| Anothergirl22 a întrebat:

E adevarat ca nu gasesti posturi de psiholog? E adevarat ca nici daca ai un cabinet privat nu iti merge bine? E adevarat ca in psihologie nu se castiga bine? Adica...din cate stiu eu un sofer trebuie sa dea testul psihologic anual si se cere si la alte profesii! Este nevoie de psiholog in penitenciare, orfelinate, unele scoli, spitale de psihiatrie si asa ma departe... Ar trebui sa ma reprofilez pe altceva? Pana acum mi-au zis cel putin 3 persoane care nu prea cred ca stiu cu ce se mananca psihologia ca nu e bine ce m-am gandit si ca ar trebui sa scot capul din nori. Au dreptate?
Dau funda

Răspuns Câştigător
| KodrutZ a răspuns:

Gandeste outside the box. Cu psihologia poti sa te apuci de motivational crap online si sa faci bani frumusei.

30 răspunsuri:
| raluk27 a răspuns:

Romanii nu au cultul mersului la psiholog. Prefera sa-si spuna problemele prietenilor sau familiei. Pana si la popa prefera sa mearga.
Plus ca multi au prejudecati ca daca mergi la psiholog esti nebun. Deci e adevarat ca e foarte posibil sa mori de foame. Soferii nu trebuie sa faca test psihologic anual, poate doar cei profesionisti, care merg cu tirul. Cam ati crezi ca sunt? Sute? Apoi, in alte profesii, avizul e necesar la angajare sau la vreun examen. In rest, nu. Un aviz e 10-20 lei, in conditiile in care nu esti tu singura din oras. La putinii psihologi unde am fost (tot pentru avize) efectiv batea vantul in cabinet. Cand am intrat, au sarit de parca nu mai vazusera un om cu anii.
Personal, nu inteleg care e marea smecherie cu psihologia. Plus ca ca e o materie infecta.

| KodrutZ a răspuns (pentru raluk27):

Desigur ca e o materie infecta, e mai misto teologia. In alta ordine de idei, varfurile vor excela in orice domeniu. Cunosc vreo trei psihologi care o duc foarte bine in Romania, fara sa fie parlamentari, membri de partid, sau mai stiu eu ce. Pur si simplu, daca vrei sa faci ceva si iti place cu adevarat, o vei duce bine.

| raluk27 a răspuns (pentru KodrutZ):

Astea sunt exceptii. Iar asta cu "daca vrei să faci ceva si iti place cu adevărat ", nu se aplică profesiilor care depind de cati clienti intra pe usa. Poti sa fii doctor docent. Cand nu-ti intra nimeni, nu-ti ajunge nici pentru factura la curent. Mai degrabă castiga unul caruia nu ii place neapărat ce face, dar s-a orientat către o profesie mai realista.

| KodrutZ a răspuns (pentru raluk27):

Ba se aplica. Poti sa faci altceva in timpul ala cand nu iti intra clienti pe usa. Sa scrii o carte, de exemplu. Uite, la noi mai toti care publica in ziarele online sau chiar si in presa tiparita castiga cu mult mai putin ca mine, care public pentru o entitate online din afara. Asta nu fiindca eu as fi mai bun ca ei, ci fiindca nu m-am cramponat in ceva aparent bun fara sa am solutii de exit si sa tind mereu catre ceva si mai bun. Nu din lacomie, ca nu am cheltuieli mari, ci pentru ca nu imi place sa stau pe loc.

| raluk27 a răspuns (pentru KodrutZ):

Si cu ce bani tipărești si vinzi cartea?

| KodrutZ a răspuns (pentru raluk27):

2016, internet, online, servicii de publicare gen Inkshares, buna ziua!

| Anothergirl22 explică:

Multumesc mult pentru incurajare si gandirea "outside the box" KodrutZ!

| raluk27 a răspuns (pentru KodrutZ):

Ai o viziune total fantasmagorica si nerealista asupra vieții. Nu te mai uita la filme.

| KodrutZ a răspuns (pentru Anothergirl22):

Cu placere! Daca stai bine cu engleza, contacteaza-ma pe privat. Poate demaram ceva. Poti arunca un ochi pe TheDreamSoul.com pana una-alta.

| KodrutZ a răspuns (pentru KodrutZ):

Geez, a crapat. Cu ocazia asta am descoperit ca s-a dus naibii... oricum, contacteaza-ma. happy

| KodrutZ a răspuns (pentru raluk27):

Aha, desigur.

| KodrutZ a răspuns (pentru KodrutZ):

Am rezolvat cu baza de date se pare, voila - http://www.thedreamsoul.com/

| raluk27 a răspuns (pentru KodrutZ):

Cu stereotipii din astea, sigur.

| KodrutZ a răspuns (pentru raluk27):

Define "stereotipii din astea" please. Nu vand nimic aici. Sunt unul dintre miile alea de romani care traiesc din online peste medie.

| raluk27 a răspuns (pentru KodrutZ):

In cazul tău : "daca vrei ceva si iti place cu adevărat, o duci bine."
Sunt medici sau profesori care sunt foarte buni si le place ceea ce fac, dar totusi raman la un salariu de 2000 lei. A face ceva ce iti place nu e suficient pentru obtinerea unui venit peste masura. Exista meserii care oricat de bine ar suna, nu "prind" in Romania. Si mi se pare o aberatie sa incurajezi acest lucru sub paravanul ca te imbogatesti daca faci ce-ti place. Stim multi "procurori criminalisti, psihologi", absolvenți de studii europene, administrarea afacerilor, relatii economice internationale sau alte facultati pompoase, care fac ce? Devin corporatisti pe 1200 lei, fac cu totul altceva, locuiesc in orasele mari si le trimit parintii pachete cu mancare pana la 40 ani.
Ma lasi cu psihologia?! Toata viata dai avize si adeverinte pe 20 lei. Daca nu ai clienti, deci implicit situatii care sa contribuie la notarea unor studii ce caz, ce carti scrii? laughing "Cum sa dai avize soferilor de tir. Ghid practic. "
In afara de 2-3 psiholoage care mai apar pe la televizor, nu prea am auzit de alti psihologi, cu atat mai mult "varfuri de lance"( care apropo, varful de lance e doar unul)

| KodrutZ a răspuns (pentru raluk27):

Cei pe care ii mentionezi tu se multumesc cu putin. Stiu medici care muncesc in doua-trei locuri si castiga lejer peste 10.000 RON. Da, stiu, e inuman sa ai trei joburi. Ghinion, dar e si mai inuman sa ai unul si sa stai sa sa te plangi. La fel si in cazul profesorilor. Multi dintre ei ar putea excela la privat cu ceea ce stiu, dar le convine sa stea la stat pe bani putini pentru "siguranta" sau "prestigiu" si alte notiuni perimate. Cei ce devin corporatisti pe 1200 RON isi merita soarta. Mie mi s-au propus joburi corporate de nivel senior si nu m-am dus fiindca se asteptau sa accept sume sub cat consider eu un minim decent raportat la ce fac acum si mai ales libertatile decizionale si de organizare e muncii pe care le am. Psihologia inseamna mult mai mult decat avize si adeverinte. Se organizeaza j'de mii de workshopuri pe diverse teme, e un mare trend ascendent si cu parentingu', de dependenta de jocuri video/de noroc nu mai vorbesc, iar tu vii si bagi gogoasa cu avizele.

| TrăieşteClipa a răspuns (pentru raluk27):

Totul este posibil.Trebuie doar sa vrei sa poti.
Pesimistii si cei care-si plang de mila sunt exclusi din start.

| KodrutZ a răspuns (pentru TrăieşteClipa):

