Foarte greu nu e daca stii ceva e engleza. Daca ai si vreo calificare devine si mai usor. Insa ai rabdare cu brexitul ca cine stie ce urmeaza dupa
Anglia, UK, Mai exact United Kingdom, Regatul Unit al Marii Britanii (Anglia) și al Scoției, din care face oarte și o parte din Irlanda, fiind o insulă lângă Europa, a avut totdeauna o evoluție, un destin oarecum diferit de Europei. Pentru avantaje economice și politice au decis și ei să adere la UE. Apoi poilticienilor lor li s-a părut că din această unire UK ar avea mai mult de pierdut decât de câștigat și au declanșat un referendum în urma căreia populația a decis retragerea din UE. Așa e tratatul UE, poți să aderi, dar poți să te și retragi. Brexit înseamnă Britannia exit, Anglia iese din UE.
De ce nu e simplă treaba, penrtru că în timp UE a investit în UK niște miliarde, pe care UK trebuie să le dea înapoi. Economia era comună, de exemplu prunele din Spania se vindeau în Anglia ca în Madrid la piață la acelaș preț, ca și cum ar fi fost o singură țară. Acum mii de tiruri trec zilnic din Franța egal UE prin Calais cu mărfuri înainte și înapoi iar vameșii spun treceți, dar imediat după Brexit, toate vor trebui vămuite. Noi românii, și toți cetățenii UE aveau drept de intrare, de reședință și de muncă în UK, fiind cetățeni UE. De acum, gata, s-a terminat, e țară străină. Sunt sute de aspecte din acestea de clarificat așa că între UK și UE este nevoie de un acord pentru condițiile de ieșire din UE a UK, la care trebuie să își dea acordul Parlamentul UK, care nu este ca al nostru, ei nu se joacă de-a politica. Ca să scape de parlament, să poată decide doar el, prim ministrul actual i-a trimis în vacanță pe câteva luni, ceea de ei contestă. Brexitul are un termen toamna asta, ar trebui prelungit termenul. etc. La românii care muncesc în UK pe baza convențiilor care erau în vigoare când UK făcea parte din UE, le e teamă că vor fi expulzați, studenții români care aveau burse UK, le e teamă că își vor pierde bursele. Toate acestea trebuie clarificate prin legi noi în UK și tratat cu UE. Iar în joc sunt miliarde de Euro, situația economiei UK care depindea de materii prime din UE, care acum vor avea alt preț, cu taxe de import, a milioane de muncitori din UK. Vor crește prețurile brusc, bursele de mărfuri și cele financiare vor sări în sus.
Nu e foarte greu, nu ai vazut cati romani pleaca in fiecare luna? Romanii sunt deja a doua minoritate in UK, curand ajung pe locul 2.
Un salariu de mimim 1500-2000 lire se castiga cam in orice domeniu, chiaria si intretinerea e in jur de 500 lire de persoana (depinde si unde stai si cu cine).
Daca nu ai pe cineva acolo care sa te bage la munca sau macar sa te primeasca la el acasa nu iti va fi usor. Poti pleca cu o agentie de recrutare, dar ai grija ca multi dau tepe.
Cât de greu e ține DOAR de tine, nu de alții. Dacă nu știi limba, bănuiesc că nu o să fie ușor. Traiul depinde de oraș și variază destul de mult. Studiile superioare costă în general 9250 lire și dacă nu ai alte studii superioare, poți cere un împrumut guvernamental pentru plata studiilor (ți le plătesc ei și tu dai banii înapoi după ce începi să lucrezi, dacă câștigi mai mult de X, unde X depinde de țara în care lucrezi).
Multumesc de raspuns. Stiu limba engleza perfect. Doar ma gandeam ca daca nu esti acceptat la universitatea la care mergi sau nu iti gasesti dupa de munca pe domeniul ala se complica treaba.
Saranioalexandra130 întreabă: