Teoretic: Analizează date economice, identifică modele și tendințe noi. cercetează piața despre ofertele curente, competitorii, ce vrea cererea. face prognostice economice pe viitor. evaluează politici economice, ce avantaje și dezavantaje sunt, și oferă recomandări. analizează și date financiare despre profit, pierderi, costuri, cifra de afaceri, etc. sintetizează toate acestea într-un raport destul de scurt.
Practic: La noi, în România, "economist" este un alt cuvânt pentru un "contabil". Te uiți la job-uri cu titlul "Economist" și "Contabil", și vezi că la majoritatea descrierile sunt extrem de similare, probabil ca economistul să facă mai multe lucruri. Confuzia se datorează faptului că facultatea se numește "facultate de economie", și se presupune că orice absolvent din această facultate este "Economist", dar companiile preferă un contabil, deși nu specifică acest lucru în titlul job-ului, cu toate că descrierea este aproape aceeași pentru ei, dar vor să pară așa... deschiși pentru toți absolvenții din facultatea de economie.
În străinătate, depinde de companii, dar majoritatea practică teoria descrisă mai sus, atât privat, cât și public, și mențin diferența dintre titlurile job-urilor "economist" și "contabil". Sunt și cazuri în care "economist" poate să aibă atribuțiile și activitățile unui administrator de afacere sau manager de producție sau sau manager de finanțe sau manager de cercetare și dezvoltare, etc.
A fi economist este confuz în multe locuri ale lumii, doar anumite poziții din privat și public respectă strict atribuțiile descrise, mai sus, în teorie.
Cât despre salariu, dacă se face confuzia pentru un contabil, atunci va fi cat pentru un contabili considerând cunoștințele în anumite programe; dacă se face confuzie cu administratorul de afaceri, același lucru; tot același lucru pentru consultant în afaceri; tot același lucru pentru un manager la un departament anume. Totuși, strict pentru un economist stagiar, începe pe la 2400-3000 RON, EUR, GBP, etc, în funcție de abilități și experiența într-un domeniu specific.
IgorNebunul întreabă: