Bună!
Ca să nu se facă vreo confuzie, trebuie să îți spun că românescul „colegiu" nu înseamnă același lucru ca și englezescul „college". În România, unele licee (de prestigiu, de obicei) au denumirea de „colegii" sau „colegii naționale". E tot un liceu obișnuit, te înscrii la el în același fel în care te înscrii la orice liceu, între 8 și 12 iulie.
Colegii de medicină am văzut că sunt doar în Republica Moldova. Nu spun că sunt expertă, dar și eu vreau tot o carieră în medicină și majoritatea rudelor mele sunt medici sau chirurgi sau cel puțin asistenți medicali. Una din verișoarele mele chiar a absolvit o facultate de medicină din America.
Cel mai bine ar fi să mergi la un liceu cu științe ale naturii. Bacul o să-l dai din matematică M2, română și o materie la alegere dintre fizică, chimie și biologie.
Apoi, pentru facultatea de medicină, în funcție de specializare, o să dai un test de admitere.
Îți recomand să te concentrezi la început pe ceea ce urmează să înveți la liceu, în special la mate, biologie, chimie și fizică. Nu are rost să începi să înveți de acum pentru testul de admitere la facultate, mai ai patru ani până atunci și sunt o grămadă de lucruri care încă nu ți-au fost predate.
Sper că te-am ajutat
Foarte bine zici. Se mai face confuzie si pentru ca acum sunt Colegii de asistent medical de 4 ani in cadrul UMF care e superior unei postliceale. Multi medici si asistenti medicali spun ca e viata mai buna asistent decat medic. Am eu 2 astfel de absolventi de ambele categorii in fam. in afara ca am lucrat in sanatate.