Trebuie sa te expui la limba in mod pasiv prin cat mai multe forme. Citit articole, videoclipuri, podcasturi, carti etc. Cu cat te pasioneaza mai tare subiectul in sine, cu atat mai bine.
Creierul invata singur limba prin expunere, nu trebuie sa fortezi absolut nimic prin invatat expresii pe de rost, sau traduceri, sau exercitii de gramatica. Chestia cu care te vei lupta cel mai mult va fi consistenta. Este de 1000 de ori mai bine sa ai un podcast pe care il urmaresti constant 20 de minute pe zi, decat sa te apuci sa faci cursuri si exercitii si sa memorezi cuvinte timp de 10 ore zilnic, dar sa te lasi dupa o saptamana. Ai incredere ca informatia va fi acumulata de creier automat, dar ofera-ti putin timp, pentru ca dureaza foarte mult pana inveti o limba straina. De asta e foarte important sa o faci intr-un mod care sa-ti placa.
Uite ce greseli sa nu faci:
1. Sa incerci non stop sa folosesti limba: invatatul unei limbi straine e 99% input, iar daca incerci prea devreme sa vorbesti, vei fi descurajat. Ajuta la accent, aia chiar da. Dar cam atat... Deci nu te lua dupa cei care zic ca "limba o inveti vorbind", ca habar n-au ce zic.
2. Gramatica: Studiaz-o doar cand vezi constant o chestie care nu are sens sau pe care nu o intelegi, nu pune accentul pe ea, ca nu doar ca iti pierzi vremea, dar si motivatia. Iar exercitiile de gramatica sa le eviti ca ciuma daca nu ai acces la o aplicatie sau un profesor care sa te corecteze INSTANT cand faci o greseala. Daca ai de gand sa-ti iei caiete din acelea cu probleme si raspunsul la final, te rog mai gandeste-te. Fara sa fi corectat cand faci o greseala pe cont propriu, chiar si daca afli mai tarziu raspunsul corect, pe moment doar consolidezi acelasi tipar gresit.
3. Legat de cursuri si aplicatii gen Duolingo: pentru inceput sunt ultile, nu spun nu. Dar daca esti in punctul in care poti citi un articol pe cont propriu si sa intelegi despre ce e vorba, apromativ, atunci nu are rost sa continui cu astea, decat daca chiar iti place. Daca nu, continua cu expunerea pasiva.
4. Nu presupune ca "vorbitul" e in vreun fel separat de nivelul tau in limba aia, la modul general. Nu ai cum sa inveti 'sa vorbesti engleza mai bine', ai doar cum sa inveti 'engleza' mai bine. Nu stiu de unde vine ideea asta, probabil de la examenele acelea tip Cambrige care te tensteaza pe deprinderi in mod spearat, dar exista doar doua lucruri care vor determina cat de bun esti la concersatie in engleza:
- Cat de bun esti la conversatie (pentru ca, daca de fel esti timid, balbait sau nu-ti vin cuvintele, nu o sa schimbe limba asta)
- Cat de bun esti la engleza
Nu te panica ca o sa ajungi in punctul in care, in scris, poti produce esee argumentative pe teme filosofice, dar inca nu vei fi in stare sa raspunzi la "how are you?" in vorbire. Nu exista asa ceva, cand stii o limba mai bine, o vorbesti mai bine, indiferent daca ai avut timp sa o vorbesti sau nu.
Cine vrea sa ma contrazica aici, sa-mi spuna cate limbi stie, cate a invatat ca adult si cate a predat. Eu nu vorbesc aici din ce am auzit, ci din experienta. Succes!
Buna seara,
Sunt cărți cu cursuri pentru engleza începători.
Sunt structurate în asa fel sa va fie ușor de învățat.
Puteți merge la librărie si răsfoi câteva ca să vedeți care vi se potrivește.
Au și suport audio pentru a invata pronunția.
Va vor fi de folos.
Succes,
Uite aici o profesoara extraordinara de engleza, care preda si online:
https://rita-engleza.md/? utm_source=Facebook&utm_medium=organic&utm_campaign=link_acount&utm_content=rita
https://www.facebook.com/rita.engleza
Eu am încercat o perioada sa învăț cu Duolingo, dar trebuie sa te ți de acele zile din aplicație dacă dorești sa înveți limba, acolo ai tot felul de lecții și chiar te ajuta
sorinaa0 întreabă: