| Coltatul96 a întrebat:

Sunt clasa a 8-a si as vrea sa imi aleg un profil intre mate-info si bio-chimie si, personal, mi-ar placea sa ma fac medic dar. Nu prea ma pricep la chimie in sensul ca sunt foarte multe probleme si formule de calcul.Ce se face la chimie pe profilul de bio-chimie? Este mai bine la mate-info?

Răspuns Câştigător
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Stiu ca ti-ar placea sa te faci medic, asa m-am gandit si eu cand eram prin clasa a 8-a, si chiar... prin liceu, tot la asta m-am gandit (si am facut stiinte ale naturii, adica bio-chimie). Si pot sa iti zic sigur ca... daca nu iti place chimia, nu ai ce cauta acolo big grin
Asta a fost unul dintre motivele pentru care nu am vrut sa continui pe acest domeniu.

Da, se face chimie, dar poti sa treci de ea, insa dupa... daca vrei sa dai la facultatea de medicina, o sa fie o problema, deoarece ar trebui sa stii chimia (daca mergi la o facultate unde se da admitere din chimie, adica majoritatea pentru medicina).

Ca raspuns, dupa cum ii spune si numele, se face chimie.

Dar tot profilul stiinte ale naturii il recomand. De ce? Pentru ca este undeva la mijloc, iar dupa poti sa te indrepti spre... orice vrei tu (sau ma rog, aproape orice) (dar sa zicem ca orice). Daca nu iti place medicina... sugerez sa te duci pe un alt profil real, si anume matematica, ce parerea ai despre asta? happy

Dar oricum pentru inceput, alege un profil, nu te axa asa mult pe ce vrei dupa, pentru ca... te asigur, ca o sa se schimbe din unele lucruri.

Iar aici o sa intervina doua mari lucruri, de care o sa te lovesti si sper ca o sa faci alegerea corecta:

- daca urmezi un profil, si iti impui de acum strict legat de ce vrei sa faci mai departe... EXISTA sansa, sa te trezesti in clasa a 12-a ca ai facut atata lucru si ai invatat atat pentru un domeniu la facultate, pe care refuzi sa il negi, adica sa accepti ca nu iti place, si o faci in continuare pentru ca... asta ai facut pana acum. Asta se aplica in cazul in care poate nu asta este ce iti doresti. De asta trebuie sa stii cand vrei sa renunti si cand vrei sa urmezi exact ceea ce simti;

- sa te trezesti in clasa a 12-a ca nu stii unde sa mergi, iar aici... doar tu (la fel ca in primul caz) poti sa stii ce o sa faci.

Sfatul meu pentru tine, acum... este sa alegi un profil (eu am recomandat stiinte ale naturii, dar si mate-info este foarte bun), sa te bucuri de perioada liceului, sa razi, sa te distrezi si sa inveti, pentru ca o sa fie unele momente pe care o sa ti le amintesti cu drag happy

Urmeaza mereu o oportunitate, si incearca sa aduci pasiunea cu tine, in tot ceea ce faci, INDIFERENT ce o sa faci!

Iti urez numai zile cu soare in continuare! ^_^

1 răspuns:
| Feri5 a răspuns:

Hey! Dacă știi foarte bine biologie, atunci e ok să mergi la științe ale naturii, profil la care sunt și eu. Păi, în primul rând, și eu când eram în clasa a VIII-a, am avut probleme cu chimia pentru că mă preocupa foarte, foarte mult acele calcule stoechiometrice, extrem de grele, dar peste care am trecut cu succes. În clasa a IX-a, la bio-chimie (sau științe ale naturii, tot aia e), la chimie am făcut, pe la începutul anului, aspecte generale despre chimia anorganică. Pur și simplu, am învățat ceva ușor, chiar foarte ușor. Nu am avut probleme. Practic, dacă vrei să devii medic, trebuie să știi biologie în proporție de 60%, restul de 40% e chimie organică, acea chimie care o vei face în clasa a X-a și este extrem de practică, chiar dacă uneori mai sunt și substanțe organice complexe care, totuși, sunt ușoare, dar nu chiar de la prima vedere. Te vei obișnui pe parcurs, nu-ți face griji! Cât despre matematică, cea de la științe ale naturii e mult mai ușoară, față de cea de la mate-info. Dacă crezi că te descurci atât de bine la matematică, du-te la mate-info. Vei face și acolo chimie și biologie, dar mai ușor decât la științe ale naturii! Succes la Evaluare Națională!