| Criss777 a întrebat:

Este cineva care a absolvit Finanțe Bănci care îmi poate oferi mai multe informații despre aceasta specializare? Merita sa urmez acesta facultate, se gasesc locuri de munca?

Răspuns Câştigător
| laSoledad a răspuns:

"Se gasesc locuri de munca?"
Rapunsul tine in primul rand, de ramururile spre care se duc si de nivelul jobului, fiindca nu se duc toti catre acelasi nivel. Unii isi permit sa intre la entry level, altii la 1-2 ani experienta, altii la 3-5 ani, altii la peste 5 ani experienta. Asa se segmenteaza de la inceput toti candidatii de pe piata. Apoi, tine de ramurile inspre care se duc, fiindca nu toti economistii vor sa se angajeze in aceeasi ramura. Cele 4 mari ramuri sunt: Economisti in institutii publice, economisti in sistemul bancar si pe piata de capital, economisti in domeniul asigurarilor si piete financiare si economisti in firme IMM si corporatii. De la astea 4 se desprind multe alte ramurele ale economiei care ii pregatesc pe studenti cu tematici fix pe specializarea lor. Ei bine, cu cat specializarea e mai grea, implica mai multa mate, sau info, cu atat sunt mai putini care sunt buni la ceea ce fac. Contabilitatea e baza tuturor, de asta ziceai ca majoritatea raman pe conta. Conta e nivelul de baza de la care pornesc economistii. Fara conta, fara sa cunosti inregistrarile in conturile specifice, fara sa cunosti documentele finanicar-contabile, fara sa cunosti codul fiscal si legile, n-ai cum sa cladesti apoi pe domenii mai avansate precum finantele, bankingul sau asigurarile. Deci, cei care raman pe conta, raman la nivelul de baza, fiindca e cel mai accesibil si cel mai cautat - adica multe firme au nevoie de conta. De finantisti, de analisti e nevoie mai putin, pentru ca nu trebuie oameni cu duzina, trebuie cativa si buni si asta in multinationale, sistem bancar, piete financiare si in sistemul public. De asta doar cei mai buni sunt angajati, insa contabilii sunt angajati cu duzinile. De asta, multi se plafoneaza in faculltate si nu stiu mai mult decat contabilitatea sa faca.
Facultatea de Economie e accesibila pentru absolventii aproape oricarui tip de liceu. Am intalnit studenti si de la mate-info si de la stiinte sau filologie, chiar si de la agricol, deci e foarte primitoare. In anul I sunt materii generale care sa te introduca in Economie, la orice specializare vei da. Apoi din anul 2 si 3, vor fi materii care sunt mai specifice specializarii alese. Fiecare te ia cu materia sa de la 0 (mai putin la matematica aplicata economie, unde se asteapta sa stii cat de cat ce-ati facut in liceu).
Concurenta la facultatile cu profil economic nu e asa acerba precum la medicina 5-6 pe un loc sau ca in IT, insa la Cluj sau la Bucuresti e totusi oncurenta si pe economie de 2-3 pe un loc, pentru ca in orasele astea doua (+ in Timisoara, Brasov, Sibiu, Iasi), facultatile de economie au parteneriate stranse cu mediul de afaceri, care ii propulseaza pe studenti sa vada cum e experienta practica in domeniu si le da sansa sa lege relatii stranse cu oamenii din mediul de afaceri. Multi sunt angajati deja chiar si din anul 2. In orasele astea, avem o paleta larga de firme care au nevoie de economisti. Deci, da, e si va fi nevoie de economisti atata timp cat vor mai exista firmele, fiindca economistii sunt cei care ajuta firma sa fie eficienta si sa-si maximizeze profitul, ei diagnosticheaza o firma, precum doctorul pe oameni, si o ajuta sa functioneze la capacitate maxima. Inginerii si IT-stii sunt implicati direct in productie, insa economistii ajuta ca firma, angajatii ei si investitorii ei (actionarii) sa o duca cat mai bine, prin maximizarea valorii firmei. Daca firma iese pe castig, toata lumea are de castigat. Asta face pana la urma si diferenta intre un analist si un contabil. Contabilul doar inregistreaza si tine evidenta datelor finaniare, insa finantistul si prelucreaza acele informatii, face analize si poate lua chiar si decizii financiare in firma (management financiar), pentru ca firma sa fie cat mai eficienta, deci rolul finantistului e mai avansat, sa zicem asa. Insa pentru finante, care e nivelul urmator, conta e baza. Vezi aici ce inseamna bazele contabilitatii. Pe baza contabilitatii generale, se cladesc mai apoi contabilitatea finanicara, contabilitatea bancara, conta de gestiune, auditul, controlling-ul si altele necesare contabililor.
Depinde doar cat de multa munca vrei sa depui sa acumulezi cunostintele practice si teoretice necesare unui job mai inalt decat contabilul. Multi se plafoneaza in faculltate si nu stiu mai mult decat contabilitatea sa faca. Insa, daca vrei mai mult si te si pregatesti in sensul asta, economia iti poate oferi si mai mult de atat (cibernetica economica, finante).
Ca oportunități de cariera, dupa absolvirea finante-banci, vei avea cunostinte puternice de finante si economie, deci vei putea aplica linistit fie in firme, fie in banci, asigurari, comert, servicii, fie in institutii publice.
Cu economia vei gasi usor un loc de munca. Plus de asta vei avea parte de o educatie financiara, pe care multi romani n-o au. Vei sti cum sa-ti gestionezi proprii bani si cum sa generezi altii noi. Atat la cursuri, cat si la locul de munca, daca stii bine matematica, in special daca esti rapida cu calculele si daca esti atenta, o sa fie ok.