Marea problema e motivatia de moment. Cei mai multi (printre care si eu, nu ma aia pe mine ca sunt mai cu mot) efectiv nu sunt in stare sa isi stabileasca si sa urmeze un tel pe termen lung si sa munceasca sustinut pentru asta. Nu zic sa tragi ca si cum ai avea sabia lui Damocles deasupra capatanii, ci pur si simplu sa iesi din zona de confort. In cazul meu, de exemplu, pot sa stau destul de lejer si sa trec de ~4000 RON lunar, insa daca iau si elimin prostiile gen FB, TPU, privitul pe pereti, scarpinatul la oo, jucatul de una-alta, si in fiecare dimineata imi impun ca in ziua respectiva sa ating o cota si tin in vedere si cota lunara, vizualizind un anume premiu la final (pentru mine sau pentru cineva din jur, destinatarul nu e musai sa fiu eu), deja e alta treaba. Intr-un final, pot sa renunt la scopul respectiv si sa raman cu premiul cel mai important - mi-am demonstrat mie ca pot mai mult fara sa fiu totusi inuman (in sensul ca imi dublez veniturile dar merg cu aia mica la gradinita si o duc pe maica-sa la servici, dupa care fac o plimbare de o ora inapoi spre casa, in weekend imi las macar o zi libera pentru familie si juma' de zi de frecat aiurea cu prietenii sau de rezolvat una-alta, etc.). De exemplu acum vreo doua luni am avut obiectiv pe scurt sa imi iau un sistem audio/boxe cum se cuvine, bugetul avut in vedere fiind de vreo 3-4000 RON, dar cu conditia sa castig minim 10.000 RON in luna respectiva. Desi mi-am indeplinit conditia, nu am mai luat nimic pana la urma, fiindca mai intai vreau sa scap de cele vechi si sa mai elimin "distorsiunile" din jur. Nu ma refer la distorsiuni audio, ci la porcarii inutile care ma impiedica sa ma focusez. Asta e marea problema pentru foarte multi, vad in jur zi de zi - lipsa concentrarii. Avem impresia ca facem nspe lucruri si nu terminam nimic. Indiferent cat de inteligent ai fi, faptul ca incepi 7 lucruri simultan te face mai prost ca un individ mult mai slab dotat intelectual dar care se ocupa de un singur task la un moment dat.

| raluk27 a răspuns (pentru KodrutZ):

De asta spun ca nu traiesti in realitate. Pentru ca nu stii despre ce vorbesti. Un medic de famile, intr-un oras cu 30.000 de locuitori, cam unde ar putea gasi 2-3 joburi? La fel si un profesor (de muzica/desen/biologie). Nu toti locuim in Bucuresti si nu toti sunt chirurgi esteticieni, care pun silicoane si botox. Sunt sute de absolventi de medicina in fiecare an. Incap toti la privat?
Nu e vorba de plans de mila, ci din cauza unei astfel de mentalitati ne apucam sa investim timp, bani si energie in niste studii, care in afara de nume nu ne folosesc la nimic. Am avut n colegi care au terminat psihologia. N-am auzit pe nimeni sa fi ajuns o eminenta in domeniu. Nici macat la nivel de trait bine.
"Psihologia inseamna mult mai mult decit avize si adeverinte. Se organizeaza j'de mii de workshopuri pe diverse teme, e un mare trend ascendent si cu parentingu', de dependenta de jocuri video/de noroc nu mai vorbesc"
Unde, dude? In 2-3 orase din tara. Apoi, workshop-ul nu e job. Nu iti asigura un venit. Stiu ca doare, dar asta e adevarul: in ziua de azi activitatea psihologilor se rezuma la avize. Cati oameni isi permit sa plateasca 200-300 lei sedinta la psiholog?
Ciudat e ca ideile tale nu ti se aplica. "nu m-am dus fiindca se asteptau sa accept sume sub cit consider eu un minim decent raportat la ce fac acum si mai ales libertatile decizionale si de organizare e muncii pe care le am".
Pai cum? Daca iti place cu adevarat ceea ce faci si esti foarte bun in asta, poti foarte bine sa o iei mai de jos, sa progresezi si sa ajungi "varf de lance".

| raluk27 a răspuns (pentru TrăieşteClipa):

Optimismul te ajuta mult. Iti asigura un venit sigur si iti tine de foame laughing

| KodrutZ a răspuns (pentru raluk27):

On-line. On-line. On-line! Esti doctor, ai sute de milioane de pacienti potentiali online.
Legat de studiile fara rost, de acord. Ideea e ca daca tot le-ai facut, sa le si valorifici cumva.
Legat de workshopuri... on-line! on-line! on-line!
Sedinta la psiholog nu e 2-300. Nevasta-mea s-a dus de cateva ori la o tipa foarte ok, in Iasi, si dadea 100 RON/sedinta. Nu e vorba de bani, nu s-a mai dus fiindca in mare s-a lamurit in legatura cu ce o deranja.
Ideile mele nu se aplica fiindca am intotdeauna un exit plan si nu are sens sa ma angajez cand o duc foarte bine ca freelancer. Progresez independent, nu intr-un cadru organizat. E atat de simplu.

| raluk27 a răspuns (pentru KodrutZ):

In Bucuresti sedinta e cel putin 200 lei. Te asigur!

| KodrutZ a răspuns (pentru raluk27):

Et voila, nisa! Locuiesti in oras de provincie si consiliezi pacienti la distanta, cu 100 RON/sedinta.

| raluk27 a răspuns (pentru KodrutZ):

Da, sigur laughing
Nu gasesti clienti sa-ti achite face to face, dar gasesti online.

| KodrutZ a răspuns (pentru raluk27):

Nu prea te duce capul, din ce vad. Nu iti gasesti local, fiindca stai intr-un oras de provincie si astea sunt cam moarte. Online, sari de la cateva mii de potentiali clienti la cateva MILIOANE. E o mica-mare diferenta, nu crezi?
https://en.wikipedia.org/wiki/Online_counseling
https://www.google.com/......ds/explore
P.S. Ca sa iti explic pe indelete ce e cu al doilea link, e trendul de cautare pentru psiholog online si retete online. Retetele dupa cum se vede si-au cam trait momentul de glorie, psihologul e inca la cautare si cu siguranta o sa creasca in viitor.

| raluk27 a răspuns (pentru KodrutZ):

Frate, m-ai capiat! Mai stii si altceva decat online?
Vorbim de joburi reale, nu stat in fund acasa, in fata calculatorului. Asta nu e serviciu. Tu mai stii sa interactionezi direct si cu oamenii? Stat in fata calculatorului si scris nu se numeste consultatie psihologica.
Desigur, prosti gasesti online sa-ti dea bani, ca nu e prost cine cere, ci acela care da. De fapt, online nici nu stii daca intr-adevar stai de vorba cu un psiholog. Daca tu esti un mic smecheras care-o arde numai din butoane, ca in viata reala nu prea merge, macar nu mai vinde gogosi adolescentilor naivi.

| KodrutZ a răspuns (pentru raluk27):

Stiu chiar sa pun o priza, sa schimb un bec, la nevoie iti schimb si o baterie de chiuveta. Si altele. Nu discutam de ce stiu eu, ci despre ce are potentialul sa iti ofere un trai ok in conditiile economice din Romania lu' 2016.
Stat in fata calculatorului si scris... suntem in 2016, cum ziceam. Exista Skype si alte servicii similare. Sincer, daca m-as duce la psiholog, chiar nu as simti nevoia sa puna mana pe mine. Plus ca multor oameni le e mai lejer sa se deschida in fata cuiva care nu e in aceeasi camera.
Hai ca o dai in paranoia. Online nu stii daca intr-adevar stai de vorba cu un psiholog? Presupun ca nici nu cumperi nimic online si nu platesti facturile online, pentru ca hackeri si pentru ca de unde stii tu ca nu e teapa, nu? Mdah, clar.
P.S. Micii smecherasi ard pe fraieri. Eu muncesc la modul serios si sunt platit pe masura muncii mele. Iar fix in momentul asta pierd bani stand la povesti pe TPU. Cum ziceam, avantaje si dezavantaje la "arsul din butoane" de-acasa.

