| Elena9328 a întrebat:

Bună.

Anii lucrați în strainatate, iti sunt recunoscuti in RO?

Lucrez ca asistenta medicala in strainatate.
Si am inteles ca daca nu lucrezi in tara timp de 5 ani, va trebui sa dai iar un examen
Vreau sa stiu daca cumva m-as intoarce intr-o buna zi, mi-ar fi recunoscuta munca de aici?
Multumesc.

9 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu are nici o treaba Romania cu munca ta din strainatate.
Nu ti se recunoaste nimic si nici nu vei primi pensie de la statul roman, pentru anii munciti in strainatate.
Dar poti cere pensie de la statul strain de unde ai lucrat legal, daca intrunesti conditiile lor.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Tu esti in poză? Ce varsta ai?

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Cind vi in Romania mergi la casa de pensii din sectorul in care locuiesti in Romania si intreaba i, sau mai poti merge la casa de asigurari de sanatate din Bucuresti au sediul in Băneasa la pod băneasa cobori din 335, si vezi ei ce sfaturi i ti dau, poate mai există legea sa ti cumperi vechime la pensie dar asta presupune sa ai bani. Deci muncind in strainatate nu-i ai contribuit cu bani statului Român nu ti ai platit aici in Romania asigurarile de sanatate le ai platit in țara unde esti, si nu i ti va fi recunoscuta vechimea de acolo aici.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Bună, acum am citit o lege care spune ca cei care lucreaza in strainatate si platesc asigurarile acolo le sunt recunoscuti anii de muncă din țara respectiva de cand Romania a intrat in UE sa reglementat si aceasta problema, mai exact unde lucrezi in ce țara? In legatura cu examen daca trebuie sa mai dai aici nu stiu o sa trebuiasca sa intrebi angajatorul de aici din Romania.

| relian a răspuns:

Cum adica sa fie recunoscuta munca din afara in RO,cred ca nu stii despre ce vorbesti.
Sa fie recunoscuta ce inseamna pentru tine? Te referi la experienta? Daca la asta te referi,da normal ca ai experienta odata ce ai practicat.

Daca te referi la anii lucrati si sa ti se puna stiu si eu pentru pensie sau medical in RO nu ai cum laughing pentru ca tu ai contributi nu in ro ai contribuit acolo unde ai lucrat,in tara respectiva.

Pt pensie,medical somaj,in tara unde ai lucrat,acolo se contorozieaza nu altundeva.
Acum referitor la experienta ta,e bun ca ai experienta, daca o sa ia in considerare clinicile din RO, asta depinde ce spune legea romana.
Dar chiar de ar fi sa dai si un test ceva, pentru ca trebuie sa vada aia ca intr-adevar stii ceva, ca nu ai lucrat ca rata pe apa laughing deci teste, chestii de genul asta nu ar fi problema.

Cel mai indicat este sa cauti ce spune leaga din RO cu privire la chestia asta.

| UnchiulRamiz a răspuns:

Mai demult asa spuneau ca e recunoscuta munca in strainatate, dar eu nu cred ca vor fi capabili sa dea pensii de 2000-3000 euro la toti cei ce au lucrat in afara. Vor gasi ei o modalitate sa nu o faca, daca nu cumva au si gasit. In Romania se pot schimba multe de la o luna la alta, oarecum peste un an, ce o sa fie peste 5 sau 10 ani nu mai vorbim...

| relian a răspuns (pentru UnchiulRamiz):

Deci tu lucrezi in alta tara, contribui acolo in tara respectiva la somaj, la pensie, la asigurari medicale, dupa vii in RO si vrei sa iti dea romanii pensie?laughing hai ca esti tare de tot.Te duci la aia la care ai contribuit sa iti dea pensie.
Pe ce baza sa iti dea statul roman pensie, pentru munca prestata in alta tara?
Asa ceva nu exista nicaeri in lumea asta laughing

| UnchiulRamiz a răspuns (pentru relian):

E nu, ca ești tu pe lângă subiect și razi ca prostul știai? Numai aiurea comentați, eu tăceam de nu ști nimic

| MrAM a răspuns:

Tu ca asistenta in uk contribui la pensia de stat, poti verifica pe GOV ce si cum, cat cintribuii, cata pensie ai acumulata si cat o sa ai in momentul cand te pensionezi. Plus probabil, ai si pensie privata cu compania la care lucrezi. Deci la sfarsit ai sa ai 2 pensii. Tu ce vorbesti de aia 5 ani te referi la ordinul asistentilor. Si da se echivaleaza din cate stiu eu. Doar ca trebuie sa aduci dovada de la munca gen scrisoare de la manager perioada in care ai lucrat in uk. Cat si certificatele obtinute cu training-ul facut, traduse. Cat si o copie cu PiN-ul tau din uk, perioada cat ai fost activa.