anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună seara! Am nevoie de câteva sfaturi. Am 19 ani şi sunt primul an la Facultatea de Psihologie si Stiinţele Educaţiei, specializarea Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar. Îmi plac copiii mult,dar am,şi am avut parte numai de descurajări : " Că se plăteşte puţin, că o să-mi dea dureri de cap lucrul cu mulţi copii", unii colegi,în timpul liceului, îmi spuneau că am învăţat atât ca să mă fac educatoare. Dar ce m-a făcut să mă gândesc mai mult a fost ceea ce mi-a spus o doamnă învăţătoare despre inspecţiile grele şi solicitante, despre examenele pentru toate gradele şi toate cele! Toată viaţa o să învăţ şi o să stau numai în evaluări,inspecţii şi testări? Eu vreau să scap cât mai repede de şcoală şi de învăţat...
Uneori mă gândesc că nu am ales ce trebuia,sau că o să fie prea greu...dar nu ştiu ce altceva aş putea face,ţinând cont că am fost la uman şi,implicit, nu mă descurc cu ştiinţele exacte.
Deci. întrebarea mea este următoarea :Chiar aşa de greu este? Chiar atât de obositori sunt copiii? Sunt tare in dubii, uneori mă bate gândul să renunţ, dar nu ştiu încotro s-o apuc.
Sugestiile, opiniile, experienţele şi sfaturile voastre m-ar ajuta mult! Vă mulţumesc mult!

4 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Am avut o discuție(mai mult o lecție de viață) cu o fostă profesoară, și mi-a spus: "Totul este greu, dar dacă vrei cu adevărat să faci un anume lucru, atunci fă-l. Poți să-ți alegi o profesie ușoară, care nu necesită efort, dar dacă nu primești satisfacție., atunci nici să nu te apuci, fă ceea ce vrei să faci."
Gândește-te la visul tău, dacă ești capabilă și chiar vrei să fii profesoară, atunci nu te întoarce din drum. O să depui efort și o să transformi utilul în plăcut și tot o să fie bine, doar dacă vrei tu.

| neutrino a răspuns:

Orice meserie este grea daca nu-ti place. In ceea ce priveste meseria de dascal, iti trebuie, mult mai mult decat in alte meserii, si har.

| mixxjim a răspuns:

Daca-ti place cu adevarat nu este greu. Orice munca este grea, dar satisfactiile in profesia asta sunt asa de multe de frumoase si rapide ca se compenseaza efortul. Salariul nu este grozav, dar gandeste-te ca de fapt muncesti 4-5 ore pe zi, ai 3 luni de vacanta platita pe an (in nicio alta meserie nu ai atat concediu). Poti gasi de lucru si in sistemul privat, unde salariile sunt ceva mai bune. Acum cu invatatul si examenele - o sa faci asta pana la un moment dat, nu toata viata. Si e si normal, tie ti-ar conveni sa-ti dai copiii la scoala la cineva care nu a mai pus mana pe o carte de 30 de ani? In orice meserie se invata mereu pentru ca lumea evolueaza si se schimba mereu, altfel nu am putea face ce avem de facut. Sfatul meu ar fi sa-ti termini studiile pe care le-ai inceput cu seriozitate, cu placerea cu care ai pornit atunci cand ai ajuns aici. Nu mai intreba pe nimeni si nu te mai lua dupa unul si dupa altul, fiecare are viata lui, perceptia lui asupra lumii si a vietii, pentru unii orice e greu, si sa-si ia un pahar cu apa - viata ta e viata ta si e relevant ce simti si ce vrei tu. Termina facultatea, poti sa faci si un masterat pe un domeniu conex apoi si poti merge apoi si in alt domeniu daca chiar ajungi la concluzia ca nu mai vrei in invatamant.

| diaac a răspuns:

Importanta este experienta ta. Iti sugerez sa faci voluntariat lucrand cu copii si sa vezi cum te simti, daca iti place. Da, copiii tind sa fie solicitanti, dar obositori sunt numai daca tu te simti obosita. S-ar putea sa fie asa sau s-ar putea sa fie exact ce iti place tie. Sau ambele. Nicio parere a nimanui nu valoreaza mai mult decat propria ta experienta. Cat despre invatarea continua, eu stiu ca este necesara in toate profesiile in care cunostintele evolueaza, mai ales in cele cu responsabilitate cum ar fi formarea umana a copiilor. Este intr-adevar un criteriu important, daca esti sau nu dispusa sa inveti si sa te dezvolti continuu. Ce pot sa spun este ca, cel putin in experienta mea (sunt psiholog nu educatoare, dar tot cu invatare continua), nu e neaparat sa fie ca la scoala. Poate fi invatare nonformala si experientiala, sau daca domeniul te pasioneaza poate fi interesant. In final este decizia ta si ar fi bine sa fie bazata pe experienta ta, aptitudinile tale, dorintele si planurile tale de viitor.