Vezi admiterea de la Sibiu - dupa media de la BAC:
http://economice.ulbsibiu.ro/admitere/

Vezi admiterea de la Cluj:
https://econ.ubbcluj.ro/......9-2020.pdf

Vezi ce vei studia la Bucuresti, ASE:
http://planinvatamant.ase.ro/SelectiePlan.aspx?pp=21
https://admitere.ase.ro/licenta/index.asp

4 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu zic sa nu. Deja totul a inceput sa fie robotizat, peste putin timp tot ce tine de banci se va realiza prin intermediul mediului on-line. Nu va mai fi nevoie de persoane sa lucreze in anumite functii, prin urmare nici tu nu vei gasi foarte usor un loc de munca si nu se va plati foarte bine. Se inlocuiesc multe functii acum si se implementeaza mai nou in toata Europa tranzactii bancare on-line, precum si oferirea de credite si alte operatii financiar-bancare. Iti propun sa nu deoarece eu am si discutat cu cineva care lucreaza in acest domeniu si a zis ca pe viitor totul va fi robotizat. Au inceput deja si planuiesc sa aiba loc tranzactii on-line pe baza de recunoastere faciala, asta e doar inceputul

| laSoledad a răspuns (pentru anonim_4396):

Finantele nu inseamna doar banci. Si partea de robotizare se intampla la muncile repetitive intr-o banca, la fel ca si intr-o fabrica. Insa muncile care tin de analiza financiara, luarea deciziilor financiare, management, investitii, audit financiar si multe altele de care probabil n-ai auzit, vor continua sa existe in lumea finantelor. Finante nu inseamna doar banci, ci si asigurari, piete de capital - burse de valori, asigurari, investitii, institutii publice, comert etc, pe langa sistemul bancar. Nu mai vorbi doar din auzite. Lasa pe cei care au facut o facultate de genul sa vorbeasca.

| anonim_4396 a răspuns (pentru laSoledad):

Eu am spus din ceea ce am auzit din partea mai multor persoane care lucreaza in acest domeniu. Nu am zis nimic in nume de rau, imi pot da cu parerea, e o țara democrata, nu e cazul sa te ambalezi asa happy avem opinii diferite si fiecare le interpreteaza cum vrea. N-am zis ca stiu prea multe despre acest domeniu, eu am cules pareri din mai multe parti si spun ce mi s-a spus. Fiecare isi formeaza o parere, nu e nevoie sa terminam aceeasi facultate ca sa putem sa deschidem si noi gura

| laSoledad a răspuns (pentru anonim_4396):

Sigur, insa finantele nu se rezuma doar la banci, iar robotizarea nu va inlatura toate joburile din sistemul bancar.