Când vine vorba de București, din punctul meu de vedere cea mai buna alegere ar fi liceul Nicolae Tonitza. Aici ai doua opțiuni de secții care te pregătesc de arhitectura: design ambiental și design industrial. Din proprie experiența la cea de design ambiental se pune mult mai mult accent pe arhitectura cu un mod destul de asemanator de lucru, la industrial se acoperă anumite subiecte care n-au așa mare legătura cu arhitectura și nu e așa interesant.
Structura e cam așa: pe lângă evaluarea naționala din a opta pentru a intra la Tonitza ai de dat doua probe de specialitate. Proba de desen e obligatorie și mai ai de ales între pictura și modelaj. La urma, se face o medie între notele de la probele de specialitate și notele din evaluarea naționala, notele de specialitate au o pondere mult mai ridicată btw.
Clasele a noua și a zecea sunt universale dacă le pot numi așa, adică faci câte puțin din toate. Desen, pictura, modelaj etc., treci prin tot. Din a unșpea îți alegi secția pe care vrei sa rămâi, sunt 12 secții in total daca țin bine minte.
Mai trebuie sa știi ca la final de liceu ai de dat o lucrare de atestat. Nu e obligatorie dar nu strica sa ai diploma, ajuta la CV si se ia ușor. Dacă faci din timp planșele (și nu ca prostul de mine in ultimele 3 zile) e chiar lejer. Cel mai probabil va trebui sa faci si meditații suplimentare pentru arhitectura pe lângă ce faci in liceu si toate astea împreuna cu probele de BAC o sa îți cam umple programul, deci e nevoie de un pic de planificare din timp.
Pentru arhitectura e obligatoriu sa faci pregatire.Toti elevii fac asta, inclusiv cei de la arte, indiferent de liceul la care au studiat.Asa inteleg profii insemnatatea excelentei, prin propriul profit care le intra in buzunar in urma industriei de pregatire/meditatii.In mod normal de la liceu ar trebui sa iesi perfect capabil pentru admiterea de la facultate, insa realitatea e diferita.E foarte penibil, dar nu ai ce face decat sa te adaptezi.Mult succes.
Pai liceul de arte are o secțiune specială numită arhitectura, pe lânga celelalte secțiuni.
Așa că dacă nu ești cu desenul, dar totuși vrei la arhitectura, fă meditații la desen.