| StefanescuDaniel a întrebat:

Buna seara si bine v-am gasit stimati colegi de pe TPU! As dori sa va intreb ceva si sa imi raspundeti doar cei care stiti sa imi raspundeti concret si sunteti trecuti prin asa situatie sau macar aproximativ aceeasi situatie. Intrebarea mea este urmatoarea : Stiti cumva unde ar trebui sa vorbesc si ce taxe ar trebui sa platesc, daca am muncit cativa ani in Austria si as dori sa ma reangajez, pentru ca macar Mama mea care a muncit si ea 11-12 ani in Austria ca ingrijitoare de batrani sa poata beneficia de un ajutor din partea statului austriac datorita faptului ca eu am muncit si voi munci din nou? Tin sa precizez faptul ca va intreb acest lucru deoarece un baiat pe care il cunosc, a fost ajutat in urma cu cativa ani de actualul lui patron care este turc sau arab, l-a angajat, i-a gasit si inchiriat un apartament, i-a adus sotia copiii in Austria si i-a platit toate taxele pentru ca Mama lui si copiii lui sa poata beneficia de un ajutor din partea statului austriac. L-am intrebat personal dar nu stie nici el nici macar acum dupa atatia ani sa imi explice ce a facut patronul lui ca sa il ajute in felul acesta. Deasemenea as dori sa va rog sa ma indrumati pe cei care puteti face asta si sa imi spuneti daca cunoasteti firme de ingrijire batrani sau orice alte firme/azile de batrani/clinici/fabrici/ferme care angajeaza in Austria si Germania barbati si mai ales cupluri. Astept raspunsurile dumneavoastra si va multumesc anticipat! Doamne ajuta!

3 răspunsuri:
| Standt a răspuns:

Mama ta a lucrat cu carte de munca? Adica, cu acte?
Daca nu, retroactiv nu se mai poate face nimic.
Daca da, sa mearga la ei la echivalentrul casei de pensii de la noi si sa ceara drepturile.
Dar nu cred ca undeva in lume se poate ca tu sa muncesti si parintii sa beneficieze de drepturi. Copiii au alocatie daca tu esti angajat legal.

| StefanescuDaniel explică (pentru Standt):

Buna ziua! In primul rand va multumesc pentru raspuns. Da, Mama a lucrat vreme de 11-12 ani in Austria cu acte in regula si inca mai lucreaza. Chiar alaltaieri s-a intors inapoi in Romania. Am vorbit cu ea si a spus ca si-a cerut drepturile si ca au inceput sa ii plateasca deja ceva gen 10 euro pentru fiecare an lucrat in Austria. Eu va intreb daca voi putea face eu ceva ca sa imi ajut familia dupa ce ma voi reangaja in Austria, deoarece nu am mai lucrat din Decembrie 2020 si daca incep sa refac totul de la zero macar as vrea sa le fac bine, fara sa omit ceva. Ati putea sa ma sfatuiti sau sa imi lasati un numar de telefon in privat unde as putea sa va contactez daca va rog frumos?

| Standt a răspuns (pentru StefanescuDaniel):

Imi pare rau, dar eu stiu doar generalitati. Nu stiu specificul Austriei.
Dar oriunde te vei angaja, e obligatoriu sa fii cu carte de munca si toate actele in regula ca sa poti avea si alocatie pentru copii.
Mi se pare foarte putin pentru ce primeste mama. Un sfat: sa mearga cu toate actele din Austria la casa de pensii si sa ceara pensiea europeana. Daca are varsta de pensionare. Acea pensie e mai mare decat cea romaneasca.