| m3m3sje a întrebat:

Am nevoie de un sfat legat de "ce voi face mai departe" cum spune toată lumea.

Presupun ca deja v-ați dat seama ca sunt in clasa a XII-a și peste 3-4 zile încep probele scrise.
Nu sunt cel mai bun dar nici cel mai prost "din curtea școlii" și cred ca voi avea o medie peste 7 spre 8-9 cu puțin noroc.
Însă nu aceasta este problema. Niciodată nu pot sa spun ca am fost sigur pe viitorul meu, ci in situații de moment. In acest moment foarte multă lume pune presiune cu întrebarea "și unde vrei sa mergi mai departe" excluzând varianta de a nu face facultate, iar eu spun, pentru ca nu am încă o idee clară Academa de Studii Economice București. Scopul meu/ speranța mea fiind de a învață despre afaceri și de a deveni la rândul meu un om de afaceri (evident ca sa fac bani).

Însă nu știu dacă îți trebuie neaparat o facultate pentru asta și nu știu dacă ar trebui sa ma reprofilez, sa caut altceva sau sa încep sa învăț pe cont propriu, sa stau încă un an acasă și sa ma gândesc mai bine.
Probabil ca aceasta trebuie sa fie o decizie proprie, fireasca, dar pentru ca in acest moment sunt bulversat, va cer vouă sfatul, poate unii dintre voi ați petrecut prin ceva similar. Ce îmi recomandați sa fac?

8 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"Ce îmi recomandați sa fac?"

deocamdată concentrează-te pe bac. baftă

| Nemessys a răspuns:

Treaba sta in felul urmator. Tu vrei sa te faci antreprenor, asa-i? In primul rand, la ora actuala, nicio facultate din Romania nu te invata asa ceva. Antreprenor devii pe cont propriu si fara nico facultate. Studii iti trebuie, dar facultate nu. Atentie! Ce vreau eu sa zic prin studii? Este sa citesti tot ce este posibil despre marketing, sa inveti tehnici de manipulare, reclama etc. Evident ca trebuie sa investesti tu prima data bani si timp, iar dupa rasplata o sa vina. Sau cred ca vrei sa-ti faci doar o sursa de venit pasiv. Exista venit activ (cel in care mergi zi de zi la munca si la sfarsitul lunii primesti bani) dar si venit pasiv (cel in care muncesti foarte mult la inceput, nu primesti nimic dar abia dupa incepi sa primesti din ce in ce mai multi bani odata cu trecerea timpului. Bani care desigur ii reinvestesti. Adica iti creezi un generator de bani). Din punctul meu de vedere, cand vine vorba de acest domeniu, facultatile sunt o pierdere de timp. In acei... 3, 4 sau 5 ani pe care-i petreci in facultate, poti face mult mai multe. Poti sa inveti intr-un an intreg, tot ce vrei tu sa stii iar apoi pui in aplicare ceea ce ai invatat. Sau poti lua niste cursuri de antreprenoriat, care alea sunt mult mai eficiente. Mai putin timp si mai putini bani cheltuiti decat pe o facultate.
Oricum, crede-ma ca nimeni nu o sa te invete cum sa faci bani. De exemplu. Sa zice ca eu imi incep o mini afacere. Tu, fiind un amic de al meu, vezi ca treaba imi merge mai bine si ma intrebi,, de unde ai atatia bani?", iar eu incep sa-ti explic ce si cum am facut. Dupa, din moment ce vrei si tu acelasi lucru, o sa aplici ce am zis eu si ghici ce. poate ii mai adaugi un + si o sa-ti iasa mult mai bine decat mine. Afacerea mea o sa se duca naibii deoarece a fost depasita de a ta. Si dupa. uite cum se intoarce roata, uite unde am ajuns eu si unde ai ajuns tu. Din cauza a ce? Oare daca eram eu altfel si iti raspundeam,, mhm. cu putin noroc", nu era mai bine pentru mine? De asta nimeni nu o sa-ti zica cum sa faci bani. Nu e neaparat vorba de egoism dar. toata lumea vrea bani, e logic. Deci gandeste-te unde am ajunge daca toti ar fi antreprenori. Ca economia sa functioneze bineinteles ca trebuie sa fie 10% antreprenori si restul' oameni simpli.
Deci. daca vrei sa faci facultate este alegerea ta. Eu doar ti-am zis sa nu ai asteptari de la ea, sau ca la sfarsitul aceteia o sa ai cunostiintele necesarea pentru a-ti indeplini visul.
Dar pana atunci poti discuta cu domnu'
https://www.facebook.com/mihaimihale/
https://www.youtube.com/channel/UCRoSFTrB2wC4HOqNX-JiCRg

| AC4S4 a răspuns:

Trebuie sa fii realist. Du-te intr-un domeniu in care stii sigur ca ai ce lucra si ca poti sa castigi bani pentru a trai bine. Sunt unii care merg la facultati precum geografie, studii europene... apoi se mira ca nu isi gasesc de lucru in domeniu.
E deja destul de rau ca nu ti-a venit in minte ceva concret si alegi ceva doar ca sa fie ales. Dar majoritatea fac asa. Cei mai multi dau la diferite facultati care suna bine ca nume, nu pentru sunt interesati neaparat de domeniu.

Noi nu putem sa-ti spunem pe ce domeniu sa mergi. Stiu doar ca la facultatile economice merg multi pentru ca suna bine "contabilitate", "finante", "marketing". Dar ghici ce, nu o sa devina toti oameni de afaceri. De asta trebuie sa ai ceva concret prin care sa castigi bani, iar daca e sa ai tu acel noroc sa devii om de afaceri, foarte bine.

Nu am trecut prin asta. Eu stiam cu 2-3 ani inainte de bacalaureat la ce facultate vreau sa merg. Dar stiu pe multi care s-au hotarat cu 2-3 zile inainte de examen.

Sfatul meu este sa continui cu aceasta alegere. Oricum ti se va cere sa faci practica undeva si s-ar putea sa ramai acolo angajat, iar pe viitor sa cresti si sa ajungi tot mai sus. Sa nu faci greseala sa spui "raman un an acasa si merg la anul la facultate". Fa-o acum.

| Thecurious a răspuns (pentru AC4S4):

Chestiunea e foarte complicata.
Unele domenii sunt foarte renatabile pe piata muncii (automatica, informatica, medicina, telecomunicatii ) iar altele mai putin rentabile -faculatile umaniste, de arte.

Absolventii de liceu sunt in situatia difecila de a pune in balanta cererea de pe piata muncii si pasiunile pe care si le-au dezvoltat.

Pentru ca ai dat drept exemplu facultatile de geografie. Absolventii de geografie -geografii- si abolventii din domeniul adiacent (istoria ) devin profesori preuniversitari.

Nu trebuie sa il descurajam pe cel aflat in confuzie din cauza parerilor impartite. Exista specialisti de marca in orice domeniu.
In principiu, binomul MUNCA-PASIUNE aduce succesul.
Foarte putini, probabil cei care studiaza in Bucuresti au mai multe oportunitati de cariera, spre deosebire de cei din Iasi sau Cluj.

| AC4S4 a răspuns (pentru Thecurious):

Pasiunea e diferita de cariera. Nu mi se pare o situatie dificila. Iti alegi un domeniu pentru cariera, pasiunea ramane pentru timpul liber. Daca, din intamplare, poti castiga bani din pasiunea ta, foarte bine. Eu in general descurajez ideea ca oamenii sa isi formeze cariera pe pasiunile lor. Doar cei mai buni pot face o cariera din pasiunea lor.

| Thecurious a răspuns (pentru AC4S4):

Demontati indemnul universal "Fa ce iti place"? Ori sunteti adeptul dictonului "Placerea vine facand "?
"Eu in general descurajez ideea ca oamenii sa isi formeze cariera pe pasiunile lor." - Cum puteti afla ca acei oameni nu pot face cariera profesionala din pasiunea/pasiunile lor?

| AC4S4 a răspuns (pentru Thecurious):

"Cum puteti afla ca acei oameni nu pot face cariera profesionala din pasiunea/pasiunile lor?" - Pasiunile oamenilor tin in general de partea de arta/sport. Un om poate face o cariera din astea, dar trebuie sa fie foarte bun.
Persoanele care ar putea face o cariera din pasiunea lor participa de mici la olimpiade, concursuri serioase si au si rezultate bune.
Degeaba ii place sportul, daca nu a reusit sa demonstreze ca e printre cei mai buni, mai bine ramane doar la stadiul de pasiune.

| Thecurious a răspuns (pentru AC4S4):

Eu cred ca exista mai multe variabile, Viata e complexa, iar fiecare individ este unic prein experientele traite la nivel individual.
In principiu, ai dreptate.