| liz_3757 a întrebat:

Am 16 ani si habar n-am ce o sa fac in viitor, ce facultate sa aleg.
voi cum v-ati dat seama?

Răspuns Câştigător
| fluturasul a răspuns:

Trebuie sa iti dai seama ce iti place sa faci. Nu poti merge la facultate doar pentru ca trebuie sa mergi la facultate. trebuie sa ai o inclinatie spre ceva. Gandeste ca decizia ta in privinta facultati iti va influenta toata viata ori daca vei face o alegere proasta nu vei avea satisfactie. Va fi groaznic ca la 30-40 de ani sa te duci la munca in fiecare zi fara nici un chef si fara nici o placere pentru ceea ce faci si sa iti petreci toata viata facand asta pentru ca pe asta ai ales sa te specializezi. Asa ca gandeste-te bine.

7 răspunsuri:
| AdelinaC a răspuns:

Nu te grabi, la 16 ani ai destul timp sa te gandesti ce facultate sa urmezi.Fa cat mai multe activitati diverse, priveste deschis lumea din jurul tau si analizeaza fiecare meserie in parte.

Eu mi-am dat seama ca vreau sa urmez medicina din intamplare.Am fost odata la un spital(acum 2 ani,cand eram de varsta ta) si pur si simplu am simtit o placere,o energie pozitiva cand ma plimbam pe la UPU si pe la ATI,apoi am inceput sa invat,ma atrage foarte mult tot ce tine de medicina de urgenta. Apoi anul asta am mers si pe la Carol Davila si am avut un sentiment ciudat-cand ma apropiam de facultate sau de municipal inima incepea sa-mi bata tare,in mediul ala uit ca sunt timida(eu care de obicei sunt mai singuratica,acolo ma duceam peste tot,nu mai aveam emotii cand vb cu studentii)aveam o stare ca si cum as fi fost indragostita si in plus cand plec de acolo am o senzatie ca si cum m-asi desparti de o persoana iubita,de abia astept sa mai trec si alta data pe acolo...

Si tu ai putea sa te duci pe la mai multe facultati, dai un tur si vezi care ti s-ar potrivi si in care ai acel sentiment de atractie fata de ea, unde te simti tu mai bine.

| Vali87 a răspuns:

Trebuie sa iti faci o evaluare obectiva si sa vezi ce calitati, defecte, inclinatii, pasiuni, etc catre ce domenii ai.
Dupa care sa cauti de exemplu pe google, sa intrebi prieteni, cunostinte cu studii superioare NEAPARAT despre diverse domenii.

De ex, eu am absolvit facultatea de mrk ASE, am facut 5 ani, 3 ciclul de licenta +2 ani masterul, m-am dus la cursuri seminarii, nu prea am lipsit vreme de 5 ani. Vara asta am terminat. Si din pacate inca de acum doi ani cand am terminat ciclul de licenta nu imi gasesc un job in domeniu. De ce? Din cauza faptul ca pentru a activa intr-un domeniu precum este mrk trebuie sa fii creativ, ff sociabil, inventiv si nu numai iar eu nu am calitatile astea din pacate. Un alt motiv este si faptul ca la ASE mrk nu se preda ceea ce trebuie din pacate.

La mine mrk a fost a doua optiune dupa finante, nu am intrat la finante si am intrat la mrk. Eu la vremea respectiva habar nu aveam ce este mrk am pus asa ca suna bine. Din pacate nu am avut pe cine sa intreb sau sa ma informez, pe atunci nu aveam net. A fost o mare prostie din partea mea.

Ceea ce vreau sa iti spun este ca trebuie sa stii ce ti se potriveste, ce calitati inclinatii ai, catre ce domeniu si neaparat, repet, cauta sa te sfatuiesti cu prieteni cunostinte care sa aiba studii superioare si nu in ultimul rand cand te hotarasti sa dai la o anumita facultate fa tot posibilul sa aflii ce materii se preda la acea facultate. De ce iti zic asta? Pentru ca la unele facultati fie ele si de stat, se preda destul de prost, profesori dezinteresati, inveti dupa manuale care sunt departe de realitatile de pe piata din Romania CREDE-MA ca stiu ce spun.

Bafta!

| yhsay a răspuns:

Am aplicat la mai multe facultati si pana la urma, facultatea m-a ales pe mine happy

Fiecare persoana e diferita, cel mai bine vezi ce-ti place mai mult de la scoala si la ce prinzi mai repede.

| denismaria92 a răspuns:

Pai sincera sa fiu, mi-am dat seama in clasa a 12-a. Am incercat sa iau fiecare materie in parte si sa imi dau seama ce imi place mai mult si ce stiu mai bine.

Răspuns utilizator avertizat
| aliosha76 a răspuns:

Gandeste-te ce iti place tie cel mai mult sa faci si dezvolta doar acel lucru. happy Are dreptate fluturasul!

| carmen776 a răspuns:

Trebuie sa vezi ce anume iti place cel mai mult sa faci. Este foarte important. Astfel nu vei pica in capcana aplicarilor la mai multe facultati unde se intra mai usor dar care nu au nici o legatura cu aptitudinile tale. Multa bafta!