Uite eu am facut un curs de inspector resurse umane si iti dau un pasaj care sper sa te ajute sa intelegi procedura firmei.
1. Contract individual de munca pe durata determinata
Contract individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa si doar pentru o perioada de maxim 24 luni.
Prelungirea contractului individual de munca pe durata determinata se poate face si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor de cel mult doua ori consecutiv, dar nu poate depasi 24 luni.
Se poate incheia contract individual de munca pe durata determinata numai in urmatoarele cazuri ( art 81 din Codul Muncii)
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea temporara a activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
d1) angajarea unei personae care in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
d2) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
d 3) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
e) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale.
In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
La expirarea contractului individual de munca pe durata determinata, pe locul de munca respectiv va fi angajat un salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata.
Trebuie tinut cont de faptul ca la fiecare prelungire pe durata determinata trebuie sa subziste una din conditiile care justifica incheierea contractului pe durata determinata.
Fabiola ti adat un rasp mai mult decit documentat adica direct din lege asa ca citeste l si atunci poti intreba patronu de ce nu respecta legea.in cazul ca nu a facut o sau mergi la i t m si fa o sesizare scrisa si ei vor veni sa verifice ceea ce fac paretonii smecheri cu cei tineri adica; isi bat joc; succes
Faptul ca s-a prelungit contractul cu 6 luni nu inseamana ca esti in continuare in perioada de proba. Uita-te in contract, trebuie sa ai si tu un exemplar, si vezi pe pagina 3 trebuie sa scrie care este perioada de proba. Tipul contractului e una si perioada de proba este altceva. Daca contractul tau s-a prelungit nu poti sa ai o noua perioada de proba. Deci motivul ca nu se mareste salariul din cauza ca esti in proba nu e valabil!
Nimeni nu te obliga sa semnezi contractul, dar de nevoie o faci.Intelegerea verbala de a primi alt salariu la expirarea celor 6 luni, nu o poti demonstra.eu am fost angajat cu contracte pe 3 luni un an de zile, si apoi amtrecut pe nedeterminat.la fiecare act aditional imi crestea salariul cate putin.Deci nu e nimic ilegal atata crede patronul ca mai supravietuieste firma
Eu sunt angajata la stat, prin concurs, de la inceput pe perioada nedeterminata. M-a tinut 2 ani cu salariul minim de incadrare, nu-ti spun de cate ori m-am dus la directoarea de la runos, cat am stresat-o, am incercat chiar s-o mituiesc ( n-a mers, m-a chemat dupa cateva zile si mi-a returnat banii ). Pt ca nu aveam pile, de abia dupa acesti 2 ani mi-a crescut salariul, e adevarat l-a dus la maxim in vreo 3 luni. Si asta pentru ca am cautat legi, am facut investigatii cine ce salariu are, i-am facut nu chiar scandal, dar i-am aratat ca stiu legile si nu e bine sa fie nesimtita ( adica daca nu rezolva aveam de gand s-o dau in judecata si i-am zis asta).
anonim_4396 întreabă: