Gandeste-te: doresti sa faci o cariera profesionala care-ti place sau doresti sa muncesti toata viata ceva ce nu-ti place, dar este platit mai bine?
Daca alegi prima varianta, atunci sa fie ceva legat de pasiunile tale Munca iti va placea, te vei perfectiona de placere, astfel lasand din urma colegii, care lucreaza doar din obligatie.
Daca alegi a doua varianta, poate (nu e sigur) vei gasi un loc de munca mai bine platit, dar pentrubani multi vei trudi ca un robot sclav. Stress-ul te va consuma in 10-15 ani, dupa care nu vei mai fi capabil suficient si vei fi lasat deoparte, iaraltii iti vor ocupa locul.
Tu ce alegi?
Pai ideea e ca eu is o fire mai artistica dar cu asta nu faci bani Raman la stadiul dar de hobby. Si asta e ideea nu doresc o viata anosta in care sa imi plang de mila in fiecare zi...ce loc de munca naspa am. Tot timpul am cautat sa nu fac ceea ce face toata lumea adica sa fiu mai special dupa mine fara facultate nu poti face mare chestie...
Eu zic sa mergi pe management e un domeniu in care sa castiga destul de bine mai ales daca prinzi si post bun de director sau chiar patron sau sef de departament/magazin, o alta idee de viitor ar fi cursurile sau facultatea de IT/programator IT eu pe astea 2 as merge, iti este de folos sa cunosti si o limba straina sau doua le poti invata cat stai anul asta acasa daca vrei. Alte domenii din care stiu sigur ca se castiga bine sunt arhitectura, domeniile bancare, afacerile antreprenoriale ( iti deschizi propria afacere si devii patronul propriei tale firme ) etc. Sper ca te-am ajutat, acum depinde de tine si ceea ce te atrage pe tine sa faci, stiu ca nu e usor sa faci o alegere imediat dupa ce termini liceul nici la mine nu o sa fie usor sa aleg, dar ceea ce e important este sa descoperi ceea ce iti place sa faci si sa te indrepti spre acel lucru de ex mie imi place fotografia as putea sa imi deschid o afacere din asta sau imi mai place sa scriu carti si din asta poti castiga mai ales daca le scrii in engleza si le publici in alte tari decat in Romania, poti sa faci orice in viata asta trebuie sa iti dai seama de ce vrei tu cu adevarat.
Treaba de birou, inginerie, informatica sunt slujbe cu salar mediu sau mare care necesita mai multa munca psihica decat fizica, intr-un fel asta e viitorul, dar si munci cu mai mult efort fizic vor urma sa fie mai bine platite, deoarece lumea nu mai vrea sa munceasca si e din ce in ce mai puturoasa, dar prin munca cu efort fizic nu ma refer la cules de rosii, portocale si struguri in tari straine, dar totusi acelea sunt slujbe la care nu ai nevoie neaparat de facultate, eventual o profesionala, dar daca ai luat bacul, ai putea sa te axezi pe o slujba mai moderna, ca si cele din prima enumerare, totul depinde de ce iti place tie sa faci, nu uita niciodata, nu banii aduc fericirea, nu zic, e foarte bine sa ai o situatie buna, dar sa nu alergi toata viata dupa bani si dupa salarii imense, un salar care iti permite sa iti intretii familia si sa pui si macar o mica economie de o parte e tot ce iti trebuie.