| raluk27 a răspuns (pentru KodrutZ):

PSIHOLOGÍE s. f. 1. Știință care se ocupă cu studiul psihicului (1), al legității proceselor psihice (cognitive, afective, voliționale) și al însușirilor psihice ale persoanei (caracter, temperament etc.). 2. Totalitatea fenomenelor psihice care caracterizează un individ sau o colectivitate; concepție, mentalitate. 3. Totalitatea proceselor psihice care condiționează o activitate. – Din fr. psychologie.
Sursa: DEX '09 (2009) | Adăugată de blaurb.

Nu e vorba de pus mana pe tine. Dar cum iti dai seama de caracterul si trairile unui individ, din fata calculatorului si neascultandu-l live? De asta spun ca trebuie sa fii complet idiot sa dai bani unui tip/a căruia trebuie sa ii povestesti pe Skype sau sa scrii. E cam același lucru cu acordarea de consultatii medicale si prescrierea de retete pe net. Ajungem sa cerem sfatil unuia care se recomanda ca fiind medic. Asta ca sa demonstram ca ce? Ca suntem in pas cu tehnologia si ca vezi doamne facem treabă online.
Copilul tau se duce la scoala sau isi face studiile online? Face meditatii online? Cand te duci la doctor o faci online? Cand cumperi o legătură de patrunjel o faci online? Get a life!
Abilitatile tale casnice nu au legatura cu subiectul. Vorbim de contactul cu oamenii, prin meseria pe care o ai. Nu, nu cumpăr nimic online, pentru ca am primit produse care nu semanau deloc cu cele prezentate si nu platesc facturi online pentru ca nu imi place sa folosesc cardul.

| TrăieşteClipa a răspuns (pentru raluk27):

In cazul meu asa functioneaza.
Merg la munca cu placere si nici nu imi dau seama când trece timpul.
Câștig exact cat mi-am propus si am un program lejer.Nu am șefi si nici orare stricte.Dar nu a fost nici ușor si nici simplu ca sa ajung aici.
Este essential sa am grija de entuziasmul meu evitând contactul cu plângăreții si pesimiștii care încearcă sa te tragă in mocirla (realitatea)lor.
Si vezi ca razi a paguba.

| KodrutZ a răspuns (pentru raluk27):

Credeam ca Skype inseamna comunicare audio-video in timp real, dar poate tu stii mai mult ca mine... Nu comparam consilierea cu un examen medical unde medicul ala trebuie' sa iti verifice niste parametri, desi intr-un viitor nu foarte indepartat ar fi posibil de rezolvat si treaba asta remote. Nu e vorba de demonstrat nimic, e vorba de flexibilitate si eficientizarea unor procese. Plus reducerea costurilor.
Copilul meu se duce la gradinita, dar la cum e treaba cu scolile, as scoli-o la distanta daca legea ar permite. Din pacate inca nu am ajuns acolo. La doctor uneori ii mai trimit poze cu asta mica daca are vreo eruptie ceva, ca sa primesc o parere din scurt, urmat de o vizita la cabinet cat de curand, daca e cazul. As cumpara patrunjel online daca as avea de unde. Prefer sa folosesc online-ul ca sa elimin timpii pierduti aiurea prin magazine in loc sa stau sa ma hlizesc cu asta mica, sa ne plimbam, sau sa dormim.
Primit chestii neconforme, platit facturi online din parti - check. Deci am avut dreptate.
P.S. Urasc oamenii, desi pastrez aparenta de sociabilitate. Norocul/blestem de a fi in Gemeni si insuficient de sarac cu duhul pentru a ma bucura de compania oricui. De fapt ma bucur de compania a foarte putine persoane. Cred ca e mai bine asa.