea acestor produse sunt din ce in ce mai performante si poti descoperi o multime de saltele care mai de care mai interesante.
Evident, au ramas pe pozitii saltelele cu arcuri, insa s-au impartit in mai multe subcategorii. Avem saltele cu arcuri continue, cu arcuri impachetate sau cu arc biconic. Toate sunt construite in asa fel incat sa ofere o doza mare de confort si pot fi gasite in mai toate magazinele dedicate precum EXPERT-SALTELE.ro.
Pe langa saltelele cu arcuri au aparut saltelele din spuma poliuretanica. Acestea sunt foarte populare deoarece reusesc sa ” retina” greutatea corpului tau si sa iti ofere un spatiu personalizat pe care poti sa dormi. Nu degeaba se numesc saltele cu memorie.
De asemenea, poti gasi saltele din latex artificial si din latex natural. Latexul artificial este un material foarte rezistent, cu proprietati excelente pentru somn si la fel si cel natural. Cel din urma insa, este mai scump, se gaseste ceva mai greu si nu are intotdeauna proprietati perfecte.
Ce intrebari sa iti pui inainte de a cumpara o saltea?
Poti sa iti pui intrebarile singur sau poti sa i le pui persoanei care se ocupa de vanzari. Ideea este ca trebuie sa stii raspunsul la urmatoarele intrebari:
- Care este bugetul de care dispui? Spre exemplu, pretul unei saltele 160×200 poate varia intre 500 lei si cateva mii de lei. Evident, diferenta este data, in mare parte de calitate, dar si de numele producatorului. Un vanzator bun poate sa gaseasca cea mai buna varianta de saltea pentru bugetul tau.
- Dormi singur? Daca dormi singur ai nevoie de o saltea personalizata pentru tine. Daca dormi cu partenerul sau cu partenera, vei avea nevoie de o saltea potrivita pentru ambele persoane, care sa ofere o independenta cat mai buna in timul somnului.
- Cum dormi? Conteaza extrem de mult pozitia in care dormi. Spre exemplu, doritul pe o parte poate sa creasca presiunea pe umeri si pe solduri, dormitul pe burta duce la probleme ale coloanei in timp ce dormitul pe spate pare a fi cea mai buna pozitie. In functie de modul in care dormi poti sa alegi salteaua potrivita pentru tine. Conform statisticilor, 57% dintre oameni dorm pe o parte, 17% pe spate, 11% pe burta si ceilalti au pozitii mai mult sau mai putin comune.
Long story short, conteaza salteaua pe care dormi, asadar acorda-i atentie maxima !