Trebuie sa termini o Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar dupa ce iti iei licenta iti cauti loc de munca ca traducator, profesor de lb straine sau ce vrei tu in Romania.
Din pacate, diplomele facultatilor din Romania nu se echivaleaza usor in strainatate, necesitand sa mai faci o scoala acolo, sau cativa ani de stiudiu, ca sa ti le poata echivala sau acredita.
Totusi, cu o facultate de limbi straine terminata in Romania si mergand in Franta, Germania sau in alta tara din lume, nu poti face nimic acolo, ca nu au nevoie sa mergi tu de aici sa-i inveti pe ei limba lor materna... care oricum este vorbita rau din cauza accentului pe care noi romanii, il avem.
In ce privesc posturile din strainatate unde se traduc acte romanesti in lb romana si vice versa cu lb lor straina, exista serviciu Consular sau de Ambasada, care au functionari ai Ministerului intern sau Extern, specializati pe legi si legislatura romaneasca care au obligatoriu ori IELTS ori Cambridge, fiind obligati sa stie engleza, franceza, germana sau orice alta limba vorbita in tara respectiva, la nivel academic.
Cu alte cuvinte, cu o facultate de limbi straine din Romania, nu faci nimic profesional peste hotare!
Da' eu nu vorbeam de Germania sau Franta sa merg sa ii invat pe aia limba materna, nu stiu unde ai vazut tu ca am scris eu Franta sau Germania. Voiam sa stiu in Anglia, Canada, SUA ca stiu si eu ca nu se echivaleaza asa ceva in Franta sau Germania ca nu m-am nascut ieri
Slabe sperante spre zero sa poti gasi joburi de acest fel in Anglia sau canada, fiindca engleza este baza acolo si tu nu vei vorbi niciodata engleza perfect, ca sa fi in stare sa predai franceza englezilor sau germana.
Am o prietena care a fost profesoara universitara de limba franceza in Romania si aici, in Australia nu a putut niciodata sa-si ia catedra de profesor de franceza.
Nu m-am nascut nici eu ieri si traiesc intr-o tara occidentala de peste 30 de ani si-ti spun cu sinceritate, ca sansele sunt minime spre zero sa-ti gasesti tu un asemenea post.
Diplomele sunt recunoscute la nivel de UE. Dar... depinde la ce vrei sa le folosesti.
Eu mi-am echivalat licenta pe tip vechi din Romania in Olanda la nivel de Master.
Aici o licenta in filosofie: https://web.archive.org/......randus.jpg
O licenta in drept: https://web.archive.org/......irescu.jpg
Nu ca "nu cred". Nu mai dati raspunsuri aiurea daca nu stiti. Vreau sa stiu concret de la cineva care a mai fost in situatia asta. Nu mai vorbiti daca habar n-aveti
Https://www.enic-naric.net/page-lisbon-recognition-convention
Deci: diplomele sunt recunoscute, dar angajarea nu e dupa diploma, ci dupa competentele reale.