| abcd91 a întrebat:

Din cauza zilei de 1 mai care a fost libera, am ramas putin in urma cu productia si este mai mult de lucru. Ne-a chemat sa lucram doua sambete cam fortat iar persoanele care nu pot merge sambata trebuie sa recupereze acele sambete in timpul saptamanii, sau sa mearga 4 ore sambata si restul sa le recupereze in timpul saptamanii. E posibil sa recuperezi orele suplimentare? Din cate stiu nu te poate obliga sa mergi sambata si sa recuperezi mi se pare absurd. Nimeni nu e multumit dar toti tac. Sefa din sectie cand a auzit ca nu vreau sa merg, a inceput cu intimidari pana m-a convins sa merg. Iar colegele se uitau la mine ca la o ciudata. Gen, cum doamne sa nu merg la suplimentare. Acel gen de colege care pupa in fund..scuzati expresia. Ce pot face in cazul acesta? Nu doresc sa lucrez sambetele si in niciun caz fortat.

6 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Este adevarat ca munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului dar, te-as sfatui, sa fii mai maleabila la situatia firmei despre care spui "ca a ramas putin in urma cu productia". Ajuta si vei fi ajutata!--- este o zicere care, te asigur, functioneaza in orice tip de relatie in legatura cu munca(intre colegii de munca, intre subordonat si seful sau, intre angajat si angajatorul sau).

| Violleta2022 a răspuns:

Daca nu te pot forta, este bine sa spui ca nu poti merge si gata.

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Informații certe poți afla de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din orașul tău.
În Codul Muncii scrie așa:
Art. 139
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt x, y, z
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator!
Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
Citește aici:
http://www.avocat-dreptul-muncii.eu/codul_muncii_2017.php#27

| anonimg a răspuns:

Trebuie să existe o lege în privința asta. În mod normal nu trebuie să existe acea "ramanere în urmă cu lucrul /producția". Patronul, managerul firmei trebuie să tină cont de toate zilele de sărbătoare, nu doar de sâmbăta si duminica. Dacă a uitat ca pe 1 mai nu se lucrează si nu mai este comanda la timp, asta e vina lui.
Daca acceptati sa lucrati plata trebuie sa fie dubla pe ziua respectiva.
Daca nu acceptati sa lucrati, trebuie contactat ministerul muncii sau "ceva" de genul ăsta.

| Holiday a răspuns:

Conform legii e cum ti-au spus cei de dinainte.

Pe de alta parte, totul tine de bunul simt, atat al angajatorului cat si al angajatului. Cu siguranta vreodata o sa ai nevoie de 3 ore libere sa faci ceva si poate nici angajatorul nu te pune sa-ti iei o zi intreaga de concediu ci iti aproba intarzierea/plecarea mai devreme fara sa-ti taie ore sau sa te puna sa-ti pierzi o zi de concediu. Te-ai gandit? Poate vrei salariu mai mare, sau prime, sau bonusuri, sau altceva...de ce ti-ar da daca tu, cand are nevoie esti prea comoda?!?

Răspuns utilizator avertizat