| Amber2013 a întrebat:

Întrebarea mea este legata de facultăți.
Urmează sa aplic pentru facultate și nu știu în ce direcție sa o iau:facultatea de Automatica sau cea de Matematică, ambele din Iași.
Am cunoștințe ce au terminat Automatica și sunt pe picioarele lor cu un job bine plătit ce m-au încurajat sa urmez Automatica.
Legat de Automatica. Îmi fac griji de cursurile ce implica informatica și partea tehnica de calculatoare deoarece dacă ar fi sa raman cu restante iar în anul următor sa trec de la buget la taxa nu mi-aș permite taxa în sine.
Legat de Facultatea de Matematica. Un challenge ar fi faptul ca una din meseriile pe care le-aș urma ar fi cea de profesor. Nu sunt foarte sociabila dar sunt dispusa sa ma imbunatatesc pe acest plan, îmi plac copiii și îmi place sa ajut persoanele sa înțeleagă un lucru mai bine.
As vrea dacă aveți păreri, cunoștințe în legătură cu cele doua facultăți sa îmi spuneți ce credeți după ce ați citit aceste rânduri.Cum sunt cursurile, cum sunt profesorii, cum sunt examenele, la ce ar trebui sa fii bun ca să te duci la o facultatea ca aceasta, ce profesii și ce câștiguri sunt pe urma etc.
Sunt o persoana calma, cu o situație financiara aproape spre medie sa spun și de cand ma știu mi-au plăcut științele exacte, în special matematica și fizica. Informatica am început sa o învăț de un an jumătate făcând pregătire pe lângă orele de la scoala neavând un profesor ce preda lecții sau se tine de ore.
Mulțumesc ca ați citit și sper ca ma puteți sfătui.
Și succes tuturor la BAC și ADMITERI!

Răspuns Apreciat de Editori
| DanielPH a răspuns:

Buna!
Alege automatica!
Ai o multitudine de oportunitati de angajare si salariile sunt mari in tara, nici nu mai zic de strainatate.
Ambitioneaza-te si o vei termina. Mai bine decat sa faci o facultate mai usoara si sa regreti o viata.
Daca vrei sa lucrezi cu copiii, salariul de profesor de gimnaziu/generala, este mic. Poate la liceu mai scoti bani din meditatii, dar iti mananci timpul liber.
Daca atatia oameni au terminat acea facultate, de automatica, tu de ce nu o poti face? Atatia au ramas la buget, tu de ce n-ai ramane?
Capul sus si da ce ai mai bun, nici nu stii cat de bine te poti descurca, nu mai este ca la liceu, nu inseamna ca-i imposibil, ci doar diferit.
Tindem ca specie din ce in ce mai mult spre zona IT, tine cont de asta si nu da cu piciorul.
Mult succes si tine! Ganduri bune!

8 răspunsuri:
| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Eu sunt la Informatica la Cluj.

Automatica si sectia noastra seamana destul de mult. La automatica la Bucuresti, cel putin, tot anul 1 e un singur curs de fizica, si ala optional. In rest fac numai informatica si matematica.
Dar informatica e un domeniu foarte vast, are subramuri sa nu te plictisesti toata viata.
Vei invata despre sisteme de operare si cum s-au gandit pionierii in domeniul informaticii sa aranjeze si sa dezvolte algoritmi pentru memorie astfel incat sa nu iti crape calculatorul.
Vei invata despre ce a fost imediat dupa codul masina : limbajul de asamblare si cum ajunge procesorul sa inteleaga niste biti.
Mai ai programarea orientata obiect. Aici totul se invarte in jurul obiectelor (incapsulate in clase). Clasele sunt un fel de structuri, ca sa fac o analogie cu ce stii.
Urmeaza materii de algoritmica, precum grafuri si structuri de date. La structuri de date inveti sa-ti incapsulezi datele in asa fel incat citirea lor, adaugarea de date noi, stergerea unora sa fie cat mai eficiente. Spre exemplu, vectorul pe care-l stii e o structura de date, cu adaugare la final in timp constant, dar cu stergere si cautare in timp liniar, lucru nu prea eficient.
Urmatoarele materii incep sa se axeze si sa aiba nevoie de cunostinte despre algoritmi si structuri de date, precum bazele de date, retelele de calculatoare, inteligenta artificiala.
O sa mai ai o materie care te invata sa scrii compilatoare, dar si altele in care inveti sa dezvolti proiecte mai rapid, sa validezi software-ul pe care-l scrii. Dar fundamentele acestor materii sunt structurile de date, grafurile si programarea orientata obiect.

La domeniul matematica, daca te duci, vei avea parte si de putina informatica. Cred ca vei face o materie de algoritmi, una de structuri de date, programare orientata obiect. Asa ca nu scapi de informatica nici acolo.
Legat de materiile de mate, vei avea cred ca doua semestre analiza, doua algebra, mi se pare ca trei geometrie (analitica si diferentiala), probabilitati si statistica. Dar si o materie numita sisteme dinamice, in care te vei juca cu ecuatii diferentiale (o ecuatie diferentiala e o ecuatie in care necunoscuta sunt o functie si derivatele ei). Ele te ajuta sa modelezi un sistem prada-pradator, sa vezi cum creste populatia intr-un interval de timp (eventual si daca recoltezi din populatie), te ajuta sa descrii miscarea pendulului armonic, sa studiezi forta, oscilatiile.
Vei mai face si calcul numeric.


Eu iti recomand automatica/informatica (ca-s aproape acelasi lucru). E mai mult de munca cu informatica, dar daca te tii bine din start si intelegi cele trei materii de baza, atunci nu va fi atat de greu.
Oricum, nici la matematica nu scapi de info.

| Amber2013 explică:

Mulțumesc pentru răspuns!
Chiar ma ajuta sa aud mai multe păreri, sfaturi. Și da ai dreptate dacă alții au putut eu de ce nu?
happy

| Amber2013 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Mulțumesc pentru răspuns!
Nu am găsit multe păreri, informații despre facultățile astea și a ta chiar îmi da o imagine de ansamblu și îmi vine în ajutor.
Sunt fascinata de tehnologie și cred ca ma voi îndrepta spre automatica sau informatica, depinde de admitere de acum.
happy

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru Amber2013):

Succes la admitere!

| Amber2013 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Thanks! By the way I did it! AC anul I happy
Mulțumesc pentru sfat!

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru Amber2013):

Sincere felicitari!

| Amber2013 explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Mulțumesc!

| cosmin1324 a răspuns (pentru Amber2013):

Cum ti se pare pana acum, in special ALGA happy