| EricaMators a întrebat:

Bună, lucrez intr-o fabrica și cand m-am angajat mi-a zis ca vom lucra uneori simbata, dar acum trebuie sa le ies pe toate. Dar în contract e scris ca trebuie sa lucrez 48de ore pe săptămână. Lucrul îl încep de la 7pina la 15:30 dar uneori ma retine ore în plus. M-am saturat de asa regim, astăzi mă cheamă in cabinet pentru ca să îmi zică din nou ca trebuie sa ies orice simbata, nu au dreptul să mă oblige, avem o șefă care consuma alcool în timpul serviciului. Ce sa fac ca sa nu ies toate sâmbetele? Cuie sa ma adresez? Și dacă mă voi adresa nu voi avea după probleme? va rog frumos ajutați-mă, ca sunt disperată.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu spui daca iti plateste orele lucrate sambata, iti da timp liber ori daca iti plateste un spor pentru orele lucrate suplimentar.
Nu esti obligata sa lucrezi ore suplimentare, asa ca poti sa refuzi.
Conform Codului muncii, citez:
"ART. 112. (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
ART. 113. (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
ART. 114. (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
(3) Pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.
(4) Sub rezerva respectării reglementărilor privind protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariaţilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referinţă stabilite la alin. (3), dar pentru perioade de referinţă care în niciun caz să nu depăşească 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinţă prevăzute la alin. (2)-(4) nu se iau în calcul durata concediului de odihnă anual şi situaţiile de suspendare a contractului individual de muncă.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplică tinerilor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
ART. 120. (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART. 121. (1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
ART. 122. (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
ART. 123. (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
ART. 124. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară."
Daca angajatorul nu respecta prevederile legale citate atunci te poti adresa la ITM si daca tot nu se rezolva te poti adresa instantei de judecata.

| EricaMators explică (pentru Ioandelasal):

Multumesc frumos pentru răspuns. Oricum ma obliga sa lucrez spunându-i ce drepturi am. De parca nu se tem de nimic

| Ara997 a răspuns (pentru EricaMators):

Draga mea realitatea este ca nu ai ce face. Poate aveti sindicat. dar si ala e cumparat de patron si e de forma. in ro se practica acest abuz. iar dreptul muncii a devenit "strambul muncii"
daca nu poti sa mai rezisti, nu te agita cu reclamatii de una singura nu ai sanse, si in plus se vor purta extrem de urat ca sa dea exemplu sa nu mai aiba si altii pretentii. deci daca nu mai poti incearca sa ti gasesti altceva. si cand pleci sa nu te surprinda ca nu-ti vor platii drepturile salariale la zi.
p.s. exista itm-ul(inspectoratul teritorial de munca) dar patronii is mana in mana cu angajatii de acolo si nu se tem de controale iar eventualele reclamatii sunt efectiv dosite de acestia. (de aia nu se tem)
imi pare rau pentru tine.

2 răspunsuri: