Viata unui chirurg incepe cu o nota mare la rezidentiat (examenul national de dupa terminarea facultatii). Apoi, in functie de domeniul ales timp de 4-6 ani va fi rezident, adica va lucra ca mana a doua pe langa un chirurg cu experienta, intr-un spital clinic sau universitar. Asta inseamna ca va ajunge la spital in jurul orei 7 dimineata, va trece repede pe la toti apcientii acelui medic, apoi va merge la 8 la raportul de garda unde va spune daca exista probleme cu un pacient. Dupa asta va intra in sala sa il ajute pe chirurgul cu care lucreaza unde va sta intre doua si 12 ore. In pauze, sau dupa asta, va face cel putin o vizita la fiecare pacient, le va schimba pansamentele, le va examina burta (sau locul operatiei), va cere si va interpreta analizele de laborator si imagistica, va scrie tratamente, va solicita ajutorul altor medici sau al sefului lui. In principiu, la ora 17.00 este contravizita dupa care poate pleca acasa, stiind deja programul de a doua zi. Va citi cateva ore pentru operatia de a doua zi (macar vreo 3). Cam de doua ori pe saptamana va fi de garda, ceea ce inseamna ca va ramane de pe o zi pe alta in spital si va face consultatii in urgenta sau se va ocupa de pacinetii de pe sectie (tit ce se intampla cu ei dupa ora 18.00 cand pleaca ceilalti chirurgi acasa). Dupa garda urmeaza o zi normala de lucru (adica pana la 6 seara), deci in garda trebuie sa gaseasca ceva timp sa se si pregateasca pentru operatia de a doua zi si sa si doarma macar vreo doua ore.
Dupa rezidentiat, isi va cauta o vreme post si apoi se va angaja. Daca are noroc sa se angajeze intr-o clinica cu rezidenti, va putea ajunge ceva mai tarziu la spital (aproape de 8) si va putea deseori sa plece acasa intre orele 15 si 17. Doar ca atunci va opera el si va trebui sa citeasca mult mai mult ca sa fie pregatit pentru orice surpriza poate gasi in plaga.
In completarea lui Brigaela mai trece pe la pacienti pentru,, atentie,, ( nu vorbesc in numele tuturor doctorilor, dar sunt unii care nu se uita la tine daca nu le dai,, atentie,,)